• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nagy az igény a gyorsteszt iránt a Kelen Kórházban

Hírek 2020.04.09 Forrás: Weborvos Szerző:
Nagy az igény a gyorsteszt iránt a Kelen Kórházban

Kedden kezdték az első vizsgálatokat, amelyek húsz perc után már megbízható eredményt adnak.

Több százan jelentkeztek a Kelen Kórház koronavírus gyorstesztjére, amelyet április 7-e, kedd óta lehet igénybe venni, tudtuk meg dr. Székely Tamástól, a magánintézmény ügyvezető igazgatójától. Eddig 107 tesztet végeztek, és igyekeznek minél gyorsabban kielégíteni a nagyszámú igényt.

A Kelen Kórházban is olyan tesztet végeznek, amely fertőzés esetén kimutatja az ellenanyagot a vérből (az ujjbegy megszúrásával nyerik a vérmintát). Tehát nem magát a vírust mutatja ki a szervezetben a vizsgálat, hanem azt, hogyha a vírus bekerült a szervezetbe, az immunrendszer válaszreakciója során termelődtek-e ellenanyagok (IgM és IgG).

Mint Székely Tamás rámutatott, az IgM a fertőzés korai szakaszában termelődik, és meglévő fertőzésre utal, míg az IgG valamivel később, a fertőzés 7. napja körül termelődik, és hosszú távon a szervezetben marad. A két ellenanyag egyidejű jelenléte lezajló betegségre, míg ha csak IgG van a szervezetben az lezajlott betegségre utal. A kétféle ellenanyag kimutatásához a Clungene® COVID-19 IgG/IgM Rapid Test (WB/S/P)-ICOV4212 Immunkromatográfiás assay tesztet alkalmazzák.

Mindenképpen jelzik az érdeklődőknek, hogy a vizsgálat eredménye nem ad százszázalékos bizonyosságot, de így is feltétlenül nagy pontosságúnak tekinthető. Az IgM kimutatására vonatkozóan ugyanis a klinikai szenzitivitás 87,01, a klinikai specificitás 98,89, a pontosság 93,41 százalék, míg az IgG kimutatására vonatkozóan pedig a klinikai szenzitivitás 99,42 százalék.

Akinél elvégzik a tesztet, annak mintegy 20 perc múlva – a kórelőzmény (amely a jelentkezéskor kitöltött kérdőíven szerepel) és a vizsgálat eredménye alapján – meg tudják mondani, hogy az elmúlt időszakban átesett-e a betegségen, vagy jelenleg is zajlik a betegsége, (esetleg) tünetmentesen, vagy azt tudják megállapítani, hogy a szervezete még nem termelt kimutatható mennyiségű ellenanyagot. Ez utóbbi a fertőzés kezdeti szakaszában előfordulhat, így a tesztet bizonyos esetekben két hét múlva  érdemes megismételni, hívja fel a figyelmet Székely Tamás, hozzátéve: jelenleg sajnos még mindig nem létezik olyan vizsgálati módszer, amelynek alkalmazásával százszázalékos bizonyossággal ki lehetne azt jelenteni, hogy valaki nem fertőződött meg az új koronavírussal (SARS-CoV-2). A gyorsteszt vizsgálatot 15 ezer forintért végzi a Kelen Kórház.

Az eddig elvégzett 107 gyorsteszt során szerda estig egy pozitív esetet találtak, méghozzá egy középkorú hölgynél. A kórház eleget tett jelentési kötelezettségének a fertőző betegséget illetően, majd levették az orr- és garatváladékot, amelyet az NNK akkreditált laboratóriumába küldtek; egyelőre a PCR-vizsgálat, vagyis immár a vírust kimutató teszt eredménye még nem született meg.

Legolvasottabb cikkeink