• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Milyen oltásokat adtak be 2013-ban?

Hírek Forrás: OEK - beb

Ahogy a korábbi években úgy tavaly is az oltandók több mint 99 százaléka megkapta az összes életkorhoz kötött kötelező oltást.

Az Országos Epidemiológiai Központ nyilvánosságra hozta a tavaly beadott védőoltások statisztikáit. Eszerint továbbra is kitűnő az életkorhoz kötött kötelező védőoltások átoltottság aránya, és 90 százalék fölötti a tavaly még önkéntes pneumococcus elleni átoltottság is. A betegségek megelőzésére kötelezően adott oltások közül a Hepatitis A fertőzés megelőzésére adott gammaglobulin adagok száma az előző évhez képest a duplája volt, feltételezhetően az országban jelentősen megnőtt ilyen jellegű fertőzések miatt.

Életkorhoz kötött kötelező védőoltások

Az életkorhoz kötött kötelező védőoltások teljesítése lényegesen nem tért el az előző évektől. A Budapest Fővárosi és a megyei kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szervétől kapott jelentések szerint a folyamatos és kampányoltás keretében végzendő valamennyi oltást az oltandók több mint 99%-a megkapta.

A folyamatos oltások átoltási üteme a 2013. júniusi adatok alapján Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyében volt a legkedvezőbb: ezeken a területeken az esedékesség utáni két hónap múlva minden oltás esetében elérték a 98% feletti átoltottságot. Kedvezően alakult az átoltás üteme Bács-Kiskun és Veszprém megyében is, ahol egy kivételével valamennyi oltás esetében „igen jó" volt az átoltási ütem.

Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a négyhónapos korban esedékes DTPa+Hib+IPV védőoltás átoltási üteme lassú, öt vagy annál több hónap kellett a 98% feletti átoltottság eléréséhez. Igen lassú átoltási ütem volt tapasztalható a fővárosban, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a 18 hónapos korban esedékes DTPa+Hib+IPV védőoltásnál, és négy területen (Budapest, Békés, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) a 6 éves korban esedékes DTPa+IPV védőoltásnál, amely azt jelenti, hogy 5 vagy annál több hónap volt szükséges a 98% feletti átoltottság eléréséhez. A folyamatos oltások átoltási üteme Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legkedvezőtlenebb.

Megbetegedések elhárítására végzett kötelező oltások

Összesen 37-en kaptak hastífusz elleni védőoltást azokon a területeken, ahol felütötte a fejét a kórokozó. Hajdú-Bihar megyében 35 fő, míg Nógrád megyében 2 fő oltása történt meg. Pertussis megbetegedési veszély elhárítása céljából 12 fő (Pest megye) védőoltása vált szükségessé. Lyssa fertőzésre gyanús sérülés miatt 4 327 főnél kezdték meg a veszettség elleni védőoltási sorozatot.

Hepatitis A fertőzés megelőzésére gammaglobulin oltást kapottak száma az előző évhez viszonyítva több mint duplájára nőtt, 2013-ban összesen 2 255 fő passzív immunizálása történt meg az előző évi 1 023 fővel szemben. A védőoltások 50%-a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt. Aktív immunizálás céljából 11 908 fő első, míg 759 fő emlékeztető hepatitis A elleni oltást kapott. Az első oltásban részesített személyek száma több mint ötszöröse volt a 2012-ben regisztrált oltottakhoz képest (2 132 fő).

A HBsAg pozitív anyák újszülöttjei Hepatitits B fertőződés megelőzése céljából 154 újszülött részesült aktív-passzív immunizálásban, kevesebb, mint 2012-ben (190). Egészségügyi képesítést adó közép- és felsőfokú oktatási intézmények hallgatóinak védőoltásához összesen 196 adag, míg HBsAg pozitív anya újszülöttjének oltásához 497 adag hepatitis B oltóanyagot használtak fel.

Hepatitis B megbetegedés megelőzése céljából a dializált betegek körében 7 623 adag, míg az akut beteg, vagy krónikus HBV hordozó környezetében élők oltásához 690 adag vakcina fogyott el. Az onkohematológiai betegek hepatitis B elleni aktív immunizálásához 113 dózis vakcinát használtak fel Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád és Hajdú-Bihar megyében. Több mint másfélszeresére nőtt a terhesség alatt nem vizsgált anyák újszülöttjeinek oltásaihoz felhasznált oltóanyag mennyisége (1 909 adag) az előző évhez viszonyítva (1 223 adag)

Pneumococus program

A két éves korig kérhető, önkéntes pneumococcus elleni átoltottságról a 2013. december havi jelentés alapján megállapítható, hogy a 2012. január 1. és december 31. között született 87 612 nyilvántartott oltandó 94,8%-a kapta meg a pneumococcus elleni alapimmunizálás első (PCV1), míg 93,6% a második részletét (PCV2). A jelzett korosztályban az átoltottság Békés, Tolna és Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt a legmagasabb, mind a PCV1 mind a PCV2 oltásokat tekintve, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt a legalacsonyabb.

A 2011. január 1. és december 31. között születettek 15 hónapos korban esedékes pneumococcus elleni oltásának (PCV emlékeztető) országos teljesítési aránya 92,4% volt. Ezen korosztályban az átoltottság aránya Zala megyében volt a legmagasabb és szintén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt a legalacsonyabb.

Egyéb központilag szervezett térítésmentes oltások

A megyei kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szervei soron kívüli, meningococcus betegség elleni önkéntes védőoltásokat szerveztek a középfokú oktatási intézmények (szakmunkásképzők, szakiskolák, gimnáziumok) és az általános iskolák 7-8. osztályát végző, kollégiumban vagy diákotthonban lakó tanulói körében a járványveszély esetére készletezett, lejárat előtti Meningo A+C oltóanyag felhasználásával. A kampányoltás során 2013. január és március között az országban összesen 15 537 személy részesült meningococcus elleni védőoltásban.

Influenza elleni védőoltások

2013-ban a rendelkezésre álló 1 300 000 adag Fluval AB oltóanyaggal 898 086 személy (három éven felüli) részesült influenza elleni védő-oltásban. Az oltások 55%-át a 65 éven felüliek (beleértve ezen korcsoportba tartozó krónikus betegeket is), 45%-át a 65 évesnél fiatalabbak körében végezték.

A 2013/2014. évi szezonban 45 844 fő egészségügyi dolgozót oltottak influenza ellen, az előző évi 51 193 fővel szemben. A szociális intézményekben foglalkoztatott, influenza elleni védőoltásban részesített személyek száma (15 287 fő) közel azonos a tavalyi szezonban (17 594 fő) oltottak számával. A jelentések alapján az országban a 65 évesnél idősebbek 29 %-a részesült térítésmentes influenza elleni védőoltásban, amely hasonló volt a 2012-ben tapasztalt átoltottság értékéhez. (30,9%).

A rendelkezésre álló térítésmentes Fluval AB oltóanyag felhasználásának aránya három megyében (Komárom, Fejér, Somogy) 85,0-94,9% közötti volt, három területen (Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar) viszont az oltóanyag kevesebb, mint 64,9%-a fogyott el.

2013-ban 5 000 adag Fluarix vakcina állt rendelkezésre a 3 éven aluli kockázati csoportba tartozó gyermekek térítésmentes influenza elleni védőoltásához. Ebből összesen 2 821 csecsemő és kisgyermek influenza elleni védőoltása történt meg. Közülük 1 246 fő 6 hónaposnál idősebb csecsemő és 3 évesnél fiatalabb kisgyermek részesült 2 oltásból álló, míg 1 575 kisgyermek 1 oltásból álló influenza elleni védőoltásban. Ennek megfelelően a gyermekek részére biztosított vakcina 81,3%-át használták fel. Az ország 7 területén a központilag biztosított oltóanyag több mint 90%-át felhasználták, míg három megyében (Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Bács-Kiskun) az oltóanyag felhasználása a 60,0%-ot sem érte el.

Nemzetközi utazással kapcsolatos védőoltások

2013-ban összesen 33 nemzetközi oltóhely működött az országban: 13 a kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerve által működtetett, egy az Országos Epidemiológiai Központ által fenntartott, és 19 a nemzetközi utazásokkal kapcsolatos tanácsadásra és védőoltások végzésére szakosodott, engedélyezett oltóhely volt.

A 33 oltóhelyen összesen 18 101 embert oltottak be, 45%-kal többet, mint 2012-ben (12 417 fő). Az oltóhelyeken tanácsadást igénylők száma 1 133 fő volt. Sárgaláz elleni védőoltást 2013-ban 2 552 fő kapott, az előző évi 2 490 fővel szemben. 6 649 főt hastífusz, 3 243 főt diftéria-pertussis-tetanusz, 1 842 személyt pedig invazív meningococcus betegség elleni oltásban részesítettek. 655 személy kapott MMR védőoltást és 563 fő poliomyelitis elleni védőoltást. Hepatitis A elleni aktív immunizálásban 3 415 fő részesült, míg a hepatitis B elleni oltási sorozatot 1 712 főnél kezdték meg. Kombinált hepatitis A+B vakcinával végzett oltások száma 6 666 volt. Malária profilaxisban 3 011 fő részesült.

Legolvasottabb cikkeink