• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Negyven másodpercenként egy befejezett öngyilkosság

Hírek Forrás: Hír24

A világon évente mintegy egymillióan követnek el „meg is valósuló" öngyilkosságot.

A WHO becslése szerint a világon évente mintegy egymillióan követnek el „meg is valósuló" öngyilkosságot, azaz 40 másodpercenként meghal valaki. Szeptember 10. az öngyilkosság-megelőzés világnapja. A világnap alkalmából a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány díjat adott át Balázs József tűzoltó alezredesnek. A lánglovagot és csapatát az elmúlt harminc évben számos esetben riasztották öngyilkosjelöltekhez - számolt be róla a Hír24.

Az alapítvány elnöke hangsúlyozta, évente 250 esetben választják az öngyilkosok a vonat elé ugrást. Oriold Károly szerint az lenne a megoldás, ha a vasúti átjárók elé táblákat helyeznének ki, amelyeken tájékozódhatnak az elkeseredett emberek arról, hová is fordulhatnak. „Fontos lenne, ha a 116-123-as számot mindenki ismerné." Az elnök elmondta, hogy már felvették a kapcsolatot az illetékesekkel, hogy mielőbb kivitelezésre kerüljön a táblák elkészítése. Ezért is nagyon hálásak a tűzoltóknak, köztük Balázs Józsefnek is, hogy számos esetben megelőzték a tragédiákat.

Az alezredes a Hír24-nek azt mesélte, nem kapott kiképzést arra, miként kell eljárni egy öngyilkosságra készülő emberrel. Szerinte minden eset más és más, ezért sem lehet egy bizonyos protokollt követni. Balázs József és csapatának legizzasztóbb esete az volt, amikor a Szabadság híd tetején kellett rábeszélni egy férfit, hogy ne vesse bele magát a Dunába.

„Nagyon nehezen tudtam meggyőzni, a végén már nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illettem az emberkét, aminek hatására észhez tért, és lejött velem a hídról. Akkor először olyan dolgokat is ígértem, amiben biztos voltam, hogy majd nem tudjuk teljesíteni. Hála az égnek, az esetek többségében sikerrel járunk, ami annak köszönhető, hogy a társadalom bízik bennünk, és szívesebben tárgyal velünk, mint a kiképzett rendőrökkel, mentősökkel."

A 2007-ben Bátorság Érdemjellel – amit a görögországi erdőtűz oltása során nyújtott kiemelkedő, bátor helytállása elismeréséül kapott – is kitüntetett alezredes az oklevelet az egész tűzoltótársadalom nevében vette át, ám a díjjal járó csekély pénzjutalmat nem fogadta el, azt visszaadta az alapítványnak. További részletek a Világnap kapcsán a teljes cikkben.