• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Milliárdok mentek Erdélynek, csak kórházra nem jutott

Lapszemle 2020.02.04 Forrás: magyarhang.org
Milliárdok mentek Erdélynek, csak kórházra nem jutott

Most pedig nézzük meg, mire ment magyar adófizetői pénz az elmúlt tíz évben Erdélybe.

Miközben az alkoholizmus nagy probléma, a magyar állam egy sörgyárat támogat milliárdokkal. Székelyföldön sokan halnak meg az orvosi ellátás hiányosságai miatt, de hiába készült szakmai javaslat egy modern kórházra, arra nem jutott pénz - írta a magyarhang.org. 

Neves magyarországi egészségügyi szakemberek már 2014 augusztusában – kormánypárti politikusok felkérésére – harminckét oldalas tanulmányt készítettek arról, hol kellene a magyar államnak beavatkoznia a székelyföldi egészségügyi rendszerbe annak érdekében, hogy a határon túli magyarok egészségügyi ellátása és életesélyei drasztikusan javuljanak .Mivel Hargita és Kovászna megyék jelentős területeihez képest 150 kilométeres körzetben nem létezik intervencionális kardiológia, magas a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta elhalálozási arány. Rengeteg az alkoholbeteg, döbbenetesen nagy a pszichés betegségek és az öngyilkosságok száma, a korszerű diagnosztikai berendezések miatt a rákos megbetegedéseket túl későn veszik észre. Akkor még nem volt radioterápiás kezelés sem Székelyföldön, és akadozott a citosztatikus gyógyszerek finanszírozása is.

A jelentés javasolta egy szűrő- és egészségmegőrző program indítását. Ehhez két egészségügyi kamionra lett volna szükség, az egyik CT-vel felszerelve. Ezek akkor összesen 250 millió forintba kerültek, a programot évente 200 millióból lehetett volna üzemeltetni. A másik javaslat egy székelyföldi egészségügyi centrum felépítését szorgalmazta, ahol onkológiai, anyagcsere-, szív- és érrendszeri, mozgásszervi, valamint mentálhigiénés betegségeket diagnosztizáló és kezelő járóbeteg, illetve egy napos beavatkozást ellátó központ üzemelne. Az épület – korszerű orvostechnikai eszközökkel felszerelve – 6 milliárd forintból felépíthető lett volna.

Most pedig nézzük meg, mire ment magyar adófizetői pénz az elmúlt tíz évben Erdélybe. Az Erdélyi Átlátszó összesítése szerint a bőkezűen támogatott egyházak közül is magasan kiemelkedik az Erdélyi Református Egyházkerület: számításaik szerint 2010–2016 között 15,4 milliárd forint támogatást kaptak a Bethlen Gábor Alaptól (BGA). 2017-ben 46,6 milliárdnyi adóforint érkezett Erdélybe (ennek hatvan százaléka újra az Erdélyi Református Egyházkerülethez), aztán 2018-ban már kereken 47 milliárd csak a BGA-tól - írta a lap. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink