A toxikológus nem érti, miért kerülnek a különadó alá egyes élvezeti cikkek, és mások miért nem.
Bővülhet a különadós élelmiszerek köre, a kávéra és az ízesített sörökre is kiterjesztenék az úgynevezett chipsadót. Zacher Gábor toxikológus úgy látja: ha már a fiatalok isznak, akkor sokkal jobb, ha a 2 százalék körüli alkohol tartalmú ízesített söröket isszák, mint ha a hagyományos, 4-6-8 vagy akár 10 százalékos alkoholtartalmúakat fogyasztják. A szakember ugyanakkor úgy vélte: nem logikus, hogy ha az ízesített söröket megadóztatják, akkor ezt miért nem teszik meg a hagyományos sörökkel.
Hasonlóan vélekedett a kávéról is, mondván: ha azt megadóztatják, akkor érdemes lenne a teaféléket is, hiszen egy erősre főzött tea koffeintartalma vetekszik a kávééval.
Lehet ezek ellen adóemeléssel harcolni, de kérdés, mi lesz az intézkedés hatása – mondta az orvos. A kávéfogyasztás a legtöbb emberéletébe beivódott, óhatatlanul egyfajta függőséggé vált. Ha valaki ma megiszik három kávét naponta, akkor attól, hogy többet kell érte fizetni csak kettőt fog, vagy egyet fog, vagy leszokik róla, esetleg a családi költségvetésből máshonnan fogja rá elvenni a pénzt – tette föl a kérdést Zacher Gábor.