• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mire jó a gördülőcipő?

Hírek Forrás: Radiologia.hu

Instabil lábbeli? Hintacipő? Gördülő talpú cipő? Vagy egyszerűen csak gördülőcipő?

Bármelyiket is halljuk, az embernek szinte azonnal egy drága, csúnya, vastag talpú, puritán, három betűs logóval ellátott, ívelt talpú cipő képe jelenik meg a fejében. A világon több mint nyolcvan cipőmárka gyárt instabil cipőt, melyek nagyobbik része gördülő talpú is egyben. Hazánkban a tisztán gördülő talpú cipők terjedtek el, és hozzávetőleg húsz fajta hazánkban is kapható. Kezdetben egy nagy márkát ismert mindenki, aztán szépen lassan fölzárkóztak a kicsik is, például ma már két hazai cég is gyárt ilyen jellegű lábbelit. A termékeiket kínáló cégek szóróanyagaikban olvasottak után az ember kissé tanácstalanul áll, mert mindegyik szinte betűre ugyanazt ígéri. Mindenhol boldog, egészséges hátú és izmos lábú fiatalokat látni, és mindegyik szórólap konkrét, ám egymástól eltérő, százalékos értékben adja meg, hogy az adott terméktől mennyit fog testtartásuk javulni, illetve mennyivel lesz feszesebb a combunk.

De mire jó ez a fajta lábbeli és egyáltalán kinek ajánlott, vagy épp ellenkezőleg, kinek nem szabad ilyen cipőt vagy szandált viselnie? Ezekre a kérdésekre valószínű, hogy már csak kevesen tudnának válaszolni, pedig a hatalmas kínálatnak köszönhetően óhatatlan, hogy ne találkozzunk ezekkel a kissé furcsa kinézetű lábbelikkel. Sőt az egyik legnagyobb márka őszi promóciós videója azzal a mondattal zárul, amivel a vény nélkül kapható gyógyszerek reklámjai: „A mellékhatásokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelő orvosát."

Vajon az orvosok, akikhez a betegek vagy érdeklődő környezetük ilyen jellegű kérdéssel fordulhat, mennyit tudnak ezekről a lábbelikről?

Dr. Székely András a Kenézy Gyula Kórház Központi Radiológiai Diagnosztika osztályának fiatal rezidens orvosa, a GördülőcipőBlog szerkesztője, 2011. november 10-én a Testnevelési Főiskolán, a Mozgásbiológiai Társaság 41. szimpóziumán tart összefoglaló előadást „Gördülőcipők egy rezidens szemszögéből" címmel. Az előadás áttekintést ad a gördülőcipőkkel végzett tudományos kutatások eredményeiről, és valószínűleg eloszlat majd néhány tévhitet is.

További információ a szimpóziummal kapcsolatban