• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Minden nap ajándék, ami fájdalom nélkül telik el

Hírek 2022.08.12 Forrás: Weborvos
Minden nap ajándék, ami fájdalom nélkül telik el

A vizsgálatok nem mutattak ki semmit, az orvosi tanácsok, a gyógytornák nem váltak be, ezért maga kezdett kutakodni az interneten.

Mint a legtöbb fiatalembernek, a most 32 éves Tamásnak sem jutott eszébe, hogy bármi baja lehet. Dolgozott, bulizott, azt sem tudta, hol van az orvosi rendelő. Az internetre a barátai miatt járt fel, és nem azért, hogy válaszokat találjon egészségügyi problémákra. Aztán változott a helyzet, a fájdalomtól olykor fogcsikorgatva indult munkába, és szinte nem telt el úgy nap, hogy ne azon „kattogott” volna, mi lehet a problémái hátterében, és ha kiderül, van-e rá megoldás. Mindez akkortól volt így, hogy megjelent a lábán a kokárdaszerű folt.

– Van elképzelése mikor és hogyan fertőződött meg?

– Pontosan nem tudom, mikor kaptam el a kórt, csak sejtem, mert, amikor megjelent rajtam a kokárdaszerű folt, már nem először lehetett kullancsom. A szakirodalom szerint a kokárda alakú folt nem biztos, hogy az első kullancs csípésnél jelenik meg, ha egyáltalán megjelenik. Nálam az történhetett, mivel 2020 őszén sikerült elkapnom a koronavírust, így már egy legyengült immunrendszerbe került be a kullancs közvetítésével a baktérium. Nálam is ez történhetett, ugyanis 2020. őszén sikerült elkapnom a koronavírust, így már egy legyengült immunrendszerbe került be a kullancs közvetítésével a baktérium.

– Ha a pontos időt nem is a helyet sejti, hogy hol fertőződhetett meg?

– Bár társasházban lakunk, a Covid-idősszak alatt felvettünk egy szokást, hogy miden nap nagyokat sétáltunk a közeli Zagyva-parton, a magas fűben. Valószínűleg ott csípett meg a kullancs.

– A kokárdaszerű folton kívül jelentkeztek egyéb tünetek?

– Eleinte nem nagyon. Az emésztésem nem volt az igazi, de nem gondoltam, hogy ez összefügghet a folttal. Már csak azért sem, mert a háziorvosom, akinek megmutattam, azt mondta, hogy nem kell vele foglalkozni, ez a folt bármilyen rovarcsípéstől keletkezhetett. Nem nyugodtam bele a diagnózisba, és elmentem egy bőrgyógyászhoz. Ő már gyanakodhatott valamire, mert elküldött vérvételre. A vizsgálat pedig ki is mutatta a fertőzést. Még akkor sem ijedtem meg igazán, mert nem gondoltam, hogy a lyme-kór súlyos betegség, azt hittem, erős immunrendszerrel és gyógyszerrel simán legyőzhető. A megyei infektológián meg is kaptam a 21 napos antibiotikum-kúrát, de nem éreztem sokkal jobban magam, sőt. Megmaradt az emésztési zavar, hozzájött egy erős izom-, hát-, és derékfájdalom. Gyakran akkora fájdalmaim voltak, hogy csak fogcsikorgatva tudtam elindulni otthonról. Előfordult, hogy izomrángásokat tapasztaltam az arcomon, a szám szélén, begyulladt a szemem, pedig korábban soha nem volt vele gond. 31 évig teljesen egészséges voltam, nem volt semmi bajom, addig orvos se nagyon látott. Most meg orvostól-orvosig jártam a különböző problémáimmal, mert senki nem mondta, hogy ennek az összes bajnak egy lehet az eredője. Megdöbbentett, hogy egyik orvos se gondolta, hogy a tüneteim a lyme-kórral függnek össze.

– Végül hogyan derült ki ez?

– Mivel a különféle tüneteimre elvégzett vizsgálati eredmények, leletek nem mutattak ki semmit, az orvosi tanácsok, a gyógytornák nem váltak be, én magam kezdtem kutakodni az interneten. Ott találtam rá arra a betegcsoportra, amely nem zárta ki, sőt azt igazolta, hogy ezek a szerteágazó tünetek egy betegséghez köthetők. Ebben a csoportban javasolták, hogy keressem fel Esztó Klára doktornőt. Sok cikket, vele készült interjút elolvastam, és meggyőződtem arról, hogy ő tudna segíteni nekem.

– Gondolom, sokat kellett várnia míg bejutott a doktornőhöz?

– Egyáltalán nem. Lehet, hogy szerencsém is volt, de a bejelentkezéshez képest két-két és fél hét után már fogadott. Végre találkoztam egy szakemberrel, aki komolyan vette a panaszaimat. A doktornő először is csináltatott egy DualDur tesztet, ami nagy pontossággal kimutatja a fertőzést. Ezen kívül elküldött a géndiagnosztikai központba egy kombinált szerológiai vérvizsgálatra is. Ez utóbbi szerint bennem nemcsak a lyme-kór kórokozója, hanem még legalább 3-4 a kullancs által terjesztett kórokozó lehet. A DualDur teszt eredményére még várok, ennek alapján határozza majd meg a doktornő személyre szabottan, milyen antibiotikumot kell szednem.

Addig is, amíg elkezdődik a gyógyszeres terápia, nem próbálkozik életmódbeli változtatásokkal? Úgy tudom, az említett betegcsoportban több kipróbált természetes gyógymódot is leírnak, amely hatásosan enyhíti a lyme-kór tüneteit.

– Korábban én is megváltoztattam például az étkezési szokásaimat, rendszeresen gyógytornáztam. Ráadásul olyan a munkám, hogy állandóan talpalok, mozgásban vagyok. De hiába az egészséges étkezés, a rendszeres testmozgás, a fájdalom maradt.

– Az elmúlt másfél évben eljutott odáig, hogy már dolgozni sem tudott, ki kellett vennie betegszabadságot?

– Nem, nem engedhettem meg magamnak.

– Van olyan területe az életének, amelyet megváltoztatott a betegség?

– Ha a kérdés arra vonatkozik, hogy megvan-e még a munkahelyemen, vagy együtt vagyunk-e még a feleségemmel, akkor az a válaszom, hogy igen, minden változatlan. Viszont, ha azt kérdezi, ugyanúgy gondolkodom-e az életről, mit korábban, akkor nemet mondok. Régen 24-30 órát képes voltam ébren lenni gond nélkül, buliztam, jöttem-mentem, ma már örülök, ha este 10-kor ágyba kerülhetek és pihenhetek. Megváltozott a felfogásom, én ma már minden napot értékelek. Különösen, ha fájdalom nélkül telik el.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legolvasottabb cikkeink