• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Most érte el a zárolás az egyetemeket

Hírek Forrás: kormány.hu

Nem történt újabb zárolás az egyetemeken, hanem most hajtják végre a kormány májusi döntését.

A kormány az EU túlzott deficit eljárással kapcsolatos intézkedések keretében, a zárolásokról minden más ágazatra is kiterjedően még ezév májusában döntött. A májusi döntés alapján a zárolás minden más ágazatban végre lett hajtva. E döntés végrehajtása a felsőoktatási ágazatban épp az intézmények akkori gazdálkodási nehézségeire tekintettel mostanra, azaz arra az időszakra lett elhalasztva, amikorra az intézményekkel már biztosan tudhatóan megtörténik a 2012-es évre vonatkozó végleges elszámolás, illetve beérkeznek más bevételek is. Ennek a célja az volt, hogy a felsőoktatási intézményeket a lehető legkisebb mértékben érintse hátrányosan az EU által megkívánt döntés. A nyár és a kora ősz folyamán az intézmények számára átutalásra kerültek azok a 2012. évi elszámolásból járó maradványpénzek, amelyek kellő fedezetet biztosítanak a mostani befizetésekhez - cáfolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága a Népszabadságban megjelenteket. A lap szerint a zárolás komolyan érinti a Semmelweis Egyetemet.

Fontos leszögezni tehát - folytatódik a kormányzati közlemény-, hogy most nem újabb zárolásról van szó, hanem egy olyan, a túlzott deficit eljárás miatt az összes ágazatot érintő májusi kormánydöntés végrehajtásáról, amelyről akkor a sajtó már hírt adott és eddig csak a felsőoktatási intézményeknél maradt el. Éppen azért, hogy a zárolásokra csak azt követően kerüljön sor, amikor az intézmények már hozzájutottak olyan forrásokhoz, amiből ezt ténylegesen teljesíteni tudják, és így a zárolások ne vezessenek működési zavarokhoz. Az intézmények túlnyomó többségénél a zárolt összegek és a nyár – kora ősz folyamán folyósított összegek kiegyenlítik egymást, így a tavaszi zárolási döntés mostani végrehajtása lényegében „nullszaldós".

Fontos azt is megjegyezni, hogy épp most zajlik az intézményekkel az ú.n. Struktúraváltási Alapból történő források folyósítására vonatkozóan a támogatási szerződések aláírása, illetőleg e támogatások folyósítása. E források az átalakuló felsőoktatásban az intézmények működési stabilitását biztosítják ebben az évben.

Összefoglalásul, a zárolás, amelyre a Kormány májusban a túlzott deficit eljárás lezárása miatt rákényszerült, – mint minden zárolás általában – természetszerűen minden ágazatot és intézményt kellemetlenül érintett. A végrehajtás a felsőoktatási intézmények esetében őszre lett halasztva, annak érdekében, hogy akkor kerüljön csak sor a végrehajtásra, amikorra az intézmények más forrásokhoz jutottak, és így a lehető legkisebb negatív hatása legyen a felsőoktatási intézményekre - zárul a szakállamtitkárság közleménye. 

Legolvasottabb cikkeink