• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mozduljunk ki! Először a Szigetre

Hírek Forrás: Weborvos

Nemcsak a mozgássérültek fesztiválokon való részvételét segítik, hanem számos egyéb akciót is terveznek.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon körülbelül 5 % a fogyatékossággal élők aránya, akiknek megközelítőleg 50%-a mozgássérült. A mozgássérültek komplex helyzete nemcsak maguknak az érintettnek, valamint családjuknak, hanem tágabb környezetüknek, végső soron pedig az egész társadalomnak is folyamatos kihívásokat jelentenek. Bár a mozgássérültek szociális beleilleszkedéséről, szabadidős tevékenységéről nem készült átfogó felmérés vagy tanulmány, a területen dolgozó szakemberek egybehangzó véleménye szerint, a fogyatékossággal, ill. kerekesszékkel élő fiatalok igen elzártan élnek, keveset járnak kikapcsolódni, és ha mégis, akkor sem jellemző, hogy nem fogyatékos kortársaikkal tennék azt.

Mozduljunk ki! - a mozgássérült fiatalokért
A most alakult Kalandra fel! Nonprofit Kft. Mozduljunk ki! programjának egyik kiemelt célja, hogy szakmai segítséget nyújtson azon mozgássérült fiataloknak, akik a szabadidős tevékenységeiket, szórakozásukat és estéiket minél önállóbban szeretnék átélni. A csapat elkötelezett amellett hogy hozzásegítsék a mozgásában akadályozott fiatalokat a szórakozás élményéhez, ráadásul ne szülők, rokonok segítségére hagyatkozva, hanem új ismeretségeket, barátságokat kötve minél önállóbban, de folyamatos asszisztenciával.


A kezdeményezés abból a szempontból közelíti meg a mozgássérültek kérdését, hogy a fogyatékossággal élő embereket nem akadályozottként, hanem aktív társadalmi életet élő fogyasztóként kezeli, minden területen az oktatáson, foglalkoztatáson át egészen a kikapcsolódásig, elkerülve a szükségtelen elkülönülést, vagyis a szegregációt.

A Mozduljunk ki! Sziget 2016 programról
A Mozduljunk ki! Sziget 2016 a csapat első projektje mely az idei Sziget Fesztivál civil területén, az Ability Parkkal együttműködve valósul meg. A Kalandra fel! Sziget 2016 a fiatalok akadálymentes szórakozásának segítése a szó legszorosabb értelmében, hiszen a Kalandra fel! csapata az előzetesen regisztrált kerekesszékes vendégek egyéni képességeit és ellátási igényeit szem előtt tartva, közvetlen a helyszínen nyújt szakmai segítséget számukra. Ezen belül a világhírű Pető Intézetben képzett segítők egy előzetes igény és képességfelmérést követően folyamatosan asszisztálnak a Szigeten való tájékozódásban, a programokban való részvételben, teljeskörűen segítve a kerekesszékeseket a nagyobb önállóság felé. A fesztivál ideje alatt így a fiatalok teljes biztonságban vannak, ezáltal szabadidőt biztosítva a családtagoknak is. A programra itt lehet jelentkezni: www.mozduljunki.hu.

A 2016. márciusában alakult Kalandra Fel! Nonprofit Kft. nemcsak a mozgássérültek fesztiválokon való részvételét segíti, hanem számos egyéb akcióval is szolgálja a kerekesszékesek ügyét.

Többek közt célul tűzi ki egy a testi fogyatékossággal élők szociális szokásait, valamint a többségi társadalom attitűdjét vizsgáló felmérés elkészítését, melynek eredménye mentén a jövőben edukációs és érzékenyítő programokat szerveznek, a budapesti szórakozóhelyek befogadó szemléletének elősegítése érdekében.

Emellett terveik közt szerepel egy akadálymentesített szórakozóhely adatbázis kiépítése, és egy kortárs önkéntes segítő hálózat kialakítása is.

A kezdeményezéshez minden olyan cég illetve magánszemély csatlakozhat, aki annak céljaival egyetért, és úgy érzi,valamilyen módon tud segíteni. A csapat azt reméli, hogy az összefogásnak, párbeszédnek, célzott programnak és szakmai támogatásnak köszönhetően évről évre nő az aktív szociális eletet élő mozgássérült fiatalok száma, A Mozduljunk ki! programról és a kezdeményezésről bővebb információ a www.mozduljunkki.hu weboldalon található.