• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

MI-támogatott magzati ultrahang az RMC Clinicsben

Hírek 2023.09.12 Forrás: Weborvos
MI-támogatott magzati ultrahang az RMC Clinicsben

A mesterséges intelligencia olyan rendkívül ritka kórképek gyanújának a felismerésére is alkalmas, amelyekre a rutinvizsgálat nem vagy nem szükségképpen.

2023 augusztusától mesterséges intelligencia (MI) támogatásával végzik az RMC Clinics Magzati Medicina Központjában a magzati ultrahangvizsgálatokat. Az MI-támogatásnak köszönhetően még pontosabb diagnózis felállítására van lehetőség, és a szoftver segít kiszűrni a komplex kórképeket és a ritka, öröklődő betegségeket is - tudatták közleményben.

Az RMC Clinics Magzati Medicina Központjában bevezetett MI-támogatott döntéshozatallal egyszerűbbé válik a ritka, de súlyos elváltozások korai felismerése, és azok a kórképek is jobban kiszűrhetők, amelyek nemcsak a terhesség korai megszakítását, hanem a kapcsolódó magzati genetikai vizsgálat elvégzését is szükségessé teszik.

„A szoftver nem helyettesíti a jó szemű szakorvost, de nagyban segíti a pontos diagnózis felállításában: releváns javaslatokkal támogatja a vizsgálatot végző szakembert. A szoftvertámogatás segítségével a szakorvos az adott pillanatban a legjobb döntést hozhatja, illetve a legmegfelelőbb szakorvosi javaslatot teheti. A döntéstámogatás fontos része, hogy az MI olyan rendkívül ritka kórképek gyanújának a felismerésére is alkalmas, amelyek nem vagy nem szükségképpen merülnek fel egy rutinvizsgálat során” – foglalta össze dr. Csermely Gyula auditált ultrahang-specialista, szülész-nőgyógyász, az RMC Clinics Magzati Medicina Központjának vezetője.

Csermely Gyula rámutatott, ha az MI felveti egy öröklődő betegség lehetőségét, akkor a terhesség megszakítása mellett szükségessé válhat az egyébként nem rutinszerűen elvégzett, informatív, de költséges magzati genetikai vizsgálat is. Ennek az eredménye a későbbi sikeres terhesség(ek) szempontjából kulcsfontosságú lehet.

A mesterséges intelligencia használatával a szakorvos mindig naprakész tudással rendelkezik, minimalizálható a főként az összetett vagy ritka kórképek kapcsán felmerülő hibalehetőség, illetve az is pontosan meghatározható, hogy milyen további vizsgálatok elvégzése szükséges.

A hazai statisztikák szerint a terhességek körülbelül 5%-ában merült fel valamiféle probléma, ezekben az esetekben az MI-támogatott UH-vizsgálatnak fontos diagnosztikai szerepe lehet.