Csak két százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztanak a britek azóta, hogy az étlapokon már szerepel a fogások pontos kalóriaértéke.
A brit egészségügyi minisztérium a múlt héten jelentette be a különböző gyorsbüféláncokkal és kávézókkal - például a Starbucks, a McDonald's és a Pizza Hut - kötött egyezségét, amelynek értelmében az éttermek ezentúl pontosan feltüntetik ételeik kalóriatartalmát az étlapjaikon. A program célja az elhízás elleni harc és az egészségesebb táplálkozás népszerűsítése.
A szigetország egyik legnagyobb étteremhálózataként működő Harvester már fél évvel ezelőtt bevezette 181 vendéglőjében a kalóriák feltüntetését. A legfrissebb adatok szerint azonban a vendégek csupán 25 kalóriával, vagyis 2 százaléknyival fogyasztanak kevesebbet fogásonként.
A rendelések elemzéséből kiderült, hogy hajszálnyi elmozdulás tapasztalható a vörös húsos fogásoktól a fehérhúsok és a halak irányába, amely azonban a nyári hőségnek is betudható. Az étteremlánc a szigetországban elsőként vizsgálta, hogy a britek miként reagálnak a kalóriafeltüntetéses rendszerre. Az eredmények azonban azt az aggasztó feltételezést támasztják alá, hogy a kezdeményezésnek alig lesz hatása a nemzet egészségére.
New Yorkban 2008 óta kötelező feltüntetniük a gyorséttermeknek ételeik kalóriaértékét, ám egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték a rendszer hatékonyságára. Az American Journal of Public Health című folyóirat szerint azok, akik tisztában vannak a fogások kalóriatartalmával, körülbelül 14 százalékkal kevesebb kalóriát esznek az ebédnél, ám ezt a kiesést bepótolják a későbbi étkezéseknél. Tehát végül ugyanannyi kalóriát fogyasztanak, mint tájékozatlan társaik.
Egy másik tanulmány elkészítéskor a New York-i gyorséttermekbe járók 30 százaléka állította, hogy a kalóriaértékek feltüntetése jelentősen befolyásolta az ételválasztását. A kirendelt ételek szemrevételezése után azonban a szakemberek azt tapasztalták, hogy a megkérdezettek ugyanannyi kalóriát fogyasztottak el, mint korábban - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.
A Sustain nevű gyermekegészségügyi jótékonysági szervezet szerint az élelmiszeripar önkéntes vállalásaira alapuló megállapodás csupán "átverés", amelyet "néhány vállalat értékesítési lehetőségként használ ki". Szerintük a kedvező áron kínált magas kalóriatartalmú ételek teljesen ellehetetlenítik az Egyesült Államokban a kalóriafeltüntetéses rendszert.