• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nagy eseményükre készülnek a stroke-kal foglalkozók

Hírek MA 06:08 Forrás: Weborvos
Nagy eseményükre készülnek a stroke-kal foglalkozók

Nem szabad elfelejteni, hogy a stroke kezelés egy igazi csapatmunka, sokaknak van fontos szerepe benne.

Szeptember 5-7. között Debrecen ad otthont a Magyar Stroke Társaság XVIII. és a Magyar Neuroszonológiai Társaság XV. Kongresszusának. A szakemberek a 3-napos konferencián áttekintik a stroke ellátás legfontosabb kérdéseit, az elmúlt évek új eredményeit és a kezelések alapját képező vezérfonalalakat. A kongresszus résztvevői kiváló előadásokat hallhatnak a prehospitális ellátástól, a stroke prevención és kezelésen át egészen a stroke rehabilitációig. A két konferencián túl a Kölcsey Központ ad otthont a Stroke Szakdolgozói Vándorgyűlésnek is, mely ugyanabban az időben kerül megrendezésre, s melyre a stroke ellátással foglalkozó szakdolgozókat várják - számoltak be róla a szervezők.

Egy különös, felgyorsult világban élünk, emelte ki Oláh László neurológus professzor a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója, a konferencia főszervezője. Havonta jelennek meg új, a stroke diagnosztika és kezelés fejlődéséről szóló közlemények, melyeket egyre nehezebb követni, értelmezni, s azokat a mindennapi klinikai gyakorlatba átültetni. Bár képalkotó vizsgálataink értékeléséhez és döntéshozatalainkhoz egyre gyakrabban hívjuk segítségül a mesterséges intelligenciát, a sokszor oly nehéz terápiás döntést mindig az EMBER hozza meg. A 2024. évi konferencia hasznos segítséget nyújt orvosainknak és szakdolgozóinknak a legújabb eredmények megismeréséhez, az irányelvekben történő eligazodáshoz, s a betegeink számára kedvező döntések meghozatalához, mondta el a szakember. A fentieken túl az esemény lehetőséget ad a személyes tapasztalatok megosztására, a stroke-kal foglalkozó, de különböző szakterületeken dolgozó szakemberek találkozására és új ismeretségek, barátságok kialakítására.

A betegség neve egy angol szóból ered (stroke), mely ütést, csapást jelent, utalva a tünetek gyors kialakulására és azok súlyosságára. A stroke egy olyan, hirtelen kialakuló, az agyi erek rendellenességével (elzáródásával, vagy megrepedésével) járó betegség, amely gyakran maradandó károsodást vagy halált is okozhat. A tünetek időben történő felismerése és a gyors orvosi beavatkozás mind hozzájárulhatnak a jobb kimenetelhez és a teljesebb felépüléshez. Az elmúlt évtizedek ugyanis áttörést hoztak a stroke egyik formájának, az agyi keringészavarnak a kezelésében azáltal, hogy megteremtették a stroke-ot okozó vérrög feloldásának, illetve mechanikus eltávolításának a lehetőségét. Ehhez viszont az kell, hogy a beteg mielőbb a megfelelő ellátóhelyre kerüljön. Minden perc késlekedés a stroke maradványtüneteinek a súlyosbodását eredményezheti.

Nem szabad elfelejteni, hogy a stroke kezelés egy igazi csapatmunka. Szerepe van benne a háziorvosnak, aki a betegség rizikófaktorainak felismerésével és kezelésével igyekszik megelőzni a betegséget. Felelősségük van a hozzátartozóknak és a beteg környezetében élőknek is, mert a betegség felismerésével és az azonnali mentőhívással sokat tehetnek a kezelés mielőbbi elkezdéséért. Ha a száj egyik oldala csüng, féloldali gyengeség alakul ki, beszédzavar vagy beszédértési zavar jelentkezik, azonnal a mentőket kell hívni a 112 sürgősségi telefonszámon! A mentők szerepe felbecsülhetetlen, hisz a gyors kórházba szállítással értékes perceket, órákat nyerhet a beteg. Fontos feladat hárul a radiológusokra, akik az azonnali CT vizsgálattal meg tudják állapítani a stroke típusát, mely alapján a neurológus és az intervenciós szakember elkezdheti a megfelelő oki kezelést, azaz a vérrögoldást, vagy vérrög eltávolítást. Nem szabad elfeledkeznünk az ápolókról és a további szakdolgozókról sem, akik a megfelelő ápolással nagymértékben hozzájárulnak a kezelés sikeréhez, a komplikációk megelőzéséhez.

Sokszor hívjuk segítségül a kardiológus kollégákat, olykor az érsebészeket, akik a stroke okaként gyakran fennálló pitvarfibrilláció vagy súlyos érszűkület kezelésében segítik a neurológust. Végül, szerepe van a rehabilitációs szakorvosoknak, akik igyekeznek a maradványtünetek súlyosságát enyhíteni, s segíteni a betegnek, hogy minél kevesebb maradványtünettel tudja elhagyni a kórházat. S a hazabocsátás után újra a háziorvos fontosságát kell kiemelni, aki az újabb stroke megelőzésében segíti a beteget gondozó neurológust. Nem szabad elfeledkezni a beteg és a család szerepéről sem: át kell tekinteni, mit tud tenni a beteg, illetve a család a javulás és az újabb érrendszeri betegség kialakulásának a megelőzése érdekében. Mivel a stroke az egyik leggyakoribb halálok és tartós fogyatékosságot okozó betegség Magyarországon, különösen nagy hangsúlyt kap a család, ha a betegség maradványtünetekkel gyógyul. Ilyenkor ugyanis alapvető fontosságú a hozzátartozók által nyújtott lelki és fizikai segítség, támogatás és ápolás.

Hagyományosan, a Magyar Stroke Társaság konferenciájával együtt, attól nem elválasztva rendezi konferenciáját a Magyar Neuroszonológiai Társaság is. A döntően neurológusokból álló neuroszonológusok többek között az agyat ellátó ereket vizsgálják, így a stroke okának felderítésében, az érrendszer állapotának ellenőrzésében van felbecsülhetetlen szerepük.

A Magyar Stroke Társaság és Magyar Neuroszonlógiai Társaság Konferenciájával párhuzamosan, ugyanazon a helyszínen kerül megrendezésre a Stroke Szakdolgozói Vándorgyűlés is, melyen a stroke ellátásban szereplő ápolók, gyógytornászok, pszichológusok vesznek részt. A közös rendezés lehetőséget ad arra, hogy az orvosok és szakdolgozók minél jobban megismerjék egymás munkáját, problémáit, s minél jobb munkakapcsolat alakuljon ki a stroke ellátásban dolgozók között.