• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Mire jó és hogyan végzik a mechanikus trombektómiát?

Egészségpolitika 2020.03.14 Forrás: Pécsi Diagnosztikai Központ Facebook
Mire jó és hogyan végzik a mechanikus trombektómiát?

A stroke kezdete után nemcsak 3-4,5 órával, hanem 6-8 órával később is elvégezhető eredményesen a gyógyszeres vérögoldással szemben.

Az elzáródott eret a kivizsgálás során elvégzett CT-angiográfiás felvételeken találják meg, majd a beavatkozás kezdetén közvetlen katéteres érfestéssel igazolják, írja Facebook bejegyzésében a Pécsi Diagnosztikai Központ.

A kontrasztanyag az érelzáródást okozó vérrögön nem megy át, az artéria az angiográfiás képen itt hirtelen véget ér, és az elzáródás mögötti érrendszer nem telődik. Az elzáródást okozó vérrög ezt követően két fő módszerrel távolítható el: aspirációs katéterrel, vagy visszahúzható sztenttel, esetleg ezek kombinációjával.

Az aspirációs katéter egy a vérrög méretéhez hasonló átmérőjű katéter, amit a vérrögig felvezetnek, majd szívást alkalmazva a vérrögöt a katéteren keresztül az érből kiszívják, vagy a szívás ereje a trombust a katéter végénél rögzíti és így a katéter kihúzásával az is eltávolításra kerül.

Az utóbbihoz hasonló elven működik a visszahúzható sztent, ekkor egy vékony ún. mikrokatéterrel a trombuson át kell menni, majd egy kis hengeres fémhálót, egy sztentet vezetnek fel összecsukott állapotban a mikrokatéter belsejében. A mikrokatétert a sztentről lehúzva, az saját rugalmasságánál fogva az ér átmérőjére kinyílik, miközben a háló fém szálai a vérrögbe nyomódnak. A vezetődróthoz rögzített sztentet az érből kihúzva, az a hálójába akadt vérrögöt is eltávolítja.

„A mechanikus trombektómia hatékonysága, az így kezelt betegek felépülésének nagyobb esélye egyértelműen bizonyított. A módszer fő indikációs területe a legsúlyosabb tüneteket és legrosszabb kimenetelt okozó nagy agyi artériák elzáródása. Ezen artériák gyógyszeres megnyitására kisebb az esély, viszont katéterekkel könnyebben elérhetők” – árulta el dr. Lenzsér Gábor idegsebész, neurointervenciós szakember.

A gyógyszeres vérrögoldással szemben a katéteres trombektómia a stroke kezdete után nemcsak 3-4,5 órával, hanem 6-8 órával később is elvégezhető, sőt egyes speciális, de nem elhanyagolható számú esetben akár a tünetek kezdete után 24 órával is bizonyítottan eredményes. A módszer alkalmazásával az agyi nagyér elzáródást szenvedett betegek egy újabb 20-30 százalékában lehet számítani jó kimenetelre, súlyos fogyatékosságot okozó maradványtünetek helyett.

Legolvasottabb cikkeink