• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mi „készül”a diabmentorok műhelyében?

Hírek 2024.05.09 Forrás: Egy csepp figyelem Alapítvány
Mi „készül”a diabmentorok műhelyében?

A program során olyan pedagógusok tudását bővíti, akik a mindennapokban diabmentorként a cukorbeteg gyermekeket segítik.

DiabMentor Műhely néven új továbbképzést indított az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az Oktatási Hivatallal közösen. A program során az alapítvány szakemberei olyan pedagógusok tudását bővíti, akik a mindennapokban diabmentorként a cukorbeteg gyermekeket segítik az óvodákban, iskolákban - hangzott el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén, ahol bemutatták a második generációs folyamatos cukormonitorozó rendszert is. A diabéteszesek vércukor-egyensúlyát segítő eszköz egyik újdonsága, hogy a szenzort és a távadót is magában foglalja. Bejelentették, hogy elindult a cukorbetegség szemszövődményeiről szóló új ismeretterjesztő weblap, és kiderült az is, hogy Varga Iza színésznő a terhességi cukorbetegség után milyen óvintézkedésekkel igyekszik megőrizni egészségét. 

Sikerrel futnak az Oktatási Hivatal és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szervezésében a DiabMentor alapképzések is, eddig csaknem 5 200-an végezték el mind az elméleti, mind a gyakorlati képzést. A nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek esetében az óvoda, valamint az iskola 1-8. évfolyamán az érintett intézmény gondoskodik a napközbeni alapvető speciális ellátásról: a vércukorszint méréséről, valamint a szükséges mennyiségű inzulin beadásáról a diabmentorok által. 

A rendezvényen elhangzott az is, hogy a cukorbetegséggel élők egyharmadának van valamilyen formájú vagy fokú retinopátiája, vagyis diabéteszes ideghártya-betegsége, és 3-5%-ánál alakulhat ki a diabéteszes makulaödéma, amely a cukorbetegség okozta vakság vezető oka. Azonban a szembetegségek tünetei a cukorbetegség korai szakaszában nem feltétlenül észlelhetők. A szövődményekről szóló diabnozis.hu honlap legújabb edukációs anyagának célja, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres szemészeti vizsgálatok fontosságára, a cukorbetegség szemészeti szövődményeire, valamint a látásromlás és a vakság megelőzésének lehetőségére. 

Adj esélyt a veséidnek! – ezzel a jelmondattal futott márciusban az alapítvány kommunikációs kampánya, hogy kiemelje a rendszeres vizsgálatok és a krónikus vesebetegség megelőzésesének fontosságát. Az alapítvány több diabetológus bevonásával országos felmérését is végzett a cukorbetegek körében tavaly. A szakorvosok megmérték pácienseik úgynevezett bGFR szintjét, mely a vese szűrő funkcióját mutatja meg. A felmérés során a betegek jelentős részénél közepes vagy súlyos mértékben beszűkült vesefunkciókat állapítottak meg.