• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ne költözzön a reptér közelébe!

Hírek Forrás: MTI

A repülőgépek zaja növeli a szélütés és a szívbetegségek kockázatát.

A repülőgépek keltette zaj 10-20 százalékkal növeli az agyi érkatasztrófa és a szívbetegségek kockázatát - mutatták ki két nagyszabású tanulmányban brit és amerikai kutatók. A világ egyik legforgalmasabb repülőtere, a londoni Heathrow környékén élő 3,6 millió lakos és 89 forgalmas amerikai repülőtér közelében élő hatmillió ember vizsgálatával végzett kutatásokat a British Medical Journal című orvosi folyóirat szerdai száma ismertette.

A brit tanulmány kimutatta, hogy a vizsgált résztvevők két százaléka, a leghangosabb repülőzajban élő körülbelül 70 ezer lakos esetében növekedett mind az agyi érkatasztrófa (stroke), illetve a szív- és érrendszeri betegségek miatti kórházi kezelések, mind az ugyanezen okokból bekövetkező halálozások kockázata.

Anna Hansell, a kutatás vezetője a BBC News-nak elmondta, nem ismeretes a zajszennyezés pontos szerepe az egészségkárosodásban, ám valószínű, hogy az erős lárma a vérnyomás növelésével és az éjszakai álom megzavarásával járul hozzá a betegségek kialakulásához.

A kutató szerint a hirtelen felharsanó erős zaj hatására felgyorsul a pulzus és magasabbra szökik a vérnyomás. Ezen kívül a repülők zaja idegesíthet is egyeseket, ez pedig szintén emeli a vérnyomást, ami betegségeket idézhet elő.

A tanulmány a Polgári Légügyi Hatóság (CAA) 2001-es zajszintadatait használta, amelyeket London 12 kerületében, illetve a várostól nyugatra eső 9 településen mértek, ahol a repülési zaj meghaladja az 50 decibeles értéket (egy csendes szobában zajló beszélgetés hangereje).

A kutatók igyekeztek kiszűrni az egyéb, a szélütés és a szívbetegségek kockázatát befolyásoló tényezőket, így többek közt az életkort, a szegénységet, a dohányzást és a dél-ázsiai származást is.

Az amerikai kutatás hatmillió személy adatait vizsgálta, akik 89 forgalmas amerikai repülőtér közelében éltek. Az adatokat 2009-ben vették fel, és az eredmények alapján minden 10 decibeles zajszintemelkedés a szív- és érrendszeri betegségek miatti kórházi kezelések 3,5 százalékkal magasabb arányával járt együtt.

Legolvasottabb cikkeink