• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem kaphatnak védjegyet a szürkezóna megánellátói

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:
Nem kaphatnak védjegyet a szürkezóna megánellátói

Az új védjegy garantálja a betegbiztonságot, megbízhatóságot és a tisztességes versenyt is.

Egy éve ígérte, és mára meg is valósította a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesülete, hogy létrehoz egy védjegyet, amelyet azok a privát ellátók kaphatnak meg, akik hajlandók átesni egy szigorú ellenőrzésen. Tehát bizonyítani tudják például, hogy számlát adnak, azaz rendesen adóznak, dolgozóikat nem feketén alkalmazzák, és nem fogadnak el paraszolvenciát. A 12 nagy magánellátóból megalakult Primus első körben saját tagjait auditálja majd, és várhatóan a hosszadalmas szigorú ellenőrzési folyamat végén, idén őszre mindnyájan megszerzik a "Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató" védjegyet, amelyet évente meg is újítanak. A védjegy elsősorban a betegeknek szól, hiszen azt bizonyítja, hogy a teljes bizalommal fordulhatnak a szolgáltatóhoz. Minderről Leitner György, a Primus egyesület vezetője beszélt csütörtökön.

Vitathatatlan, hogy egyre nagyobb teret foglal el az egészségügyi ellátásban a magánszektor: egyes felmérések szerint már nemcsak Budapesten és Pest megyében hanem az egész országban a lakosság 60 százaléka igénybe vett már privátellátást. A terület súlyát mutatja, hogy a piac évente 4-5 százalékkal nő, és becsült forgalma meghaladja 300 milliárd forintot. Ebből az összegből azonban csak körülbelül 200 milliárd a látható 100 milliárd, ahogy Leitner György fogalmazott a "szürke zónában" költődik el. Kis lakásrendelőkben, ahol sok helyen nem divat a számlaadás, ahol gyakran nem jelentik be az ott dolgozókat, ahol sem szakmailag, sem gazdaságilag nem biztosított az átláthatóság.
"Ez senkinek sem jó, se a betegnek, se az ott dolgozó orvosoknak, de a piacnak sem, hiszen torzítja a versenyt, tisztességtelen előnyt jelent a becsületes szolgáltatókkal szemben" - mondta a Primus ügyvezetője.

Mindezek miatt döntötték el a Primus tagjai, hogy létrehozzák a védjegyet, amely a megbízhatóság jelképe lesz. A védjegy megszerzését épp ezért szigorú feltételekhez kötötték, amelyek teljesülését független szakmai auditorok és felkészített, titkos szakmai próbavásárlók tapasztalatai alapján egy Tanúsítási Bizottság mondja ki. Kizáró tényezők például, ha az ellenőrzött szolgáltató nem ad számlát, felmerül a paraszolvencia, nincs rendben a működési engedély, a foglalkoztatás nem tiszta, nincs felelősségbiztosítás illetve nem tájékoztatják a páciens a betegjogi lehetőségekről.

A védjegyet természetesen nemcsak a Primus tagjai szerezhetik meg, hanem külső magánszolgáltatók is kérhetik szeptembertől az ellenőrzést, amely költsége kisebb ellátó esetében kétháromtszázezer forint, nagyobbaknál elérheti az egymilliót.

A védjegy megszerzése egyébként belépő is lehet a Primus Egyesületbe, ugyanis az alapító okirat szerint a jövőben csak minősített magánegészségügyi szolgáltatók lehetnek tagjai a szervezetnek, amely nem titkoltan erős lobbierőt képvisel az egészségügyi ágazatban.

A Primus Egyesület alapítói: az Affidea Diagnosztika, a Budai Egészségközpont, a CentrumLab, a DaVinci Klinika, a Duna Medical Center, a Doktor24, a Főnix-MED, a Premed Pharma, a Pozitron-Diagnosztika Központ, a Róbert Károly Magánkórház, a Rózsakert Medical Center, a Synlab Hungary, valamint – pártoló tagként – a Quercus Consulting Group és a Szinapszis piackutató vállalat.

Legolvasottabb cikkeink