• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Milliós tételek illegális gyógyszerekből

Hírek Forrás: HENT Hírlevél

Tíz nap alatt 550 millió adag illegális gyógyszert foglaltak le Afrikában.

A Vám Világszervezet (WCO) és az Institute of Research Against Counterfeit Medicine (IRACM) által szervezett tíznapos ellenőrzési akcióban összesen 1 milliárd darab illegális terméket foglaltak le a hatóságok 23 afrikai országban. Ennek több mint felét kitevő, összesen 550 millió lefoglalt termék potenciálisan veszélyes engedély nélküli gyógyszer volt. Az akciót megelőzően az afrikai szervek intenzív felkészítést kaptak a hamis gyógyszerek felismerhetőségéről - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

Operation BIYELA néven áprilisban folytatták le azt a tíznapos ellenőrző akciót, amely a hamisított és engedéllyel nem rendelkező termékek felderítését célozta Afrikában. A BIYELA program célja, hogy a hamisítás által érintett termékeket azonosítsa, mobilizálja a hamis, illetve engedéllyel nem rendelkező termékek kereskedelme elleni küzdelemben érintett hatósági szerveket, valamint képzésekkel segítse az érintettek munkájának hatékonyságát.

A Vám Világszervezet (WCO) és az Institute of Research Against Counterfeit Medicine (IRACM) által közösen koordinált programban 23 afrikai ország vett részt, köztük Benin, Tanzánia, Ghána, Elefántcsoport, Mauritius és Kenya is.

Az IRACM közleménye szerint a BIYELA akció eredményei elrettentőek: tíz nap alatt 145 konténer ellenőrzése során mintegy 1 milliárd darab illegális terméket foglaltak le, amelyek között 550 millió adag engedéllyel nem rendelkező gyógyszer került elő. A hamisított, minőségi követelményeknek nem megfelelő, engedély nélkül forgalmazott készítmények között antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, vérnyomáscsökkentők és diabétesz kezelésére használt készítményeket, valamint étrend-kiegészítőket találtak. Mennyiségét tekintve egyébként a Kongói Demokratikus Köztársaság és Togo területén került elő a legtöbb hamisítvány.

Az IRACM és a WCO szerint az eredmények jó képet adnak a termékek illegális kereskedelmének mértékéről Afrikában, valamint arról, hogy ezen termékek között milyen nagy arányt tesz ki a hamis gyógyszerek kereskedelme, amely közvetlenül fenyegeti az afrikai lakosság életét és biztonságát.

Az ellenőrzési akciót megelőzően a részt vevő országok hatósági szervei kockázatelemzési, illetve a hamis gyógyszerek felismerésében segítő képzéseken vettek részt, amelyet az IRACM támogatásával, iparági képviselők bevonásával a WCO biztosított számukra az ellenőrzés minél eredményesebb lefolytatásának érdekében. A most nyilvánosságra hozott eredmények egyelőre csak előzetes adatok, a lefoglalás részletes adatai még feldolgozás alatt állnak.