• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mozgásgyógyszer mozgalom az MTA-n

Hírek Forrás: Weborvos

Kétnapos tudományos rendezvényen foglalkoznak a testmozgás gyógyító erejével a veszélyesen terjedő inaktvitással szemben.

Hétfőn kezdődik a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében (Megnyitó: szeptember 15., 14.00 óra) az Európai Mozgásgyógyszer Mozgalom 3. kongresszusa. A kétnapos tudományos rendezvényen – amelynek rendező házigazdája a Magyar Sporttudományi Társaság – Európa számos országából érkeznek előadók a rendszeres testmozgás egészségmegőrzésben betöltött szerepével foglalkozó tudományterületekről.

A konferencia fővédnökei: dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár, dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Globális problémára globális válasz

A „Mozgásgyógyszer" a testmozgással és a gyógyítással foglalkozó tudományterületeket öleli fel és globálisan keresi a lehetséges megoldásokat a világszerte terjedő fizikai inaktivitás veszélyeinek ellensúlyozására. A mozgásszegény életmód bizonyítottan hozzájárul számos krónikus betegség (kóros kövérség, mozgásszervi-, szív- és keringési elváltozások, daganatos betegségek, csontritkulás, cukorbetegség, etc.) kialakulásához és annak súlyos népegészségügyi, társadalmi-gazdasági következményeihez. Ezzel szemben az egészségközpontú, rendszeres testmozgás betegségmegelőző és gyógyító hatású, amivel jobb életminőségben hosszabbodhat meg az életkor.

Ennek tudatában több évtizedes fejlesztés után az Egyesült Államokban az Amerikai Sportorvosi Kollégium (www.acsm.org) szakmai irányításával 2010-ben elindították a Mozgásgyógyszer (Exercise is Medicine® ‒ EIM) népegészségügyi programot. A program lényege, hogy a szakszerűen megválasztott és adagolt testmozgás az egészségügyi ellátás részét képezze, egészen odáig menően, hogy a testmozgást orvosi receptre írják fel. Az elmúlt időszakban a kezdeményezés dinamikusan fejlődő tényezővé vált az USA számos államában, s egyben a betegségmegelőzés eredményes, költségkímélő eszköze is. (www.exerciseismedicine.org)

Európa is csatlakozott

Az amerikai kezdeményezéshez hamarosan Európa is csatlakozott. A globális térnyerést a már megalakult 7 regionális központ és 31 tagország mozgásgyógyszer szervezete jelzi. Az Európai Mozgásgyógyszer Mozgalom (EIEIM) nonprofit szervezetként alakult meg 2011-ben a portugáliai Cascaisban a német dr. Jürgen Steinacker professzor vezetésével. 2013-ban Barcelonában már nyolc tagszervezet képviselői írták alá az alapító dokumentumot. A német központ 11 tagszervezetével a mozgalom európai fejlesztésén munkálkodik, eddig két kongresszust rendezett: 2012-ben Berlinben és 2013-ban Frankfurtban. (www.exerciseismedicine-europe.eu) Az idei kongresszust először tartják Németországon kívül, a magyar erőfeszítések elismeréseként Budapesten.

A hazai Mozgás=Egészség program

A mostani kongresszus házigazdája és a hazai program szakmai irányítását végző Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) 2010-ben Baltimore-ban az első Mozgásgyógyszer Világkongresszuson csatlakozott a globális kezdeményezéshez. Prevenciós irányú „Mozgás=Egészség" programjával folyamatosan közreműködik a kezdeményezés hazai megalapozásában és fejlesztésében. Fő célja az egészségmegőrzés, a fizikai fittség, az egészséges életmód népszerűsítése, különösen a tanulóifjúság körében. A fejlett egészségügyi és sportkultúrával rendelkező európai országokban a mozgással történő gyógyításnak, betegségmegelőzésnek évszázados gyökerei és korszerű gyakorlatai vannak a gyógytornától kezdve különböző mozgás- és sportterápiákig. A háttér tehát Európában és hazánkban is adottnak tűnik a testmozgás gyógyszerként történő alkalmazásához.

A Mozgás=Egészség programról további információk elérhetők az MSTT hivatalos oldalán: és a program folyamatosan frissülő, saját hír- és életmódportálján.