• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Milyen az élet egy földrengés után?

Hírek 2019.09.20 Forrás: Weborvos
Milyen az élet egy földrengés után?

A Magyar Vöröskereszt csapatai nemzetközi terepen gyakorolhatták a segítségnyújtást.

Szeptember 12 és 15 között rendezték meg Eisenerzben az IRONORE 2019 elnevezésű terepgyakorlatot, amelyen a Magyar Vöröskereszt is részt vett. Hazánkból összesen 116 fő érkezett az osztrák városba annak érdekében, hogy egy szimulált katasztrófahelyzetben szerezzenek tapasztalatot. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet H-HERO egységének munkáját a nemzetközi értékelők kiválónak minősítették. A szimulált gyakorlat során számos traumás és multitraumás sérültet látott el a magyar csapat - számolt be az eseményről közleményében a szervezet.

A szeptemberi terepgyakorlat középpontjában egy Ausztriát sújtó földrengés szimulációja állt. A szcenárió szerint a földrengés hegyvidéki környezetben következett be és a lakóházak mellett számos kritikus infrastruktúrát, veszélyes ipari létesítményt érintett. A négy országból érkezett nemzetközi csapatok láthatták, mi történik egy ilyen jellegű katasztrófa bekövetkezése után, valamint a hatékony katasztrófa válaszadást is gyakorolhatták, méghozzá életszerű körülmények között. A nemzetközi értékelők, illetve a program résztvevői is úgy gondolták, hogy a hazai csapat tagjai remek munkát végeztek. A magyar csapatok (a HUSZÁR Közepes Városi Kutató-Mentő Szervezet, a Fővárosi Vízművek Víztisztító Modulja, illetve a Magyar Vöröskereszt H-HERO Egészségügyi Egysége) a sérültek kimentésében, a tiszta ivóvíz osztásában és az egészségügyi ellátásban is kiválóan helyt álltak.

„Mindig nagyon hasznosak az ilyen nemzetközi gyakorlatok, amelyek során a Magyar Vöröskereszt egyik alap tevékenységében tudunk még több tapasztalatot szerezni. Kiemelten fontosnak tartjuk ezeket az eseményeket, hiszen a valós helyzetekben is a külföldi kollégákkal kell együtt dolgoznunk, sok esetben életet mentenünk, ezért is tartjuk elengedhetetlennek a közös munka gyakorlását” – mondta Dr. Sáfár Brigitta, a Magyar Vöröskereszt országos katasztrófavédelmi szakmai vezetője.

Az IRONORE2019 elnevezésű projekt 2020 júniusáig tart és keretein belül számos rendezvény kerül megrendezésre. Novemberben Sopron ad otthont a „Hatékony válaszadás” konferenciának, ahol a veszélyhelyzeti reagálás témakörében jártas szakemberek, kutatók osztják meg tapasztalataikat.

Legolvasottabb cikkeink