• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Molnár: nagy felelősség az uniós források felhasználása

Hírek Forrás: MTI

Az Új Magyarország fejlesztési terv keretében közvetlen az egészségügyre fordítható 400 milliárd forintos uniós forrás okos, értelmes felhasználása nagy felelősséget jelent.

Molnár Lajos
Ezt hangsúlyozta Molnár Lajos egészségügyi miniszter szombaton a tapolcai Pelion Hotelben rendezett "Az egészségügy fejlesztésének lehetőségéről - európai uniós forrásból" címet viselő EU forráskonferencián.

Mint mondta, az uniós források új felhasználási időszaka egybecseng az egészségügyi reformmal, amely források nélkül nehezen vihető végbe úgy, hogy a hazai struktúra az utóbbi években forráshiány miatt egyre csak romlott.

Molnár Lajos szerint a jelenlegi egészségügyi rendszernek a sok pénz sem használ igazán, így a struktúrát kell megváltoztatni annak érdekében, hogy a pénzt hatékonyan használják fel. A szaktárca vezetője példaként Észtországot, valamint Bécset említette, ahol egy év alatt 20 százalékkal csökkent a kórházak száma.

A miniszter szerint sokat kell tanulnunk ahhoz, hogy forrásokat nyerjünk, hiszen szigorú bírálati rendszernek és követelményeknek kell, hogy megfeleljünk, de szerencsére több profi cég segíti majd az egészségügyi intézményeket a sikerhez vezető úton.

Molnár Lajos elmondta: a kormány és a szaktárca elsődleges célokat határozott meg az Új Magyarország fejlesztési program keretében. Ilyen az egészségügyi szempontból hátrányos helyzetű kistérségek ellátásának megoldása, a kórházak átalakítása, a kiemelt népegészségügyi program keretében az onkológiai ellátás fejlesztése, ez utóbbi a szakma tervei szerint az első programok között indul meg. A tárca különös figyelmet szentel majd a gyermekellátás, a gyermek-onkológia fejlesztésére, a kardiológiai-szívérrendszeri, valamint sürgősségi programokra, illetve fontos helyen szerepel a mentőszolgálat kiemelt fejlesztése, a mentőhelikopterek számára leszállópontok kiépítése és fejlesztése.

A miniszter szerint az egészségügyi szakdolgozók képzése nem graduált, ezért az új infrastruktúrához igazodó képzésekre lesz majd szükség, de a tárcának célja ebben a szektorban az informatikai rendszer fejlesztése is.