• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mit tegyünk, ha szorong a gyermekünk?

Egészségmagazin 2023.06.16 Forrás: Weborvos
Mit tegyünk, ha szorong a gyermekünk?

A leggyakoribb, a gyermekeknél a szorongás jelenlétét jelző testi tünetek a fejfájás, migrén, illetve a rendszeres hasfájás és emésztési problémák.

Szülőként komoly kihívást jelent, hogy mindig jól figyeljünk gyermekeinkre. Ne nagyítsunk fel problémákat, de vegyük észre, ha valami gond lehet. Ez nem csupán klasszikus megbetegedésekre igaz, hanem azokra a tünetekre is, amelyeket inkább pszichoszomatikusnak gondolunk. Előfordulhat, hogy arra leszünk figyelmesek, hogy a gyermek a szokásosnál fáradékonyabb, esetleg nyugtalan, vagy hirtelen megváltozik a viselkedése. Ezek bizony olyan jelek, amelyek utalhatnak arra, hogy a gyerek nehezen birkózik meg valamelyik érzésével, szorong, ekkor pedig nagyon fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a gyermek érzelmi és mentális jóllétére.

„Ha a fenti pszichoszomatikusnak vélt tünetek tartósan vagy rendszeresen jelentkeznek, érdemes szakember segítségét kérni a helyzet megértése és a megfelelő támogatás érdekében” – javasolja Pollák Éva, a Mindwell Pszichológiai Központ szakmai vezetője. –„A gyermekek még nem mindig képesek a szorongásoldásra egyedül, ennek elsajátításához időre és felnőtt segítségére van szükségük. Stresszel teli élethelyzethez, szorongáshoz kapcsolódó témák esetén tehát forduljunk időben pszichológushoz, hiszen a nyitott kommunikáció és a gyermekre irányuló értő figyelem segíthet a segítségnyújtásban.”

A leggyakoribb testi tünetek, amelyek a gyermekeknél a szorongás jelenlétét jelzik, a fejfájás, migrén, illetve a rendszeres hasfájás és emésztési problémák. Megjelenhetnek továbbá álmatlansággal vagy rémálmokkal járó alvászavarok, étvágy- és súlyváltozások, esetleg bőrproblémák, viszketés, ekcéma vagy kiütések. Mindezek mellett kognitív problémák is léphetnek fel, mint például nehézségek a koncentrációban, emlékezetben.

„Ha a szülő ilyen jellegű tünetet észlel a gyermeken, természetesen nem kell azért fejvesztve szakemberhez rohanni, de elbagatellizálni sem szabad a helyzetet” – folytatja Pollák Éva. –„Először is figyeljük meg a gyermek viselkedését, beszélgessünk el vele a tünetekről, ez segíthet annak megértésében, hogy hogy érzi magát és a szorongás okaira is fény derülhet. A támogató környezet már önmagában nagyon sokat jelenthet a gyermek számára. Ha a szülő jelen van, érzelmileg elérhető, az máris csökkentheti a szorongást.”

A szakértő azt javasolja, hogy a gyermekorvossal is konzultáljunk, zárjuk ki a fizikai okokat. Ha pedig a tünetek már hosszabb ideje fennállnak, hatással vannak a gyermek mindennapi tevékenységeire, akkor javasolt szakértőhöz fordulni. A gyermekpszichológus vagy gyermekpszichiáter segíthet a helyzet pontosabb megértésében és a megfelelő megoldási lehetőségek felkutatásában.

„Értelemszerűen minden helyzet más és más, de nyilván vannak tipikus élethelyzetek a gyermek életében, amikor könnyebben jelentkezhet a szorongás és az azt kísérő pszichoszomatikus tünetetek” – magyarázza Pollák Éva. – „Nagyobb érzelmi terhelés, változás fokozott stresszt jelenthet a gyermek számára. Ilyen például a kistestvér születése, a szülők esetleges válása, mindkét esetben a családi dinamika megváltozása okozhat érzelmi megterhelést a gyermek számára. Ugyancsak nagy feszültséget okozhat egy költözés, eltűnnek az ismerős dolgok, az átmeneti időszak tele van bizonytalansággal, ami miatt szintén kibillenhet az egyensúlyból egy gyermek. És természetesen a haláleset, egy közeli vagy akár távolabbi családtag, ismerős elvesztése kiemelten megterhelő lehet a gyermek számára, a veszteséget kísérő nehéz érzések szintén pszichoszomatikus tüneteket válthatnak ki.”

A Mindwell Pszichológiai Központ a nyári hónapokban, majd a későbbiek során is korosztályonként tervez csoportos foglalkozásokat is, ahol a szorongás és oldása az egyik legfontosabb téma. Természetesen egyénileg is lehet segítséget kérni, akár személyesen, akár online.

„Nem árulok el nagy titkot, hogy a pandémia jelentős hatást gyakorolt a gyermekek mentális egészségére, és növekedést tapasztaltak a szorongással, stresszel és pszichoszomatikus tünetekkel kapcsolatos problémák területén is” – mondja dr. Dura Mónika, a központ alapítója. –„A mindennapok hirtelen megváltozása, az otthoni izoláció, az iskolabezárások és a társas interakciók korlátozása, illetve ezzel egyidőben a bizonytalanság, a járványveszély általi fenyegetettség érzése félelmet és aggodalmat váltott ki nem csak a felnőttekből, de a gyerekekből is.”

Jelenleg is megnövekedett esetszámról számolnak be mind a közegészségügyben, mind a magánellátásban dolgozó pszichológusok. Éppen ezért, azaz az ellátási rendszer túlterheltsége miatt kiemelten fontossá vált az időben való segítségkérés, hiszen a pszichoszomatikus tünetek idővel akár erősödhetnek is, a szorongás – főleg, ha a gyermek nem tudja jól verbalizálni azt - nehezen múlik el. Kérjük hát szakember segítségét!

Legolvasottabb cikkeink