• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Munkavállalói szűrését is fontosnak tartja a BEK

Hírek 2022.10.17 Forrás: Weborvos
Munkavállalói szűrését is fontosnak tartja a BEK

Az egészséges életmód mellett is megvan az esély, hogy utolérjen minket valamilyen betegség, amit jobb minél korábban felfedezni.

A modern nagyvállalatok számára egyre nagyobb jelentőséggel bír a munkavállalói jóllét, melynek a testi és lelki egészség a két legfontosabb eleme. A Budai Egészségközpontban (BEK) erre kiemelt figyelmet fordítanak, ezért egészségbiztosításon túl rendszeres szűrővizsgálatokat is szerveznek a munkatársak számára. Mivel október a mellrák elleni küzdelem hónapja, ezért a női kollégák ingyenes mammográfiás szűrésen vehetnek részt - adta hírül az intézmény közleménye.

A nőket érintő daganatos betegségek között az első helyen áll a mellrák, Magyarországon évente kb. 8000 új esetet regisztrálnak, és több mint 2300 nő veszti életét miatta. Ezért fontosak a szűrővizsgálatok, hiszen segítségükkel időben felismerhetők a daganatok, vagyis akkor, amikor még nem tapinthatóak és 1 cm-es átmérő alatti a méretük. A 45-65 év közötti nők számára meghívásos szűrővizsgálat biztosított a közegészségügyben, azonban a Magyar Radiológusok Társaságának Emlődiagnosztikai Szekciója már 40 éves kortól ajánlja az évenkénti mammográfiás ellenőrzést, illetve panasz esetén már 35 éves nőknél is elvégzendő a vizsgálat.

Mit kell tudni a mammográfiás szűrővizsgálatról?

„Intézetünkben klinikai szűrés zajlik, nem pedig a behívásos rendszer működik, ahogy az államilag finanszírozott vizsgálatok esetében” – magyarázza Dr. Puhl Mária, a radiológiai divízió igazgatója, radiológus főorvos. „Jó- és rosszindulatú elváltozásokat egyaránt észlelhetünk, amit ezután szövettani mintavétel követ, hogy így is igazoljuk a véleményt. Rosszindulatú daganatok esetén a szövettani vizsgálat mellett MR felvételek is készülhetnek. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az MR és az ultrahang alapvetően nem szűrőmódszer, erre a célra csakis a mammográfia használható. A mai modern digitális készülékek tomoszintézist alkalmaznak, vagyis egy szintetikus 3D képet készítenek, aminek köszönhetően 40%-kal több daganatot lehet megtalálni.” A főorvos emellett hangsúlyozta, hogy a Budai Egészségközpontban mindig két orvos nézi meg az eredményeket, majd együtt döntenek a kontroll- és a szövettani vizsgálat szükségességéről. Fontos, hogy lehetőleg ugyanahhoz az szakemberhez, vagy legalábbis ugyanabba a rendelőbe járjunk, mivel a korábbi felvételekkel összevetve könnyebb észrevenni a változásokat.

A gondoskodó vállalat

A Budai Egészségközpont 2010 óta indít szűrőprogramokat a munkavállalók részére, de más módon is tesz a munkavállalói egészségéért. „A BEKmég program keretében Életmód klub alakult, túrákat szervezünk és futóversenyen való részvételt biztosítunk, a mentális egészség megőrzését pedig a pszichológus kollégáink által indított „Iránytű” weboldal támogatja” – mondja Malinkó Hajnalka HR igazgató. „A mammográfiai szűrést kiemelten fontosnak tartom, mert 490 nő dolgozik a BEK-ben, és 270 fő már betöltötte a negyvenedik életévét, vagyis a veszélyeztetett korosztályba tartozik. Nagyszerű lehetőség a szűrés intézményen belüli megoldása több szempontból is: a résztvevők kulturált környezetben, kiemelkedő figyelmet kapnak, modern gépekkel történik a vizsgálat és nem utolsó sorban időt takarítunk meg. Nagyon hálásak vagyunk, és köszönjük szépen Dr. Puhl Mária főorvosnőnek, a radiológiai osztálynak, valamint a diszpécsereknek, hogy segítenek az akció megvalósításában.”

Mellrákra hajlamosító tényezők

Dr. Puhl Mária hangsúlyozta, hogy bizonyos hormonális hatások növelhetik a rizikót. „Akiknél korán kezdődik a menstruáció, későn következik be a menopauza, akik nem szültek, hosszú ideig fogamzásgátlót szedtek vagy ösztrogénkezelést kaptak fordítsanak különösen nagy figyelmet a rendszeres mammográfiás szűrésre!” Az életforma szintén befolyásolja a daganatos elváltozások kialakulásának valószínűségét. A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a túlsúly is veszélyforrás lehet. Ritkább esetben a mellráknak lehetnek genetikai okai, melyek génhibákra vezethetők vissza. A legismertebb ezek közül az ún. BRCA gének mutációja, ilyenkor több mint 90%-os valószínűséggel kialakul a betegség.

Tévhitek a mammográfiával kapcsolatban

Sajnos a szűrővizsgálatokon való részvétel még mindig alacsony. Ennek részben az az oka, hogy számos téves információ kering a köztudatban. „Sokan úgy gondolják, hogy a mell összenyomása miatt fájdalmas a vizsgálat. Természetesen mindenkinek eltérő a fájdalomküszöbe, érzékenysége, de a lehető legjobb felbontású kép elkészítéséhez szükséges a vastagságot csökkenteni, ráadásul így csökken a sugárterhelés is” – magyarázza Dr. Puhl Mária. „A modern gépek teljesen automatikusan érzékelik, hogy mikor kell elkészíteni a felvételt, ezután azonnal meg is szüntetik a nyomást. A vizsgálat mindössze másodpercek alatt megtörténik. A másik gyakori tévhit, hogy a mellimplantátumot károsíthatja a gép, de fél évvel a beültetés után már részt lehet venni mammográfiás vizsgálaton.”