• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Milyen hatással vannak a szervezetünkre a hevítéses dohánytermékek?

Lapszemle 2022.04.29 Forrás: növekedés.hu
Milyen hatással vannak a szervezetünkre a hevítéses dohánytermékek?

Csökkenthetik az egyes károsanyagoknak való kitettségüket, mérséklik a dohányzással összefüggő megbetegedések kialakulásának kockázatát is.

Tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy lényegesen kevesebb potenciális egészségügyi ártalom éri azt a dohányost, aki 6 hónapon át kizárólag hevítéses dohányterméket használ, mint azt, aki ugyanezen időszak alatt cigarettázik, írja a növekedés.hu

Az Internal and Emergency Medicine című folyóiratban publikált friss kutatás szolgáltat tudományos bizonyítékot arra, hogy azok a dohányosok, akik a hagyományos dohányzásról teljes mértékben átváltanak a hevítéses dohánytermékekre, jelentős mértékben csökkenthetik az egyes károsanyagoknak való kitettségüket, valamint a dohányzással összefüggő potenciális egészségügyi ártalmak és megbetegedések kockázatát – azokkal a dohányosokkal szemben, akik továbbra is cigarettáznak.

A 12 hónaposra tervezett vizsgálat első 6 hónapjának eredményei azt mutatták, hogy amennyiben valaki a cigarettáról teljes mértékben átáll a hevítéses dohánytermékek használatára, számos, a károsanyagoknak való „kitettséget mutató biomarkere” (BoE)  statisztikailag kimutatható módon és szignifikáns mértékben megváltozik, csakúgy, mint a potenciális egészségügyi ártalmaknak való kitettsége, amelyet a „potenciális ártalmak biomarkereiként” (BoPH) ír le a tudomány.

A legtöbb biomarker tekintetében a hevítéses dohányterméket fogyasztók szervezetében kimutatott csökkenés hasonló volt ahhoz, amelyet azoknál mértek, akik teljesen leszoktak a dohányzásról.

A kutatás bizonyítja, hogy azok, akik kizárólag hevítéses dohányterméket használnak, csökkenthetik az egyes károsanyagoknak való kitettségüket, amellyel egyúttal mérséklik a dohányzással összefüggő megbetegedések kialakulásának kockázatát is.

A teljes cikk a növekedés.hu portálon olvasható.