• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Nem éri meg a súlycsökkentés?

Hírek Forrás: MTI

A súlycsökkentő műtét nem segít az egészségügyi kiadások visszaszorításában.

A súlycsökkentő műtét nem segít az egészségügyi kiadások hosszú távú visszaszorításában – ez derült ki egy amerikai tanulmányból, amely megkérdőjelezi azon elméletet, amely szerint az ilyen típusú beavatkozások költségei később megtérülnek azzal, hogy a betegek kevesebb gyógyszerre és ápolásra szorulnak.

"Úgy kell tekintenünk erre a beavatkozásra, mint ami valójában: komoly és rendkívül költséges eljárás. A műtét egyesek számára életmentő lehet, másoknál azonban nagyobb mérlegelést kívánó, összetettebb döntést igényel" – mondta a vizsgálatot vezető Jonathan Weiner, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közegészségügyi tanszékének munkatársa.

Az Amerikai Metabolikus és Bariatrikus Sebészeti Társaság szerint évente nagyjából kétszázezer emberen hajtanak végre súlycsökkentő, úgynevezett bariatrikus műtétet az Egyesült Államokban. A beavatkozás jellemzően azoknak ajánlott, akiknek testtömegindexe (BMI) legalább 40, vagy 35 körüli értéket mutat, és emellett olyan egészségügyi problémákkal küzdenek, mint a cukorbetegség, vagy a súlyos alvási apnoe, vagyis az alvás közben jelentkező légzéskimaradás.

Weiner és kollégái körülbelül 30 ezer olyan ember egészségbiztosítási igényeit követték nyomon, akik 2002 és 2008 között estek át súlycsökkentő műtéten. Kérelmeiket hasonló egészségügyi problémákkal küzdő, ám súlycsökkentő beavatkozásban nem részesült, azonos számú ember igényeivel vetették össze.

Az amerikai orvos társaság JAMA Surgery című folyóiratában közölt eredmények szerint a beavatkozást követő hat év mindegyikében a két csoport egészségügyi kiadásainak összege majdnem azonos, illetve a műtéten átesett páciensek esetében némileg magasabb volt. Ez éves szinten átlagosan 8700-9900 dollárt jelentett pácienseként. Magának a műtétnek a költségei nagyjából 29 500 dollárra rúgnak.

Weiner és csapata némi csökkenést tapasztalt ugyan a műtéten átesett páciensek gyógyszeres kiadásaiban a beavatkozást követő években, de ezek az emberek több kórházi ellátásban részesültek ezen időszak alatt, kiegyenlítve ezzel az orvosságokon megspórolt összeget. A tanulmány egyetlen korlátja az volt, hogy a páciensek csupán kis hányadát, kevesebb mint hét százalékát tudták hat éven át nyomon követni a szakemberek, mivel az alanyok többsége 2002 után esett át a beavatkozáson.

Legolvasottabb cikkeink