• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem enged a szokatlanul erős hideg

Hírek Forrás: MTI - Weborvos

A rendkívüli hidegben az éjszakai menedékhelyekre és a nappali melegedőkbe mindenkit beengednek, aki be kíván menni.

Megteltek a hajléktalanszállók, de befogadják a rászorulókat

A hajléktalanokat ellátó intézmények kihasználtsága elérte, illetve meg is haladta a száz százalékot, de továbbra is befogadnak minden veszélyeztetett helyzetben lévőt - mondta Lőrincz Norbert, a Hajléktalanokért Közalapítvány (HKA) kuratóriumának elnöke szombaton az MTI-nek.
   
A szakember tájékoztatása szerint a nappali melegedők már 110-115 százalékos kihasználtsággal működnek.
    
Lőrincz Norbert elmondta: a szállásokon 9600 férőhely van az országban, emellett télen még 1500 férőhely nyílik, a nappali melegedőkben pedig csaknem 8000 hely van, és ha szükséges, ezek akár éjszakára is nyitva maradnak. Hozzátette, vannak olyan szállók, ahol ilyenkor pótágyakon vagy matracokon is tudnak aludni az utcán élők.
   
Az utcai szolgálatok rendszeresen, néhány óránként felkeresik azokat, akik saját akaratukból mégis kint maradnak, és amikor esetleg a kihűlés határára jutnak, beviszik őket valamelyik szállóra vagy mentőt hívnak. Országos szinten 83 utcai szolgálat működik - közölte.
   
Lőrincz Norbert kiemelte: kérnek mindenkit, hogy menjenek oda, ha hajléktalan embert látnak, próbáljanak vele beszélni, és hívják a diszpécserszolgálatokat, illetve súlyos esetben a mentőket.
   
A regionális diszpécserszolgálatok elérhetőségei a diszpecserportal.hu oldalon megtalálhatók.

A helyes fűtésre figyelmeztet a katasztrófavédelem

A helyes fűtésre és ezzel a kéménytüzek megelőzésére figyelmeztet a katasztrófavédelem, mivel az extrém hideg miatt fokozott a fűtési igény.
   
Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek nyilatkozva nagyon fontosnak nevezte, hogy a fűtés során mindig olyan tüzelőanyagot használjanak az emberek, aminek az elégetésére az adott fűtőeszközt megtervezték. Felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne fűtsön háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával, mert ezek fokozzák a  kéményben a korom lerakódását, ami kéménytűzhöz is vezethet.
   
Hangsúlyozta, hogy ahol nyílt égésterű fűtőeszközt használnak, ott a rendkívüli hideg ellenére is rendszeresen szellőztessenek. Ezek az eszközök ugyanis a szoba levegőjét használják el, és ha a tűz nem kap megfelelő levegőutánpótlást, könnyen mérgező szén-dioxid keletkezik a helyiségben.
   
Mukics Dániel kitért arra, hogy az utazni szándékozók minden közlekedési ágazatban készüljenek hosszabb menetidőkre, az autósok pedig csak a téli időjárásra felkészített járművel induljanak útnak. Legyen náluk feltöltött mobiltelefon, és ha szükséges, a 112-es segélyhívó számon kérjenek segítséget.
   
A helyettes szóvivő közölte azt is, hogy az áramszolgáltatás szombat délutánra mindenhol helyreállt, lehet használni az elektromos  fűtőeszközöket, ezért melegedőhelyeket nem kellett beüzemelni.

Több száz lakásban nincs távfűtés Salgótarjánban

Megsérült a távhővezeték Salgótarján belvárosi részén, emiatt több száz lakásban és számos közintézményben szünetel a távfűtés, valamint a melegvíz-szolgáltatás - tájékoztatta vasárnap reggel a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.
   
Angyal Eszter elmondta: a kimaradás 680 lakást és számos közintézményt, köztük iskolát, kollégiumot, művelődési központot is érint. A helyreállítási munkálatok előreláthatóan 18 óráig tartanak - tette hozzá.
   
A szóvivő közlése szerint azok számára, akiknek a munkálatok alatt az extrém hidegben túlságosan lehűl a lakásuk, a városi sportcsarnokban melegedőhelyet rendeztek be. Akik ezt igénybe veszik, azoktól azt kérik, hogy hideg élelmet, illetve szükség esetén gyógyszereiket is vigyék magukkal.
   
A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság az üzemzavar kapcsán kiadott közleményében arról tájékoztatott, hogy a munkálatok ideje alatt folyamatos a rendőri jelenlét Salgótarjánban a személy- és vagyonbiztonság megóvása érdekében.

Megerősített járőrszolgálatot tartanak a budapesti polgárőrök

Az extrém hideg idő miatt a budapesti polgárőrök megerősített létszámban járőröznek a hétvégén - közölte a szervezet vasárnap délelőtt az MTI-vel.
   
A közlemény szerint az elmúlt 36 órában Budapest területén 116 polgárőr mintegy 593 szolgálati órában látott el közterületi járőrszolgálatot.
   
A polgárőrök felkeresik a fűtetlen lakásokban élőket, valamint a közterületen tartózkodó hajléktalanokat és forró teával, valamint takarókkal segítenek átvészelni a különösen fagyos éjszakákat.
   
Ha szükségesnek látják, értesítik az utcai szociális munkát végző szolgálatok munkatársait, illetve a mentőket - írták a közleményben.

Czibere: kiállja a próbát a hajléktalanellátó-rendszer

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a hajléktalanellátó-rendszer fejlesztése, hiszen az képes most, a legnagyobb "nyomáspróba" alatt is segítséget nyújtani a hajléktalan embereknek - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az MTI-nek vasárnap.
   
Czibere Károly emlékeztetett arra, hogy az előző kormányzati ciklus közepén történt férőhelybővítés óta nem volt olyan hideg tél, mint a mostani, így ez az időszak a legkeményebb "nyomáspróbája" a rendszernek.
   
Az államtitkár közlése szerint a vidéki szolgáltatók többsége elérte a százszázalékos kihasználtságot, ám senkit sem küldenek el, mindenkinek biztosítanak helyet. Budapesten pedig még "bőséggel vannak helyek" - tette hozzá.
   
A diszpécserszolgálatokon keresztül a napokban az átlagos bejelentésszám háromszorosa futott be a szolgáltatókhoz, sohasem volt ennyi az elmúlt években - emelte ki Czibere Károly.
   
Az államtitkár az M1 aktuális csatornán reggel azt mondta: a szélsőségesen hideg idő beállta óta eltelt két éjszaka után eddig nem érkeztek hírek kihűléses esetekről. A politikus arra kért mindenkit, ha kihűléssel fenyegetett embert lát, vagy ilyenről tud, tegyen bejelentést a menhely.hu-n található elérhetőségek valamelyikén.

Két holttestet találtak Zuglóban

Vélhetően két hajléktalan ember holttestét találták meg vasárnap délelőtt a XIV. kerületi Kövér Lajos utcában, egy üres telken álló bódéban - írta a 24.hu.
   
Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata arról tájékoztatta az MTI-t, hogy közigazgatási eljárás keretében vizsgálják a haláleseteket.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt közölte: a mentők egy nő és egy férfi halálát állapították meg a helyszínen. A halál okát szakértői vizsgálat tisztázhatja - tette hozzá.
   
A 24.hu szerint valószínűleg mindketten halálra fagytak. Az M1 déli Híradójában elhangzott: egyelőre nincs olyan információ, amely szerint a két ember a rendkívüli hideg miatt halt meg. (Fotó: MTI - Mihádák Zoltán)
 
ORFK: két nap alatt 53 biztonsági intézkedést hajtottak végre a rendőrök

Az extrém hideg időjárás miatt közterületen 36, magánlakásban vagy ahhoz tartozó magánterületen 17 esetben intézkedtek két nap alatt a rendőrök - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közrendvédelmi főosztályának vezetője vasárnap, budapesti sajtótájékoztatóján.
   
Lakatos Tibor kiemelte, hogy a rendőrség mind az állampolgárok, mind saját munkatársai biztonságáról gondoskodik. Egy országos rendőrfőkapitányi utasítás alapján már tavaly október 15-én megkezdték a téli időjárással kapcsolatos tevékenységüket, ekkortól munkájukban különös hangsúlyt kap a rászorulók védelme - ismertette, hozzátéve: a rendkívüli hideg miatt hétfőn külön feladatokat is kaptak.
   
Közlése szerint folyamatosan figyelemmel kísérik a fedél nélküli és a magukról gondoskodni képtelen, egyedül élő idős emberek körülményeit.
   
A közterületen tartózkodó, veszélyben lévő állampolgárok biztonságos helyre szállítása érdekében együttműködnek és kapcsolatot tartanak a krízisközpontokkal, karitatív szervezetekkel - jegyezte meg, hozzátéve: a körzeti megbízottak és a járőrök kiemelt figyelmet fordítanak a tanyavilágban, zsáktelepüléseken otthonaikban élő rászorulókra.
   
Szinte nincs olyan megye, ahol ne kért volna segítséget egy-egy idős korú, mert nem tudott befűteni, gondja volt a tűzifa felaprításával - ismertette a rendőr ezredes. Hangsúlyozta, hogy kollégái minden ilyen alkalommal beavatkoztak, szükség esetén biztonságos helyre szállították az illetőt vagy értesítették a mentőket.
   
Beszámolója szerint a rendőrök több helyütt észlelték, hogy lakott ingatlanokban nem volt kéményfüst, többszöri kopogtatásra vagy csengetésre sem nyitott ajtót senki. Ilyenkor önállóan, segélyhívás hiányában is közbeléptek - emelte ki a főosztályvezető, hozzáfűzve: az esetekről tájékoztatják az önkormányzatokat.
   
Lakatos Tibor néhány példát említve elmondta, Pest megyében kifogyott az üzemanyag egy férfi autójából, így vittek neki azt a rendőrök. Hajdú-Biharban a tanyák ellenőrzése során a körzeti megbízottaktól kért segítséget két férfi a tűzifa felaprításához, a rendőrök teával is kínálták őket. Komárom-Esztergom megyében a Pilisben eltévedt pár felkutatásában vettek részt rendőrök polgárőrökkel, erdészekkel és kutató-mentő szolgálati munkatársakkal együtt, a turisták végül maguktól visszataláltak a szállásukra.
   
Az ezredes kitért arra, hogy a rendőrség a hideg időben munkatársai védelméről is gondoskodik. Folyamatosan ellátják őket forró védőitallal, teával; a parancsnokok különös figyelemmel ellenőrzik, hogy a szabadban huzamosabb ideig dolgozók öltözete megfelelő-e, a szolgálati járművekben pedig takarókat helyeztek el.
   
A határ mentén szolgálatot teljesítők kötött téli sapkát, zselés kézmelegítőt, védőitalt és C-vitamint kapnak, továbbá a váltások is gyakoribbak - sorolta. A rendőrök a honvédség üzemeltette fűtött sátrakban tudnak pihenni.
   
A főosztályvezető kérdésre válaszolva elmondta, hogy a vasárnap délelőtt Zuglóban, a Kövér Lajos utcában, egy üres telken holtan talált két hajléktalan ember halálra fagyott. Az ezredes azt mondta, hogy sajnos nem egyedi esetről van szó, akkor tudnak segíteni, ha látják, hogy baj van, vagy értesítést kapnak krízishelyzetben lévő rászorulókról.

Újabb férőhelyeket nyitott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapesten

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vasárnap megnyitotta budapesti országos központjának tanácstermét is a hajléktalan emberek elhelyezésére.
   
A karitatív szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a fővárosban a hétvégén napközben is nyitva tartottak az éjszakai menedékhelyek és az esti órákban sem zártak be a nappali melegedők. Hangsúlyozták: a máltai intézményekben senkit nem utasítanak el helyhiány miatt, és ha a szállók megtelnek, a szervezet újabb krízisférőhelyeket nyit.
   
A szeretetszolgálat diszpécserszolgálata naponta hatvannál is több bejelentést kap segítségre szoruló emberekről, krízisautót küld értük, a szociális munkások gondoskodnak a hajléktalan emberekről, szükség esetén a mentőszolgálatot is értesítik.
   
A máltai szervezet Budapesten kilenc utcai gondozószolgálatot is működtet, az ebben részt vállalók rendszeresen felkeresik az intézményi ellátást elutasító hajléktalan emberek ismert tartózkodási helyeit.

Helyreállították a távhőszolgáltatást Salgótarjánban

Helyreállították a távhőszolgáltatást vasárnap kora estére Salgótarjánban - tájékoztatta a Nógrád Megyei Katasztrófalvédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.
   
Angyal Eszter elmondta, hogy a tervezett időpontnál korábban, már 17 óra 35 percre sikerült kijavítani a hibát, így újraindul a fűtés és a melegvíz-szolgáltatás.
   
A reggel 8 órakor megkezdett munkálatok idejére a városi sportcsarnokban melegedőt rendezett be a katasztrófavédelem és az önkormányzat, mert a hideg miatt számítani lehetett arra, hogy a lakások túlságosan lehűlnek. A melegedőt azonban senki sem vette igénybe.
   
A megsérült távhővezeték javítása miatt 680 lakásban és több közintézményben kellett kikapcsolni a fűtést vasárnap reggel.