• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem csak pezsgővel koccintottak az egészségünkre

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Ők az Egészségértés díjasok, akik leginkább segítenek a lakosságnak eligazodni az egészségügyi információkban.

Tudja ön, hogy mi a különbség a baktérium és a vírus között? És azt, hogy az öngyilkosság elkerülésére is van módszer? Ismeri azt a csoportot, amelyik olyan önkéntes tagokból áll, akik azt vallják, bárki lehet hős, és akik bárhol képesek életet megmenteni? A három kérdésből valószínűleg csak kevesen tudják mindegyikre a választ, de szerencsére vannak olyan személyek, elkötelezett csoportok, akik segítenek meglelni a feleleteket, és olykor megdöbbentő, figyelemfelkeltő, gyakran humoros ötletekkel igyekeznek elérni, hogy Magyarországon az emberek jobban értsék, mit tehetnek saját egészségükért. Őket tüntette ki péntek délután immár másodszor az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) a Nekem Szól! Egészségértés díjjal.

Minden második magyarnak nehézséget okoz az egészségével, az ellátásával kapcsolatos információk megértése - derült ki a Szinapszis Kutató Intézet „Egészségértés" kutatásából. A kutatásban nyolc európai országot vizsgáltak és egészségértés terén csak Bulgária volt rosszabb helyzetben, mint Magyarország. Ezen szeretett volna változtatni az egyesület a tavaly először átadott díjjal, amellyel azokat jutalmazzák, akik a lakosság egészségértését javító hatékony programokat dolgoznak ki.

A Nekem szól! Egészségértés díj 2017 pályázatra 5 kategóriában – Egészségügyi és oktatási intézmények, Egészségügyi szakemberek, Betegszervezetek, Társadalmi-, állami- és gazdálkodó szervezetek, valamint Újságírók és bloggerek – lehetett nevezni, és rekord számú, 106 pályamű érkezett be. A pályázat ez évben is sokakat megmozgatott, neveztek betegszervezetek, gyógyszerészek, bloggerek, egészségfejlesztési és megyei ÁNTSZ irodák, általános iskolák.

Az idei pályázatokra jellemző volt, hogy a jelentkezők egyre inkább használták az internetet, nemcsak a hagyományos weboldalt, hanem a közösségi médiát és a youtube csatornát is. A győztesek 200 ezer, a fődíjas 400 ezer forint jutalmat kapott.

Thomas Straumits, az AIPM elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta: „Az AIPM elkötelezett az egészségértés fejlesztése mellett, hiszen az alacsony egészségértés nem csak az egyén számára kedvezőtlen, de az egészségügyi rendszer forrásainak pazarlásához is vezethet". Hiszen a rossz egészségértés azt is jelenti, hogy az emberek nem mennek el a szűrésekre, bizonytalanok abban, hogy beadassák-e maguknak vagy gyermeküknek a védőoltásokat. Mivel nem értik a megelőzés fontosságát, csak későn, már nagyon betegen kerülnek orvoshoz, későn kapják meg a kezelést, ráadásul sokan nem követik a terápiát. Mindez pedig nagyon sokba kerül a társadalomnak.

Az elnök azt is elmondta: az egyesület 2015-ben kezdett az üggyel foglalkozni: elsőként és 2016-ban megalapították az egészségértés díjat. Emellett számos más programmal is támogatják a magyarok jobb egészségértését, ilyen például a laikusoknak szóló www.okosgyogyszer.hu, vagy a betegszervezetek számára szóló ingyenes továbbképző program, a BETA (Betegszervezetek Akadémiája).

Az idei Nekem Szól! díjazottjai:
Az Egészségügyi és oktatási intézmények kategória nyertese, egyben a fődíjas az Országos Gerincgyógyászati Központ, a Budai Egészségközpont Szakkórháza, mely betegoktatási programjának audiovizuális továbbfejlesztésével pályázott.

Az Egészségügyi szakemberek kategóriában az első helyezést dr. Dér Péter gyógyszerész nyerte el zárt, online tanácsadást végző Facebook csoportjával. Dr. Dér Péter több kollégájával azon fáradozik, hogy a modern eszközök nyújtotta gyors reagálási idővel tudja a hozzá fordulók kérdéseit a lehető legszakszerűbben megválaszolni.

A Betegszervezetek kategóriában első lett a Ritka Betegek Országos Szövetsége egy olyan felvilágosító programmal, amely a ritka betegségekben érintetteknek és hozzátartozóiknak nyújt hiánypótló, evidencián alapuló tájékoztatást.

A Társadalmi-, állami- és gazdálkodó szervezetek kategória nyertese az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Resuscitatiós Társaság és az Alerant Zrt. Szív City – Te is lehetsz hős! projektje. A Szív City egy virtuális közösség, melynek önkéntes tagjai készek megmenteni a hirtelen szívmegállás köztéri áldozatait.

Az Újságírók és bloggerek kategóriában Balavány György újságíró érte el az első helyezést „Felvilágosító tevékenység a médiában az öngyilkosság megelőzésért" című pályázatával.

A pályázat különdíjasa: az EgészségKommandó. Az EgészségKommandó az interneten fellelhető egészségügyi oldalakat egy az átláthatóságot és szakmaiságot vizsgáló, objektív szempontrendszerben értékeli és lát el egy jelképes pecséttel, ezzel segítve elő, hogy előtérbe kerüljenek az értékes, hiteles egészségügyi weboldalak.

A 25 legjobbnak ítélt pályaműről további információ a www.aipm.hu/hu/palyazat oldalon található. Illetve a facebook-on is. (www.facebook/nekemszol).

(A képen a Zállatorvos (dr. Simanovszky Zoltán), aki a youtube csatornán animációs kisfilmekkel magyarázza el rettentő humorosan a legfontosabb egészségügyi ismereteket.)

Legolvasottabb cikkeink