• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

MTA: az ajánlott kutatók egynegyede nő

Hírek 2018.12.10 Forrás: Weborvos
MTA: az ajánlott kutatók egynegyede nő

Három év után ismét új levelező, rendes, külső és tiszteleti tagokat választanak a Magyar Tudományos Akadémián.

Összesen 193 hazai és külföldi új tagot ajánlanak a tudományos osztályok a Magyar Tudományos Akadémia testületébe. Az ajánlott tudósok 24%-a nő, az 50 év alatti ajánlottak száma 18, a legfiatalabb ajánlott 41 éves. A női ajánlottak átlagéletkora 59,6 év, a férfi ajánlottaké 60,6 év. Minden tagjelölt esetében legalább három ajánlás volt szükséges a tudós testület jelenlegi tagjai részéről. A tagság feltételeit az MTA Alapszabálya, a jelölés és a választás szabályait az akadémikusválasztás eljárási szabályzata határozza meg - tudatta az MTA honlapja.

Az ajánláshoz hozzátartozik a javasolt személy tudományos tevékenységének értékelő ismertetése, megjelölve az ajánlott személy kiemelkedő tudományos eredményeit és azok hazai, valamint külföldi elismertségét. Fontos körülmény, hogy az ajánlottaknak rögzíteniük kellett publikációs és hivatkozási adataikat a Magyar Tudományos Művek Tárában (MTMT), s az MTMT munkatársai bibliográfiai szempontból ellenőrizték a jelöltek közleményjegyzékének adatait.

Az ajánlási folyamat október 1-jével zárult le. Az ajánlások nyilvánosak, e dokumentumokat itt érheti el.

Januárban a tudományos osztályok tagjelölő osztályüléseket tartanak, amelyeken szavazati joggal a hazai akadémikusok, tanácskozási joggal a külső és tiszteleti tagok vesznek részt. A tagjelölő osztályülésen titkos szavazással, egyszerű szótöbbséggel (több mint 50% „igen” szavazattal) határoznak az ajánlott személy tagjelöltségéről. A szavazatok több mint felét megkapó ajánlottak felkerülnek a közös akadémiai jelöltlistára.

A választható új tagok számáról és a tudományos osztályok közötti elosztásukról az MTA Elnöksége dönt 2019 márciusában. A új tagok számának elosztása során a testület a tudományágak fejlődését és arányos képviseletük elvét veszi figyelembe. Az Elnökség a tudományos osztályok között egyenlően el nem osztható helyek felét elsősorban azok között a tudományos osztályok között osztja szét, amelyek az osztályok között egyenlően elosztott helyre női jelöltet fogadtak el, másodsorban olyan női jelölteket támogat, akik az osztályuktól elnyerték a szavazatok több mint 50%-át, de a rangsorban elért helyük az egyenlően elosztott hely megszerzésére nem volt elegendő. Az új tagok megválasztására 2019. május elején, az MTA éves közgyűlésének második ülésnapján kerül sor, várhatóan 2019. május 7-én.

Legolvasottabb cikkeink