• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

Mumus természettudományos meséket díjaztak

Hírek 2022.01.26 Forrás: Weborvos Szerző:
Mumus természettudományos meséket díjaztak

Egy történet sokkal jobban megmarad a fejekben, mint egy képlet!

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy meseíró verseny. Annyira érdekes és izgalmas volt A Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány (Sz2A) és a Richter Gedeon Nyrt felhívása, hogy több mint félezer, pontosan 536 (6-18 éves) kisdiák és kamasz vette a vándorbotját és indult el a mesék birodalmába. Hogy pontosan mi köze egy természettudományos alapítványnak és egy nagy gyógyszercégnek a mesékhez? Kiderült a „Te és a természettudományok (TETT) meseíró pályázat Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartott keddi ünnepélyes díjátadóján.

A Richter már évek óta támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek a természettudományos gondolkodás ösztönzését tűzik ki célul. Erről Bogsch Erik a gyógyszercég elnöke beszélt a díjátadón. Példaként említette a Rátz tanárúr életműdíjat, amelyet évente két-két matematika-, fizika-, kémia- és biológiatanárnak ítélnek oda. Most azokat a gyerekeket kívánták megjutalmazniuk, akik a mesék útvesztőin keresztül maguk is eljutottak a természettudományok szeretetéig, és egyszer talán belőlük is matematikusok, fizikusok, kémikusok, biológusok lesznek.

A természettudományos mesepályázat ötletadója ifj. Szántay Csaba, a Richter Gedeon kutatóprofesszora arról beszélt, hogy a diákok által sokszor mumusnak tartott természettudományokat nemcsak izgalmas kísérletekkel lehet megszerettetni, hanem a művészeteken keresztül is. A TETT is bizonyítja, hogy a mese és a tudomány egymást erősítik.

„Egy történet sokkal jobban megmarad a fejekben, mint egy képlet!” – hangzott el a díjátadón, s hogy ez mennyire így van bizonyítja, hogy a 2021-ben először kiírt pályázatra több mint ötszáz alkotás érkezett az ország különböző részeiből, és magyarlakta vidékekről a határokon túlról.

Három korcsoportban hirdettek meg a versenyt: az első és negyedik osztályos általános iskolásoknak, a felső tagozatos diákoknak és a középiskolásoknak. A legkisebbek között egy kapuvári testvérpár Horváth Adél és Lili vitte el a pálmát, a következő kategóriát egy szigetszentmiklósi nagylány Malaczkó Réka nyerte, míg a legnagyobbak mezőnyében egy kápolnásnyéki tinédzser Pintér Péter Imre győzedelmeskedett.

A kategórianyertesek mellett további 14 diák pályázatát ítélte kimagaslónak a tizenegy tagú zsűri – ők a győztesekkel együtt vehették át jutalmaikat. Mindhárom korcsoportban ugyanis további második vagy harmadik díjat is kiosztottak, így összesen tizenkét alkotás kerülhetett dobogóra. A díjazottak e-könyv olvasót és ajándékutalványokat vihettek haza, az első helyezettek kétszáz-, a második helyezettek százötven-, a harmadik helyezettek százezer forint értékben.

Továbbá a Richter, a Szabó Szabolcs Alapítvány és a pályázat védnökei, Döbrentey Ildikó és Levente Péter, egy-egy különdíjat is odaítéltek. Az ő jutalmuk a harmadik helyezettekhez hasonlóan százezer forint értékű ajándékcsomag volt. A díjátadón további 35 kiemelkedő alkotás szerzőjét a zsűri könyvcsomaggal jutalmazta. 

„Fontos üzenete van annak, hogy milyen sokak gondolatait mozgatta meg a természettudományok különböző ágainak beépítése a mesék világába” – hangsúlyozta Holtzer Péter, a pályázatot a Richter mellett jegyző alapítvány elnöke, aki szerint a mostani meseíró verseny eredményei megalapozzák annak reményét, hogy megfelelő oktatási programokkal sokkal több gyereket lehet a természettudományok irányába vezetni a jövőben. Azt is elmondta: hagyományt szeretnének teremteni, ezért idén is meghirdetik a versenyt.

A díjazott mesék elérhetőek ezen az oldalon.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink