• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Idegenek családja - a gyerek szentesíti az eszközt?

Lapszemle Forrás: atv.hu

A spermaadományozás néhány éve még egyszerű donorságot jelentett.

Abban a helyzetben a gyermek felnevelésének célzata vagy az anyagi gondoskodás kérdése fel sem merült az adományozóban. Napjainkban egyre inkább terjed a szülőség szándékával egybekötött ivarsejt-adományozás, melyet a középkorú heteroszexuális és homoszexuális társadalom széles körben üdvözöl. Az úgynevezett társszülőség elterjedése gyökeresen felforgathatja a konzervatív értékrendet, a konvencionális családmodellt, de még a hagyományos jogrendet is - írja Hetek cikke idézésével az atv.hu.

A co-parenting kifejezés olyan társszülői gyakorlatot takar, melyben a két szülő nem házas, a múltban sem volt közük egymáshoz, és a jövőben sem áll szándékukban összeházasodni. Így soha semmilyen romantikus érzelem nem kötötte össze őket. Nem szeretik egymást, legalábbis nem „olyan" értelemben. Egymáshoz kapcsolódásuk elsődleges oka közös gyermekük, akiért egyenlő mértékben vállalnak felelősséget.

A társszülők között vannak, akik úgy döntenek, hogy egy fedél alá költöznek, míg mások külön háztartásban élve folytatják életüket. Már a fogantatást megelőzően egyezséget kötnek – szóban vagy írásban – arról, hogy milyen szülői szerepeket és mekkora anyagi felelősséget vállalnak, hogyan képzelik a gyereknevelést, a felügyeletet, vagy milyen nevet szeretnének közös gyermeküknek.

Nem új keletű dolog, hogy olyan egyedülálló nők, akik vagy nem akarnak egy romantikus kapcsolatba időt és energiát fektetni, vagy ketyegő biológiai órájuk miatt erre már nincs lehetőségük, férfiak közvetett közreműködésével vállalnak gyermeket. Ezek a férfiak, mivel nem vágynak tartós kapcsolatra, anonim spermadonorként nem lesznek részesei a gyermek életének. A nyugati kultúrát elárasztó új trend – a co-parenting – ezzel ellentétben olyan érett korban lévő egyedülálló heteroszexuális, illetve homoszexuális férfiak vagy leszbikus nők számára nyújt lehetőséget, akik a gyermekáldás mellett a gyermeknevelés örömeire és nehézségeire egyaránt igényt tartanak, de párkapcsolati szempontból nincs rá lehetőségük.

A módszer a névtelen ivarsejt-adományozás, a béranyaság és az örökbefogadás vonzó alternatívája. A férfiak szemszögéből csábító, hogy jóval olcsóbb, mint a szigorú törvényi szabályozásokkal körülbástyázott béranyaság. A nők körében pedig előnyösnek tűnhet, hogy a spermadonorral ellentétben az apa személye ismert, aki ráadásul ki is veszi részét a gyermeknevelésből és az anyagi felelősségvállalásból. Az egyre inkább liberalizált felfogású nyugati társadalmakban az sem elhanyagolható tényező, hogy a társszülői kapcsolat mindkét fél számára lehetőséget biztosít szabad szerelmi viszony létesítésére.

További részletek

Legolvasottabb cikkeink