• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem kötelező, ám hasznos kézikönyv a mentésben dolgozóknak

Hírek Forrás: Weborvos

Mentőtisztek, egyetemisták, házi - és kórházi orvosok lapozhatják haszonnal a könyvvé érett verziót.

Nem lett belőle belső szabályzó, kötelező érvényű protokoll, lett viszont egy nagyon sokak által keresett, a prehospitális ellátás során segítséget adható, hiánypótló mű. Ma, Magyarországon ugyanis nem leltünk fel ilyen egységes szemlélettel készített, naprakész és a prehospitális ellátás legkritikusabb eseteit, szakmai kihívásait összefoglaló könyvet – írja dr. Túri Péter, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. volt ügyvezető igazgatója frissen megjelent könyve előszavában, visszautalva a kötet első kiadásra, amely összefoglalója volt annak az öt éves műhelymunkának, amit a szerző a Kft. igazgatójaként töltött.

A Kft. az elmúlt öt év alatt sok tekintetben úttörőként haladt előre. Az uniformizálás, a repülő-műszaki és egészségügyi területen is érezhető minőségi munkára való törekvés, új oktatási, továbbképzési lehetőségek támogatása és felvállalása, a munkába vetett hit, a dolgozók erkölcsi megbecsülése, egy felvázolt és elindított életpálya-modell magával hozta az újabb és újabb feladatokat és az azokhoz szükséges lelkesedést is. A cégben folyó műhelymunka egyik eredménye lett ennek a könyvnek az – eredeti tervektől eltérően – korlátozott példányszámú első kiadása.

 

Mint írja, ez nem tankönyv – soha nem is gondoltuk annak! – hanem egy olyan gyakorlatias szemlélettel készített összefoglaló mankó, aminek használhatósága már akkor bizonyított volt, amikor a munkát elkezdtük. Hisz olyan kollégák írták, akik napi gyakorlattal rendelkeznek a sürgősségi ellátás terén, akik nem íróasztal mögül ötleteltek, hanem saját – sokszor negatív – tapasztalataikat vitatták meg és a naprakész, vonatkozó irodalmat foglalták össze ennek a könyvnek a lapjain. Miután az eredeti Protokollkönyv kézzel fogható lett, egyértelművé vált, hogy mentőtiszt kollégák, egyetemisták, háziorvosok, kórházi orvosok valóban igénylik, szeretnének hozzájutni így egyben, könyvként használva, nem laponként, amit a szél elfújhat a kárhelyen, a beteg mellől.

Tekintettel arra, hogy továbbra is magánkiadásban jelenik meg a mű, ezért arculatában, címében az eredeti kiadástól el kívántunk térni. Tartalmában azonban, - már csak a Légimentők előtti tiszteletünk és a légimentés, mint önálló szakma iránti elköteleződésünk jeleként is -, nem változtattunk rajta. Meggyőződésünk ugyanis, hogy a helikopteres mentésre vonatkozó sajátosságok egyrészt érdekesek lesznek az olvasónak, másrészt pedig a minden mentőszervezet felett álló sürgősségi diszciplína lényegi részei így sem vesznek el a sorok között és csak élvezetesebb lesz olvasni az aktuális fejezetet – ajánlja a könyvet a szerző.