• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Munkacsoport az anyai halálozás csökkentéséért

Hírek Forrás: Weborvos

Az MSD az Anyákért program célja, hogy kevesebb anya veszítse életét a várandósság és a szülés körüli időszakban.

Az MSD az Anyákért (MSD for Mothers) egy 10 évre szóló globális kezdeményezés, amelynek célja, hogy világszerte kevesebb várandós- illetve kisgyermekes anya haljon meg. A kezdeményezés illeszkedik az ENSZ Fenntartható Fejlesztési Céljaihoz (SDG 3.1) az anyai halálozás csökkentésére és az anyai egészség javítására.

A WHO adatai alapján Európában 2015-ben 1 800, míg hazánkban 15 anya halt meg a várandósság kezdete és a szülést követő 42. nap közötti kritikus hónapokban. Jelenleg a hazai statisztikák ennél kedvezőbb számot mutatnak, de a probléma Magyarországon is valós.

A programra összesen 500 millió dollárt szán a vállalat, amelyre a résztvevő országokból civil szervezetek pályázhatnak, kidolgozott programmal és megoldási javaslattal.

A projektet 2011-es indulása óta 30 országra terjesztették ki, amelyekben 75 szervezettel működtek együtt, és több mint 6 millió anyát értek el, beleértve európai régiókat.

Idén az MSD, magyarországi jelenlétének 25. évfordulója alkalmából, a Safe Motherhood Week Europe ideje alatt (2017. október 2-a és 8-a között), hazánkban is elindítja az MSD az Anyákért programot, amelynek hazai fővédnöke Novák Katalin államtitkár.

Az MSD által felkért szakértők a mai tanácskozásukon arról egyeztettek, hogy Magyarországon milyen okok állhatnak az anyai tragédiák mögött. A lehetséges hazai megoldások kidolgozására és a magyar tapasztalatok határon túli átadásának elősegítésére Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és az MSD képviselőinek vezetésével munkacsoport jön létre, amelynek célja egy Magyarországra szabott akcióterv létrehozása 2017 év végéig.

Hazánkban 2015-re a WHO adatai alapján a 100 000 élveszületésre jutó anyai halálozás alapján enyhe emelkedés figyelhető meg a korábbi évekhez képest. A Save The Children nemzetközi gyermekvédelmi szervezet 2015-ben közzétett jelentése szerint Magyarországon az anyai halálozás mutatószáma 17, amivel a vizsgált 179 ország köözött az 51. helyen állunk, jelenleg Szerbiával vagyunk egy szinten. Az anyai halálozás hazai eseteinek hátterében legnagyobb számban a terhesség vagy szülés alatt kialakuló, uralhatatlan súlyos vérzés, kardiológiai betegségek, terhességi mérgezés, valamint a trombózisok állnak.

„Azon vagyunk, hogy gyógyszeripari tudásunkat és erőforrásaink egy jól látható részét az anyai halálozás elkerülésére fordítsuk, hogy minden anya biztonságban és egészségben adhasson életet és nevelhesse gyermekeit. Látogatásom során azt tapasztaltam, hogy Magyarországon – bár van tér a mutatók javítására – rengeteg olyan jó gyakorlat működik, amelyek környező országokba való átadása lendületet adhatna az anyák védelmének a régióban. Ennek a tudásnak az átadására buzdítom magyar partnereinket. Programunkkal erre is lehetőséget kívánunk biztosítani." – mondta el Dr. Naveen Rao, az MSD az Anyákért program globális vezetője (képünkön).

“A várandósság és a szülés egy édesanya életének meghatározó élménye. Fontos, hogy ebben az időszakban a baba és az édesanya is a legnagyobb biztonságban érezhesse magát. Az lenne a jó, ha egy édesanya sem vesztené életét a várandóssághoz vagy szüléshez kapcsolódóan" – jelentette ki a sajtótájékoztatón Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. „A magyar kormány a megelőzést, a megfelelő hozzáférés biztosítását kiemelten támogatja az egészségügyi fejlesztéseken keresztül."

Háttér, statisztika a fenti témáról

Legolvasottabb cikkeink