A fibrinogén szint változásában érvényesülő alkoholhatás lehet az egyik magyarázat.
Szakemberek már korábban kimutatták, hogy a mérsékelt szeszfogyasztás határozottan csökkenti a szív-és érbetegségek kockázatát, ám a jelenségre még nem találtak magyarázatot. Amerikai kutatók legújabb vizsgálatának eredményei szerint az alkohol szívet védő tulajdonságában szerepet játszhat az, hogy a véralvadásban fontos fibrinogén szintjének növekedése mérséklődik. Tochi M. Okwuosa és munkatársai az Arterioszklerózis, Trombózis és Érbiológia 2012 nemzetközi kongresszuson ismertették vizsgálatuk eredményeit. Azt kutatták, milyen összefüggés lehet a véralvadás alapelemei és az alkohol ereket védő hatása között.
A tanulmányhoz a kutatók a CARDIA amerikai vizsgálat adatait elemezték. Ez a hatalmas vizsgálat az Egyesült Államok négy nagyvárosában folyt a múlt század nyolcvanas éveitől, résztvevőinek 55 százaléka nő, 43 százaléka afro-amerikai volt, és a munkacsoport 13 esztendei megfigyelés eredményeiből vonta le következtetéseit.
A véralvadás alapvető elemét, a fibrinogén vérszintjét mérték a megfigyelés kezdetétől a végéig. A fibrinogén a vérben kering, és ha valamilyen sérülés közben trombinnal kerül kapcsolatba, fibrinné alakul. Ez vízben oldhatatlan, laza hálót képez, amelybe mind több sejt beleépül és kialakul az a vérlepény, amely ilyen sérülés esetén életet ment, de ha ereket fokozatosan elzár, az érelmeszesedés végzetes folyamatát jelenti.
A fibrinogén a gyulladásban is szerepet játszik, és az is kiderült, hogy az életkor előrehaladása során szintje növekszik. A mérések igazolták, hogy az alkoholt rendszeresen és mértékletesen fogyasztó férfiak fibrinogén szintjének növekedése kisebb mértékű, mint alkoholmentesen élő társaiké, sőt a hatás nők esetében még kifejezettebben érvényesült.
A szesz fibrinogén szintet csökkentő tulajdonsága mind a fehérbőrű, mind az afro-amerikai csoportban hasonló módon észlelhető volt. A kutatók leírták, hogy a fibrinogén szint azokban a résztvevőkben nőtt a legkifejezettebben, akik valamilyen okból a vizsgálat közben abbahagyták az alkohol fogyasztását.
A munkacsoport szerint a fibrinogén szint változásában érvényesülő alkoholhatás lehet egyik magyarázata az alkohol szívet védő tulajdonságának.