• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem kalandregény, inkább filozófiai megalapozás

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Most kevés a nyertes és sok a vesztes. Olyan országot kell építeni, ahol mind a 10 millió magyarnak jó.

Vitathatatlan, Magyarország talpra állt és történelmi esélyt kapott. Minden feltétel ugyanis adott arra, hogy búcsút mondjanak végre a paraszolvencia rendszernek, amely az egész egészségügyet megmételyezi - minderről Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke beszélt azon a csütörtöki sajtóbeszélgetésen, ahol a szerzővel együtt bemutatták a kamara saját kiadásában megjelent első könyvet. Mint az elnök megjegyezte: ez nem egy "kalandregény", hanem egy olyan társadalomfilozófiai háttértár, amely alapja annak az egészségügyi rendszernek, amelyet "mi szeretnénk".

"Dr. Gilly Gyula: A tisztességes, tehát igazságos társadalom és az elsődleges társadalmi javak" című könyv kapcsán a MOK elnöke leszögezte: ma már evidencia, hogy nincs feltétlen összefüggés a GDP, a gazdaság teljesítőképessége és az egészségügyi ráfordítások között. Sok hasonló adottságú országban sokkal nagyobb arányban költenek az egészségügyre. A költségvetésnek prioritásokon kell alapulnia, és morális kérdés is az, hogy a döntéshozók milyen mértékben adnak forrásokat a fontos területeknek, így az egészségügynek - tette hozzá Éger István.

A könyv szerzője, Gilly Gyula is arról beszélt: már a rendszerváltás előtt és azóta is a kormányon lévők mindig azt mondták: most rossz a helyzet, de egy-két éven belül minden rendben lesz. Az elmúlt negyedszázadban az egészségügy kapcsán is mindig ez volt az ígéret. Nem akarták megérteni a mindenkori hatalmon lévők, hogy vannak olyan területek, amelyek elsőbbséget élveznek. "A közpolitika rossz pályára tévedt, ezért új alapokat kell létrehozni". A szerző szerint ezekről az új alapokról, amelyeket a most bemutatott könyvben vázol fel, el lehetne indulni, újjá lehetne építeni az egészségügyi rendszert.

S hogy mégis mi ezeknek az alapoknak az alapja? Gilly Gyula szerint most egy olyan társadalomban élünk, amelyben kevés a nyertes és sok a vesztes. Mindez se a gazdaság jelenlegi állapotával, se morálisan nem indokolható. Véleménye szerint "egy olyan országot kell építeni, ahol mind a 10 millió magyarnak jó". S bár nem akart semmilyen pártpolitikai pamfletet írni, ebben az értelemben könyve politikai mű, tette hozzá.

Legolvasottabb cikkeink