• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Négy témában indulnak nemzeti kutatási programok

Hírek 2022.05.02 Forrás: MTI - Weborvos
Négy témában indulnak nemzeti kutatási programok

A Nemzeti Agykutatási Program következő etapja és egy Poszt-COVID nemzeti program is elindulhat.

Három milliárd forintból négy nagy kutatási programot indít a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) - közölte Freund Tamás, az MTA elnöke a tudós testület 195. közgyűlésének Díszünnepségét követő sajtótájékoztatón hétfőn.

Freund Tamás elmondta, hogy összesen évi 3 milliárd forint támogatással indul el a Nemzeti Agykutatási Program 3.0, a Technológiák és fenntartható fejlődés, a Tudomány a magyar nyelvért és a Poszt-COVID nemzeti program.

Az MTA 195. közgyűlésén bejelentett, a kormány által támogatott programok olyan társadalmi és nemzetstratégiai prioritásokhoz kötődnek, amelyekben kiemelkedő hazai tudományos háttér áll rendelkezésre, és közvetlenül kapcsolódnak az Akadémia küldetéséhez, programjaihoz - tette hozzá.

A Nemzeti Agykutatási Program harmadik szakaszának fő törekvése az agy működésének és betegségeinek jobb megértése és az eredmények mielőbbi gyakorlatba ültetése a legkiválóbb kutatók munkája révén.

A Technológiák és fenntartható fejlődés elnevezésű program a stratégiai jelentőségű technológiák és a fenntarthatóság összehangolását célozza. A Tudomány a magyar nyelvért nemzeti program olyan kutatásokat fog támogatni, amelyek egyrészt nyelvi örökségünk egész történelmi településterületünkre kiterjedő megőrzésére, másrészt a modern technológiák anyanyelvünk művelésének szolgálatába állítására irányul.

Végül a kormánnyal együttműködésben folytatódik a nemzeti Poszt-COVID-stratégia és pandémiás terv tudományos megalapozása - ismertette a részleteket az MTA elnöke.

Freund Tamás az elmúlt évet értékelve kiemelte, hogy az Akadémia rendezte kapcsolatát a kormányzattal. "A kormánnyal új szakaszba lépett a kapcsolatunk" - fogalmazott az MTA elnöke, aki szerint ezt mutatja, hogy majdnem kétszeresére nőtt az Akadémia központi költségvetési támogatása ebben az évben.

Elmondta, hogy az Eötvös Loránd Kutatási Hálózattal a nyitott kérdések tárgyalásos úton rendeződtek és sikerült minden minisztériummal kétirányú kommunikációs csatornát kiépíteni, rendszeres kapcsolatot tartani.

Kitért arra, hogy az új feladatok mellett tovább folytatódnak az Akadémia korábbi programjai, köztük a Közoktatás-fejlesztési Kutatási Program és a Lendület Program.

Freund Tamás az új programokról szólva beszélt az MTA Kiváló Kutatóhely Programjáról, amely a tudományos kiválóság elismerését célozza intézményi szinten. Mint fogalmazott, abban reménykednek, hogy ennek az elismerésnek egyre nagyobb presztízse lesz, és nemcsak a MTA pályázataihoz, hanem számos más egyéb lehetőséghez jobban hozzájutnak majd az MTA Kiváló Kutatóhely minősítéssel rendelkező intézetek.

Akadémiai elismeréseket adott át Freund Tamás

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke adta át a köztestület 195. közgyűlésének hétfői ünnepi ülésén az Akadémiai Aranyérmet, az Akadémiai Díjakat, a Wahrmann Mór-érmet, és az Akadémiai Újságíró Díjat.

Kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként Akadémiai Díjban részesült többek között Janszky József Vladimir, a Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinika igazgatója, egyetemi tanára.

Wahrmann Mór-érmet adományoztak Ifj. Dr. Béres Józsefnek, a kémiai tudomány kandidátusának, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnökének.

A külhoni magyar tudósok tevékenységét elismerő Arany János-életműdíjat ebben az évben Bodor Miklósnak, Richter Gedeon eredményeihez mérhető gyógyszerfejlesztési eredményei elismeréseként adományozta az Elnökség.

Legolvasottabb cikkeink