• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

mHealth: forradalom az egészségügyben

Hírek Forrás: Weborvos

Hogyan alakítja át a mobiltechnológia az egészségügyi elvárásokat és gyakorlatot?

A Boston Consulting Group (BCG) nemrég tanulmányt tett közzé a Telenor Csoporttal közösen az m-egészségügyi (mHealth) megoldások potenciális hatásáról. Ebből kiderül például, hogyan takaríthat meg Norvégia 1,5 milliárd eurót az idősgondozásban távfigyelő megoldások segítségével, vagy miként csökkentheti Magyarország 40 ezerrel a kórházban töltött éjszakák számát bizonyos betegek távkezelésével. A tanulmány a norvég, dán, svéd, magyar, szerb, montenegrói, thaiföldi, malajziai, orosz, bangladesi, pakisztáni és indiai egészségügy helyzetével foglalkozik. Mindegyik piacon bemutatja, milyen megoldások alkalmazását teszi lehetővé az egészségügyben a mobil kommunikáció.

Többek között e tanulmány részleteiről is szó esett a Telenor második Jövőkutató Szimpóziumán.

Az érintett országok előtt álló legfontosabb egészségügyi kihívások közé tartozik a népesség öregedése és az egészségügyi szolgáltatások emelkedő költsége. A jelenleg is zajló átalakulások miatt ezekben az országokban nehézséget jelent a megfelelő gyermekágyi és újszülött-ellátás, a fertőző betegségek megfékezése, továbbá az elhízás, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség kezelése. A távdiagnosztika és a mobil betegfigyelés nagymértékben elősegítheti a vidéki népesség megfelelő egészségügyi ellátását.

Ezek az országok nehezen tudnak megfizethető egészségügyi ellátást nyújtani polgáraiknak. Erőforrásaik szűkösek és népességük jelentős része vidéken él. Az mHealth alkalmazása itt jelenleg korlátozott, részben az ismerethiány, részben pedig a hatósági intézkedések elmaradása miatt. A gyermekágyi és újszülött-ellátástól kezdve a betegségek visszaszorításáig, minden területen olyan költséghatékony, széles körű megoldásokra van szükség, amelyek hozzásegítik a lakosságot a hosszabb és egészségesebb élethez - hangzott el a tanácskozáson.

A sci-fibe illő megoldások, a gyors és hatékony egészségügyi adatkezelés és vizualizáció mellett a szimpózium résztvevői arról a praktikus mHealth technológiáról is hallhattak, amelyet már magyar kórházakban is alkalmaznak. A Telenor öt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházban zajló kísérleti projektjéről készült videofilm bemutatta, hogyan tudják az orvosok hatékonyabban kezelni 120 vidéken élő szív- és cukorbeteg páciensüket. A Telenor 480 Medistance vérnyomás- és vércukorszint-mérő eszközt bocsátott a kórházak rendelkezésére a projekt keretében, amelyekkel már 50 ezer mérést végeztek.

A Pannon Egyetem Egészségügyi Informatikai Kutatóközpontja áttörő jelentőségű megoldást fejlesztett ki HealthTrack néven. A rendszer okostelefon-alkalmazások segítségével nyújt a felhasználóknak étrendi és életviteli tanácsadást, miközben az egészségi állapotukról érzékelők segítésével gyűjtött személyes adatokat a Telenor Objects Shepherd adatbázisban tárolja.

„Az mHealth lehet az egyik megoldás, ami segít új alapokra helyezni és megújítani küszködő egészségügyi rendszereinket, ösztönözni az egészséges életvitelt és javítani az életkilátásokat. A tanulmány szerint megfelelő mobil egészségügyi megoldásokkal 40 ezerrel tudnánk csökkenteni a kórházban töltött éjszakák számát," – jelentette ki III. Klausz Ferenc, a Telenor Magyarország fejlesztési vezérigazgató-helyettese.„Minden feltétel adott hozzá, hogy a távközlési szektor központi szerepet játsszon a mobil egészségügy fejlődésében. Az orvosokkal, a betegekkel és az egészségügyi szolgáltatókkal együtt, a hatóságok határozott elkötelezettségével ritka pillanatnak lehetünk részesei: valódi „win-win" helyzetet alakíthatunk ki, amely minden érintett számára előnyös."