• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem csak a gerinc betegségeit kezeli a díjnyertes

Hírek Forrás: Weborvos

Segítenek a betegeknek megérteni, feldolgozni és alkalmazni a betegséggel kapcsolatos információkat.

2017. december elsején adták át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által alapított Nekem Szól! Egészségértés Díj 2017 pályázat díjait a Budapest Music Centerben. A fődíjat az Országos Gerincgyógyászati Központ, a Budai Egészségközpont Szakkórháza kapta meg, az intézmény a betegoktatási programjának audiovizuális továbbfejlesztésével pályázott.

Hazánkban a lakosság nagy részét érinti gerincbántalom, a felnőtt korosztály közel 80 százaléka élt már át életében legalább egyszer nagy gerincfájdalmat. Az Országos Gerincgyógyászati Központ (OGK) célja, hogy ezeket a betegségeket ne csak kezelje, hanem segítsen a betegeknek megérteni, feldolgozni és alkalmazni a betegséggel kapcsolatos információkat - írta az intézmény közleményében.

A gyorsabb gyógyulás, a szinten tartás és megelőzés érdekében kiemelt szerepe van a betegedukációnak, amely során a beteg tudatosítja az egyes kezelések és a terápia szerepét, és amely hozzásegíti őket a betegségmegértéshez, a fájdalom feldolgozáshoz, és ez által az életmódváltáshoz is. A folyamatos betegedukációs programokkal széles körű célközönséget szólít meg a központ, a fiataloktól kezdve a 65 év feletti idős korosztályig.

"Meggyőződésünk, hogy az orvosaink által személyesen átadott tudásnak és a megbízható forrásból származó, pontos információt tartalmazó kommunikációnak nagy hozadéka van. A Gerinces magazinban, a Gerinces blogon és más felületeinken közzétett információk megértését illusztrációkkal, videókkal is segítjük, 2015-ben pedig Gerinckontroll néven egy kézikönyvet is kiadtunk a gerincfájdalmak megértéséről, megelőzéséről. 2017-ben audiovizuális oktatással bővítettük az 5 napos konzervatív terápiás kurzusunk előadásait. Az előadásokat pácienseink a betegágyban követhetik végig, a betegszobákban elhelyezett TV készülékek segítségével.

Emellett fontos szerepe van intézetünkben a bizalomra épülő személyes orvos-beteg kapcsolatnak és a csoportos interaktív oktatásoknak is. Nagy öröm számunkra, hogy edukációs programjaink igen népszerűek és eredményesek pácienseink körében, amelyet mi sem tükröz jobban, mint a páciensektől érkező sok-sok pozitív visszajelzés. Természetesen ebben jelentős szerepe van a mindig felkészült és lelkes oktatói csapatnak" - mondta dr. Ferenc Mária, az intézmény betegedukációs programjának vezetője (képünkön).

Mint arról korábban a Weborvos is beszámolt, a versenyt az AIPM - Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete hirdette meg öt kategóriában, az egészségértés hazai fejlesztése érdekében. Célja, hogy feltérképezze és megismertesse az egészségértést támogató hazai programokat, és rámutasson az egészségértés fontosságára, amely hozzájárul, hogy a páciens a saját egészségével és betegségével kapcsolatban megfelelő döntéseket tudjon hozni. A pályázatra Magyarországon futó programokkal, 5 kategóriában lehetett nevezni, rekordszámú, 106 pályamű érkezett be. A beküldött pályázatokat szakmai zsűri bírálta el.

Legolvasottabb cikkeink