• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

MSZP: jövőre is a felsőoktatás lesz az egyik nagy vesztes

Hírek Forrás: MTI

A Fidesz szóvivője szerint viszont színvonalában és pénzügyileg is erősödik a felsőoktatás. (frissített)

Az MSZP szerint a jövő évi költségvetési javaslatnak is a felsőoktatás az egyik nagy vesztese, mert bár kicsivel több támogatást kap a tavalyinál, negyvenmilliárd forinttal kevesebbet, mint 2010-ben. Hiller István volt oktatási miniszter szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a büdzsé további színvonalesést okoz majd és növeli a fiatalok elvándorlását.

Noha az idei 123 milliárd helyett jövőre 136,7 milliárd forint támogatáshoz juthat a felsőoktatás, és további tízmilliárdot elkülönítenek egy struktúraátalakítási alapban, az ágazat így is negyvenmilliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat, mint négy évvel korábban, ez 20 százalékos, reálértéken 30 százalékos veszteség a kormányváltás óta - fűzte hozzá.

A szocialista politikus azt mondta: ma már szakmai konszenzus van arról, hogy a felsőoktatásban a Széll Kálmán-tervekkel végrehajtott megszorítás átgondolatlan és eltúlzott volt.
A támogatás radikális csökkenése miatt - folytatta - működési zavarok alakultak ki az intézményekben.

Példaként hozta a Nyugat-magyarországi Egyetemet, a Pécsi Egyetemet és a Budapesti Corvinus Egyetemet, hozzátéve: jövőre az összes vidéki főiskola válságos helyzetbe juthat, de nehézségei lesznek minden olyan intézménynek, amelynek nincs jelentős külső bevétele, veszélybe kerülhetnek az ösztöndíj- és bérkifizetések.

Hiller István megjegyezte: a meggondolatlan felsőoktatási megszorításnak közvetlen társadalmi hatásai vannak, egyre több fiatal hagyja el az országot és tanul külföldön.

Fidesz: erősödik a felsőoktatás
A Fidesz szóvivője szerint színvonalában és pénzügyileg is erősödik a felsőoktatás. Hoppál Péter így reagált arra Hiller István MSZP-s képviselő sajtótájkoztatójára. ,

A Fidesz szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a szocialisták kormányzásával szemben, amikor a felsőoktatás munkanélküli fiatalok tömegét termelte ki, az intézményeket pedig "kivéreztették és eladósították", a felsőoktatás ma versenyképes képzést, értékesebb végzettségeket nyújt a hallgatóknak és kiszámíthatóbb, tervezhetőbb működést az egyetemeknek.

Ma 59 ezer diák tanul teljes állami finanszírozás mellett, a hátrányos helyzetű diákokat pedig ösztöndíjprogram kíséri a diplomaszerzésig - fejtette ki, hozzátéve azt is, hogy az önköltséges képzésben részt vevő diákokat és családjaikat ma minden eddiginél olcsóbb, rekord alacsony kamatú diákhitel segíti, 2014-től pedig az állam részben átvállalja a diákhitel törlesztését azoktól a hallgatóktól, akik gyermeket vállalnak.

A fiatalok kezét ma a diplomaszerzés után sem engedi el a kormány - folytatta Hoppál Péter -, foglalkoztatásukat adókedvezményekkel, munkahelyvédelmi akcióval és első munkahely garanciaprogrammal támogatja. Értékelése szerint ezeknek is köszönhető, hogy a kormányváltás óta csökkenő pályára állt a fiatalok munkanélkülisége.

Megjegyezte, jövőre a fiatalok munkavállalását még inkább segíti, hogy a hallgatói munkaszerződés alapján dolgozó pályakezdők mentesülnek a biztosítási és járulékfizetési kötelezettség alól.
A felsőoktatás pénzügyileg is erősödik, az intézmények ugyanis ma stabil és növekvő finanszírozással számolhatnak - írta közleményében a Fidesz szóvivője.

Tájékoztatása szerint 2014-ben az állami egyetemek és főiskolák támogatására 20 százalékkal, a nem állami intézmények támogatására pedig 80 százalékkal több forrás jut, mint eddig.

Legolvasottabb cikkeink