• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nagyon sok a beteg – többféle vírus terjed

Lapszemle Forrás: origo.hu

A legtöbben légúti tünetekkel vagy hasmenéssel és hányással jelentkeznek az orvosuknál.

Az ilyenkor szokásosnál sokszor több a beteg – tele vannak az orvosi rendelők. Ez még nem influenza, viszont – ahogy már megírtuk – már lehet kérni a háziorvosoktól az influenza elleni védőoltást. A második-harmadik trimeszterben lévő terhes nők feltétlenül oltassák be magukat – ezt ajánlja a járványügyi szakember –, ugyanis a baba éppen a járvány közepén születik meg, és csak úgy lesz védett a fertőzés ellen, ha az anya megkapja a védőoltást a terhesség alatt – írja az origo.hu portálja.

Idősek, fiatalok és gyerekek is várakoznak az orvosi rendelőnél – minden korosztályt támadnak most a vírusok. Többféle vírus keringett az elmúlt hetekben. Sokan légúti fertőzés, megfázásos tünetek miatt mennek orvoshoz, és az átlagosnál jóval többen keresik fel a rendelőket azért, mert hasmenésük van, vagy hánynak.

Jelinek Benjámin háziorvos, aki Budapesten, a IX. kerületben rendel – a portálnak elmondta: a betegek száma a többszöröse az ilyenkor szokásosnak. Szerinte az enyhe időjárás miatt fertőznek ilyen gyorsan a vírusok, ugyanis ezek mind cseppfertőzés útján terjednek. Most a levegő páratartalma magasabb, így a kórokozók is tovább életben maradnak, és sokáig fertőznek.

A háziorvos hozzátette azt is, akik megfázásos tünetekkel jelentkeznek, nagyon betegek – nem csak folyik kicsit az orruk, és fáj a torkuk, hanem egy-két napig lázasak is. Amikor lemegy a lázuk, utána még körülbelül öt napig nagyon rosszul vannak, szinte nem is tudnak felkelni az ágyból. Miután meggyógyultak, hetekig száraz köhögés kínozza őket. Már nem betegek, nem érzik rosszul magukat, nem folyik az orruk, és nem fáj a torkuk sem, viszont a kínzó ingerköhögés addig nem múlik el, amíg nem regenerálódnak a légutakban a sejtek.

A hányásos-hasmenéses betegek is sokkal rosszabbul vannak, mint általában egy-egy ilyen vírusfertőzés esetén. Erős végtag- és vállfájdalommal kezdődik a betegség, aztán nagyon magas, akár 39 fokos láza is lehet a betegnek. Később jelentkeznek a gyomorfájdalmak, amelyek szintén sokkal erősebbek, mint az ilyen típusú fertőzések esetében általában – legalábbis a betegek erről panaszkodnak – jegyezte meg Jelinek doktor, hozzátéve azt is, ez a típusú vírusfertőzés is négy-öt napig tart.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet elkerülni vagy megelőzni ezeket a fertőzéseket, a háziorvos azt mondta, hogy csak egyetlen úton: ha a beteg nem megy közösségbe. Mert hiába tartjuk be a legszigorúbb higiénés előírásokat, hiába mosunk rendszeresen kezet, hiába használunk kézfertőtlenítőt, és hiába eszünk többféle vitamint, ha a buszon valaki tüsszent – és nem zsebkendőbe –, akkor akár azonnal megfertőződhetünk.                  

Legolvasottabb cikkeink