• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mobil szűrőprogram indul a legszegényebb térségekben

Hírek Forrás: MTI

A ma létező legfejlettebb készülékkel hasi, kardiológiai és érrendszeri betegségeket tudnak kiszűrni.

Mobil szűrőprogramot indít a Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórháza, a Philips Magyarország Kft. és a T-Systems Magyarország Zrt. a "Magyarország legkiszolgáltatottabb térségeiben élők" egészségügyi vizsgálatára - jelentette be Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Kozma Imre elmondta, elsősorban a fiatalokra és a gyerekekre figyelnek majd, és a szűrővizsgálatokon túl fontos része lesz a programnak a testi-lelki nevelés. Szeretnék rávezetni őket az egészséges táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra, valamint cél a dohányzás és az alkoholfogyasztás visszaszorítása is.

A programban az orvosok és a két cég munkatársai is önkéntesként vesznek részt. A mobil szűrőállomást a Philips Magyarország Kft. biztosítja, az informatikai hátteret pedig a T-Systems Magyarország Zrt., amelynek segítségével a vizsgálat helyszínétől akár száz kilométerre is elemezhetik a mért vizsgálati eredményeket a szakemberek - közölte.

Kozma Imre úgy fogalmazott: "sajátos úton indulunk, hiszen ez az út a lábunk alatt, a lépteink nyomán épül. De ezen az úton mi nagyon messze szeretnénk eljutni, a legkiszolgáltatottabb térségekbe és a határainkon túlra is", az egészségesebb életért.

Blazsevácz Péter, a Philips Magyarország Kft. egészségügyi üzletágának igazgatója ismertette: a programhoz a ma létező legfejlettebb készüléket biztosítják, amellyel hasi, kardiológiai és érrendszeri betegségeket tudnak kiszűrni. A mozgatható eszközzel eljuthatnak olyan vidékekre, ahol az emberek nem járnak szűrésekre, és így nagyon korai fázisban megtalálhatják a szív és érrendszeri betegségben szenvedőket, ezáltal pedig az orvosok sokkal hatékonyabban és humánusabban gyógyíthatják őket - tette hozzá.

Blazsevácz Péter szólt arról is, hogy Magyarországon a születéskor várható egészségben eltöltött életkor jóval alacsonyabb az európai uniós átlagnál. Észak-Kelet-Magyarország bizonyos részein pedig több mint 15 évvel kevesebbet élnek az emberek. Ezekbe a térségekbe el kell menni szűrni, és el kell vinni az információt is, amely egészségesebb életre nevel - hangsúlyozta.

Toldy Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, a programot vezető kardiológus az MTI-nek elmondta: az elkövetkező két hónap a program tanulófázisa, amikor a résztvevő önkéntesek budapesti helyszíneken megtanulják kezelni az új technológiát. Hozzátette: a csapat alkotó hat-nyolc orvos és kétszer ennyi segítő egy délelőtt körülbelül kétszáz embert tud megvizsgálni.