• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Moszkvában novemberben megkezdődhet a tömeges oltás

Hírek Frissítve 2020.10.30 Forrás: MTI
Moszkvában novemberben megkezdődhet a tömeges oltás

A koronavírus-járvány lassítása érdekében Lengyelországban zárva tartják a temetőket a Mindenszentek ünnepe körüli napokon.

Moszkvában novemberben megkezdődik az önkéntes jelentkezők tömeges beoltása a Szputnyik V vakcinával a koronavírus ellen - közölte a Rosszija 24 televízióval pénteken Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes, miközben Oroszországban először nőtt 18 ezer fölé az egy nap alatt diagnosztizált új fertőzöttek száma. Rakova elmondta, hogy az oltóanyag gyártásával párhuzamosan az orosz fővárosban megkezdődött a Covid-19 elleni védőoltásra szakosodott rendelők hálózatának kiépítése. De a tömeges oltás beindításhoz egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő vakcina - tette hozzá.

Beszámolója szerint a kétkomponensű Szputnyik V tömeges tesztelésében részt vevő 40 ezer önkéntes közül 20 ezernek már beadták az első összetevőt, közülük 10 ezernek pedig a másodikat is. A veszélyeztetett orvosok és pedagógusok közül eddig mintegy 2,5 ezret oltottak be. A polgármester-helyettes szerint mindenki jól van, aki megkapta a vakcinát, mellékhatások nem jelentkeztek.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester csütörtökön november végére, december elejére ígérte a tömeges oltás beindítását. Vlagyimir Putyin ugyancsak csütörtökön az év végére tette ennek időpontját.

Rakova azt is mondta a Rosszija 24-nek, hogy Moszkvában "kényes egyensúly" alakult ki a Covid-19 terjedésében: a kórházak nagyjából ugyanannyi gyógyultat bocsátanak el naponta, mint ahány beteget fogadnak. Beszámolója szerint a fővárosban napi 4-5 ezer új esetet mutatnak ki, és átlagosan mintegy 1200 embert szállítanak kórházba.

A pénteken közölt hivatalos adatok szerint az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 18 283-mal 1 599 976-ra emelkedett. A terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 22,3 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (8,9 millió), India (8,1 millió) és Brazília (5,5 millió) után.

Az aktív esetek száma az elmúlt nap alatt 3409-cel 371 760-ra nőtt. A halálos áldozatoké 355-tel 27 656-ra, a felépülteké pedig 14 519-cel 1 200 560-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 59,8 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 582 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 380 224 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

 

A spanyol parlament májusig tartó szükségállapotról döntött

A koronavírus-helyzet miatt elrendelt szükségállapotot május 9-ig hosszabbította meg a spanyol parlament csütörtöki ülésén, Madridban. A törvényhozás felhatalmazása jogalapot teremt arra, hogy az autonóm tartományok kormányai helyben korlátozhassák a szabad mozgást, például úgy, hogy feltételekhez kötik az egyes régiók területére való belépést, illetve a távozást onnan. Ez utóbbi intézkedést az ország 17 tartományából és két észak-afrikai exklávéjából már 12 jelentette be a következő két hétre. A madridi régió csak a következő két hétvégére lépteti életbe a korlátozást, mivel mindkettő hosszú hétvége lesz, és így kívánják elkerülni a tömeges utazásokat.

A spanyol parlament döntése értelmében a miniszterelnöknek kéthavonta kell tájékoztatnia a törvényhozást a vírushelyzetről. Március 9. után, a járványügyi adatoktól függően, kezdeményezhető a szükségállapot feloldása.

A spanyol kormány vasárnap jelentette be, hogy szükségállapotot rendel el és korlátozza az éjszakai kijárást, általánosságban este 23 órától másnap reggel 6 óráig, amelynek kezdetét és végét a tartományok saját hatáskörben módosíthatják plusz-mínusz egy órával.

Kivételt jelentenek a Kanári-szigetek, ahol alacsony a koronavírusos esetek aránya, jelenleg százezerből 78-an fertőzöttek. Emiatt több európai ország is feloldotta a karanténkötelezettséget a spanyol szigetekről érkezőkkel szemben, így a múlt hét óta egyre több turista indult útnak az ősszel és télen is kellemes klímájú térségbe.

A Kanári-szigetek kormánya csütörtökön úgy döntött: negatív PCR-teszthez köti a turisták beutazását.

A spanyol egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az országban 24 óra alatt több mint kilencezer új koronavírus-fertőzöttet igazoltak a vizsgálatok. A regisztrált esetszám egy nap alatt több mint 23 ezerrel emelkedett.

Az új típusú koronavírus megjelenése óta több egymillió 160 ezer embernél azonosították a fertőzést.

Az elmúlt egy hétben 790-en hunytak el a fertőzés következtében. A halálos áldozatok száma közelít a 36 ezerhez.

 

Zágrábban minden harmadik teszt pozitív lett

A horvát fővárosban, Zágrábban minden harmadik új koronavírusteszt pozitív lett, miközben az országban ismét megdőlt a korábbi csúcs az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek számában - derült ki a válságstáb csütörtöki jelentéséből. A testület jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 2776-tal nőtt és elérte a 43 775-öt az azonosított fertőzöttek száma. Tizennyolc ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 511-re emelkedett. Kórházban 985 beteget ápolnak, közülük 71-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a járványhelyzet alakulásától, valamint attól függően vezetnek be újabb szigorításokat, hogy a már érvényben lévőket mennyire tartják be az emberek. A kormány arra számít, hogy a járvány két-három hét múlva tetőzik, a fertőzöttek száma pedig addigra elérheti a napi 5-6 ezret.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által szerdán közzétett adatok szerint szerdán 2488-cal 30 703-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Nyolc beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 286-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 660-an vannak kórházban, közülük 109-et ápolnak intenzív osztályon.

Szlovéniában, Horvátországgal ellentétben, a járványügyi szakemberek arra számítanak, hogy az október 16-tól fokozatosan bevezetett szigorú korlátozásoknak köszönhetően - amelyeket várhatóan csütörtökön este meghosszabbít a kormány -, a fertőzöttek és a kórházi ellátásra szorulók száma november 4-től csökkeni fog. Felmérések szerint a járvány kezdete óta a lakosság hét százaléka, vagyis minden 14. ember fertőződött meg az országban.

Szlovéniában szombattól egy hétre bezártak a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok, néhány kivétellel pedig az óvodák és a diákotthonok is. Múlt keddtől éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, hétfőtől pedig az oktatási intézmények - az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével - távoktatásra álltak át.

 

Luxemburgban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el péntektől

A luxemburgi parlament péntektől érvényes éjszakai, 23 óra és reggel 6 óra közötti kijárási tilalomról, valamint számos további korlátozás bevezetéséről, egyebek mellett a magánjellegű összejövetelek létszámának csökkentéséről döntött a koronavírus-járvány megfékezésére - jelentette a helyi média csütörtökön.  A beszámolók szerint az éjszakai kijárási tilalom alól kivételt képez az orvos felkeresése, illetve utcára mehet az, aki munkába, vagy onnan hazamegy.

A rendkívüli ülés keretében elfogadott szigorító szabályok szerint a nem egy háztartásban élők magánjellegű összejövetelein a korábbi tíz helyett legfeljebb négyen találkozhatnak. Az éttermekben kizárólag ülő vendégeket szolgálhatnak ki, egy asztalnál egyszerre négyen ülhetnek. Az asztalokat úgy kell elhelyezni, hogy két egymás közelében álló asztal esetében a vendégek között meglegyen a másfél méteres távolság. A vendéglátóhelyeken alapterületüktől függetlenül legfeljebb 100 ember tartózkodhat. A személyzetnek kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése. A vendégeknek akkor nem kell maszkot hordaniuk, ha az asztalnál ülnek. Maszkot minden zárt és nyilvános helyen viselni kell, még a nyitott térben tartott sportrendezvények látogatóinak is.

Az új szabályok megsértéséért a magánszemélyek akár 500 eurós (mintegy 180 ezer forint) bírsággal is sújthatók, míg az éttermeknek, bároknak és más vendéglátóhelynek akár négyezer eurót (mintegy 1,5 millió forint) kell kifizetniük. Az új szabályok az év végéig, a kijárási tilalom egyelőre november 30-ig marad érvényben.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium legfrissebb tájékoztatása szerint a nagyhercegségben "riasztó sebességgel" erősödik a járvány, a pozitív eredményt mutató vírustesztek száma közel háromszorosára nőtt az előző héthez képest.

Az elmúlt 24 órában 697 új fertőzöttről számoltak be a hatóságok, amíg a szerdai jelentések 774 új esetről szóltak. A mintegy 620 ezer lakosú országban a múlt hét folyamán, október 19. és 25. között 3387 új fertőzöttet jegyeztek fel, szemben az azt megelőző hét 1280-as adatával, ez 265 százalékos emelkedésnek felel meg. Az aktív fertőzöttek száma 4682, több mint kétszerese az október 10-én jelentett 2112-nek.

A kórházakban jelenleg 140 embert kezelnek, számuk egy nap alatt nyolccal emelkedett. Csütörtökre újabb három embert hunyt el a betegségben, ezzel 150-re emelkedett a koronavírussal összefüggő halálesetek száma Luxemburgban.

 

Lengyelországban zárva lesznek a temetők a Mindenszentek ünnepe körüli napokon

A koronavírus-járvány lassítása érdekében Lengyelországban zárva tartják a temetőket a Mindenszentek ünnepe körüli napokon - jelentette be pénteken Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Szombaton, vasárnap és hétfőn a temetők zárva lesznek - közölte a miniszterelnök. A döntést azzal indokolta, hogy így kívánják megakadályozni sok ember torlódását a sírkertekben és a tömegközlekedésben. A kormányfő azt kérte az idős emberektől, hogy a következő napokban  maradjanak otthon, ne találkozzanak rokonaikkal.  Bejelentette továbbá: a közigazgatási alkalmazottak hétfőtől távmunkára térnek át. Arra hívta fel a magánszektor vállalkozóit is, hogy a távmunkát minél nagyobb mértékben tegyék lehetővé.

Legolvasottabb cikkeink