• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Miért nem létezik gyógyszer másnaposságra?

Lapszemle 2019.01.02 Forrás: Index
Miért nem létezik gyógyszer másnaposságra?

A másnaposság ahhoz képest, hogy mennyire sok embert érint, meglepően kevéssé kutatott területe az orvostudománynak.

A komolyabb alkoholfogyasztás utáni másnapi tünetek közismertek: fejfájás, émelygés, levertség, általános rossz közérzet, opcionálisan izomfájdalommal és fényre-hangra érzékenységgel fűszerezve. Ritka nyomorultul tudja érezni ilyenkor az ember magát, na. De vajon miért nincs ezekre a tünetekre gyógyszer, amit csak lenyelünk, mint egy fejfájás-csillapítót, és hipp-hopp elmúlik minden bajunk? - teszi fel a kérdést az index.hu.

Persze mindenkinek megvannak a saját házi módszerei a másnaposság kezelésére és elkerülésére, kezdve a lefekvés előtti vízivással, a másnap reggeli zsíros kajákon át egészen addig a népi bölcsességig, hogy nem leszel másnapos, ha részeg maradsz. Közös jellemzője ezeknek a trükköknek, hogy ugyan mindenki esküszik a sajátjára, valahogy mégsem működnek univerzálisan. Kapcsolódó érdekesség, hogy vannak emberek, akik saját állításuk szerint immunisak a másnaposságra - na, róluk mutatta ki egy nagyszabású holland kutatás, hogy a szuperképességük jórészt abból fakad, hogy valójában sokkal kevesebbet isznak.

A másnapossággal az a baj, hogy egyrészt meglepően komplex jelenség, másrészt a hatásmechanizmusa mindenkinél egyedileg más és más, sőt, még az egyes embereknek sem mindig ugyanolyan, változhat az elfogyasztott alkohol fajtájától, mennyiségétől, sebességétől, és még kismillió dologtól. Ráadásul, ahhoz képest, hogy mennyire sok embert érint, meglepően kevéssé kutatott területe az orvostudománynak.

A másnaposság tünetei alapvetően négy különböző forrásból állnak össze:

A kiszáradás. Az alkohol vízhajtó hatású: a hatására az agyalapi mirigy csökkenti, majd teljesen leállítja az AHD nevű hormon termelését. Ez a hormon a szervezet vízháztartásának irányítója, pontosabban az agy és a vese közti üzenetek hordozója. Minél kevesebb van belőle, a vesénk annál inkább azt gondolja, hogy a szervezet túlhidratált állapotban van, vagyis minden felesleges vizet ki kell dobnia, különben felhígul a vérünk. Ezt a gyakorlatban úgy vesszük észre, hogy ha alkoholizálunk, sokkal többet kell pisilnünk, mint ha mondjuk vizet innánk. A testünk viszont közben kiszárítja magát, és másnap ennek a káros következményeivel kell szembenéznünk, például a fejfájással. (Ezt még ivászat közben hiába is próbálnánk előre enyhíteni vízpótlással, hiszen a testünk megszabadul tőle, de lefekvés előtt és másnap a vízivás, extrém esetben az infúziós pótlás mindenképpen hasznos.)

Az acetaldehid. Az elit-alkoholt a májunk bontja le, két lépésben: először acetaldehiddé, aztán ecetsavvá. Az acetaldehid mérgező anyag, ami az immunrendszerünkből általános gyulladást vált ki válaszreakcióként. Amíg a máj el nem bánik az acetaldehiddel, addig a szervezetünk gyakorlatilag mérgezéses állapotban van, amiből a gyengeség, az általános rossz közérzet, az émelygés, a véletlenszerű testrészekben előbukkanó fájdalom fakad.

A gyengeség. Miközben a testünk a mérgezés tüneteivel és a kiszáradtsággal küzd, a "szegény embert az ág is húzza" alapon további problémák is jelentkeznek. Az egyik a NAD+, kicsit tudományosabban kikotinamid-adenin-dinukleotid hiánya. Ez az anyag a sejtek alapvető működésének egyik alapanyaga, kicsit leegyszerűsítve a sejtlégzés egyik fontos adalékanyaga. Csakhogy szükséges az alkohol lebontásához is, és ez a feladat - ha elég sok etanolt kell feldolgozni - lefoglalja a szervezet forrásait. Így aztán tulajdonképpen minden egyes sejtünk elkezd egy kicsit szenvedni.

A bajokat tetézi, hogy az alkohol az agyban serkenti a dopamin termelését, valamint a gamma-amino-vajsav, más néven GABA nevű neurotranszmitter termelését. A dopaminban úszó agy határozottan jól érzi magát, felszabadult és energikus lesz tőle az ember (tulajdonképpen ettől jó érzés a részegség), a gamma-amino-vajsav viszont éppen hogy ellentétes, gátló-nyugtató funkcióval bír, csökkenti a vérnyomást és a vércukor szintjét (az alvás szabályozásában van szerepe normál állapotban), és lassítja az idegsejtek közötti kommunikációt. Így aztán az agynak azok a területei, ahol sok GABA-receptor van, elkezdenek akadozva működni. Ilyenek jellemzően a finom mozgások koordinálásáért és a térbeli tájékozódásért felelős területek - és ez az oka annak, hogy a részeg ember ügyetlenül mozog és belegabalyodik a nyelve a szavakba. 

Eleinte a dopamin hatása az erősebb, de előbb-utóbb kiütéssel győz a GABA: gyakorlatilag kikapcsolja az agyat, és a delikvens elalszik. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink