• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nagy összegeket nyertek az ELTE kutatói

Hírek Forrás: ELTE

Az ELTE vezetésével létrejött konzorciumokban egyészségügyi intézmények is részt vesznek.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem konzorciumvezetésével benyújtott pályázatok több mint 792 millió Ft-os támogatást nyertek a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból.

A következő két évben Czirók András kutatócsoportja az ér- és nyirokhálózat interdiszciplináris vizsgálatával a mezotelómia (mellkasi daganatfajta) kialakulását kutatja, Frei Zsolt és társai többek között a világ jelenlegi legátfogóbb égtérképező projektje, a Pan-STARRS adatainak informatikai feldolgozásával foglalkoznak, Málnási-Csizmadia András csoportja pedig az első idegsejt-alapú mikroprocesszort fejleszti lézergravírozással.

Czirók András (Természettudományi Kar, Biológiai Fizika Tanszék) kutatócsoportjának célja, hogy jobban megértse egy rendkívül rosszindulatú daganatfajta, a mellkasi mezotelióma kialakulását és súlyosbodását. A komplex rendszer feltérképezésére egy orvosokból, biológusokból és biofizikusokból álló csapat jött létre: az ELTE konzorciális partnereként az Országos Onkológiai Intézet és az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet szerepel.

Számos jel utal arra, hogy a daganat fejlődésében kulcsfontosságú szerepet játszik az ér- és nyirokhálózat, így ezek ígéretes terápiás célpontok is lehetnek. A 171 millió forintból megvalósuló projekt során a mezoteliómát ellátó érrendszerek dinamikájával, a molekuláris szabályozó elemek feltérképezésével foglalkoznak.

Az ELTE asztrofizikai alapkutatásai évek óta nemzetközi projektekben zajlanak Frei Zsolt (Természettudományi Kar, Fizikai Intézet) vezetésével, amely csoportot az MTA Lendület-programja is támogatja. A jelenlegi, 239 millió forintos pályázati támogatás lehetőséget biztosít arra, hogy az ELTE továbbra is részt vegyen olyan projektekben, mint a gravitációshullám-kereső Laser Interferometer Gravitationalwave Observatory (LIGO), vagy a világ olyan égbolt-térképező együttműködései, mint a Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS) és a Large Synoptic Survey Telescope (LSST). A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Programmal (NIIF) és az ELTE Informatikai Igazgatóságával a hatalmas adatmennyiség – a Pan-STARRS például az első olyan projekt a világon, amely petabyte-nyi adatot szolgáltat - mozgatásával, tárolásával és feldolgozásával foglalkoznak, kialakítva a kutatóegyetem és az ország első integrált infrastruktúráját.

A neuron-alapú mikroprocesszorok építése a kortárs tudomány egyik legnagyobb kihívása: a neuron-komputer új szintre emelné a szílicium-alapú számítástechnika fejlődését is. Málnási-Csizmadia András (Természettudományi Kar, Biokémiai Tanszék) kutatócsoportjának felfedezései lehetővé teszik, hogy az idegsejtek között kapcsolatot teremtő egyes kiválasztott szinapszisok jelátvitelét tartósan befolyásolják. A közel 382 millió forintos projektben az MTA és a Semmelweis Egyetem kutatóival együttműködve speciális információs hálózatokat hoznak létre sejttenyészetekben, amelyekkel egyszerű logikai feladatokat oldatnak meg. Eredményeik áttörést jelenthetnek a bio-komputációs tudományterületen, megnyitva a kaput a neuronális mikroprocesszorok építése felé.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem konzorciumvezetésével benyújtott pályázatok összesen 792 447 120 Ft-os támogatást nyertek az Új Széchenyi Terv keretében megjelent Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból finanszírozott „Nemzetközi együttműködéssel megvalósuló alap és ipari kutatási valamint Infokommunikációs technológiai fejlesztési projektek támogatása a Közép-magyarországi régióban" című (KTIA_AIK_12 jelű) felhívás keretében.