• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nehéz, de szép feladat volt

Hírek Forrás: Weborvos

Tizenegy napig éjt-nappallá téve gyógyítottak, ma hazatértek a fülöp-szigeteki segítők.

„Ami segítséget vittünk, az csak néhány csepp a tengerben, de ez azoknak, akiknek segítettünk, mindent jelentett" – mondta el Osgyán Dániel, a Magyar Református Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója, aki november 22-én érkezett vissza a szeretetszolgálat orvoscsoportjával együtt a tájfun pusztította Fülöp-szigetekről. A hétfős csapat tizenegy napig éjt-nappallá téve gyógyította, támogatta a bajbajutottakat.

„Isten iránti hálával köszöntjük azokat a testvéreinket, akik az első hívó szóra elindultak, hogy az MRSZ segítőiként segítsenek a katasztrófa áldozatain" – köszöntötte a kimerítő napok után hazaérkező csoportot Bölcskei Gusztáv, az MRE zsinatának lelkészi elnöke. Jerry Piley, a Református Egyházak Világközösségének (REV) elnöke szintén röviden üdvözölte a csapatot. „Hadd fejezzem ki hálámat, hogy éppen most lehetek itt Magyarországon, amikor az orvoscsoport visszatért! Nagy öröm van a szívemben, amikor azt látom, hogy az itteni egyház miként tudott segíteni a bajbajutottakon" - mondta.

Osgyán Dániel, a Magyar Református Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója a fülöp-szigeteki tartózkodásukról elmondta: biztos benne, hogy olyan élmények érték őket, melyeket egész életünkben nem felejtenek el. Részesei lehettek annak is, hogyan próbálnak túlélni, miként folytatják mindennapjaikat az emberek abban a környezetben, ami megmaradt nekik. Ismertette, hogy olyan felszerelést tudtak magukkal vinni, ami nemcsak a jelenlétet biztosította, hanem a hatékony munkát is. Utolsó nap olyan területre is eljutottak, Tanauan városába, ahol nem volt fix ellátási pont, hanem utcai segítőkként dolgoztak.

A szeretetszolgálat szakembere elmondta, hogy az emberek gyakran háromszor is megkérdezték, valóban ingyenesen kezelik-e őket, mert az országban egyébként fizetős az egészségügyi ellátás, így valóban nagyon hálásak voltak a segítségükért. „A sziget kormányzója kikérte véleményünket abban is, milyen módon lehetne még segíteni a bajbajutott embereken. Úgy gondolom, olyan dolgokat hagytunk magunk után akár ötletszinten, akár már megvalósítva, mely az utánunk érkezők munkáját is megkönnyíti" – tette hozzá.

Ismeretlen körülmények közé érkeztek meg, és az ENSZ helyi koordinátora révén kapták meg feladatukat: segíteniük kellett egy olyan kórház újraindításában, amit bár a tájfun nem rongált meg, de az emberek a szörnyű körülmények miatt kifosztottak. Itt egy járóbeteg-kezelő pontot kellett kialakítaniuk, amin eleinte csak a Magyar Református Szeretetszolgálat csapata dolgozott. Ők végezték a munka oroszlánrészét, majd fokozatosan átvették tőlük a feladatokat, derült ki Dr. Sári Ferencnek, az orvoscsoport vezetőjének beszámolójából.

„Huszonnégy órás ügyeletben volt a csapat, sokszor kikérték segítségünket a sürgősebb eseteknél — folytatta az orvos. — Mondhatjuk, hogy mire eljöttünk, funkcióképessé vált a kórház. Sok beteget láttunk el, de nem akarok számot mondani, mert ez nem a csapatok közti versengésről szól, hanem arról, hogy ingyenes ellátást vigyünk a helyszínre. Elfertőződött sebeket és más problémákat is orvosoltunk, például krónikus betegeket láttunk el, menetközben fellépő kórképeket vizsgáltunk. Nehéz, de szép feladat volt."

A súlyos helyzetben továbbra is várja a Magyar Református Szeretetszolgálat az adományokat a 13600/66-os telefonszámon (250 Ft/hívás), a 10702019-85008898-51100005 számlaszámon „TÁJFUN" megjegyzéssel, továbbá a www.jobbadni.hu oldalon.

Emellett a református szeretetszolgálat a tájfun túlélőinek támogatására jótékonysági koncertet szervez november 23-án a budapesti Becketts Irish Barban, ahol többek között Knoll Gabi, Erika Albero és a Suba Attila & SoulFool Band is fellép.

Legolvasottabb cikkeink