• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Igazodnak a Semmelweis Tervhez

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Gazdasági társaság helyett ismét költségvetési intézmény lesz a dunaújvárosi kórház.

A Szent Pantaleon Kórház Nonprofit Kft. 2011. július elsejével költségvetési szervvé alakul – határozott a gazdasági társaság százszázalékos tulajdonosa, a dunaújvárosi önkormányzat májusban. Az eladósodottsággal küszködő város nem tud eleget tenni tőkepótlási kötelezettségének, a szintén jelentős adósságot felhalmozott kft. pedig nem tudja működtetni a kórházat.

Az önkormányzat az átalakítással együtt felhatalmazást adott a társaság által kötött közbeszerzési és nem közbeszerzési szerződések módosítására, lezárására, megszüntetésére, illetve szükség szerint azok átvitelére a költségvetési szervhez. A fennálló tartozások elengedése, átvitele, átütemezése tárgyalási alapot jelent, illetve felszámolás esetén annak keretében kerül – részben – rendezésre. A folyamatos működés fenntartása érdekében zajlik a hatósági engedélyek (a kórház területi ellátási kötelezettsége, kapacitás lekötése, működési engedélye, finanszírozási szerződése) beszerzése is.

Mint lapunknak dr. Mészáros Lajos főigazgató elmondta, a működési formaváltás állami elvárás, akárcsak a gazdasági társasággá alakulás volt annak idején. (Mint arról a Weborvos beszámolt, az intézmény 2006. január elsejével alakult gazdasági társasággá.) A későbbiekben vélhetően állami felügyelet alá kerül a dunaújvárosi kórház a fenntartó önkormányzat szándéka szerint. Mindez illeszkedik a kormány által elfogadott Semmelweis Tervben megfogalmazott szakmapolitikai elképzelésekhez. A szektorsemlegesség elve nem érvényesült, ebből gondok voltak, például a bérkompenzáció idén az egykulcsos adó miatt, de a korábbi években sem valósult meg.

Július elsejétől a dolgozók ismét közalkalmazottak lesznek, s munkaviszonyuk folyamatos marad a kórház működési formájától függetlenül. Minden dolgozót átvesz a költségvetési intézmény, és mindenki nyilatkozhatott is arról, hogy át kíván-e lépni – a döntő többség pozitív választ adott.

A nonprofit kft. végelszámolással szűnik meg, ez csak akkor válhat felszámolássá, ha valamelyik beszállító felszámolási eljárást indít a kórházat üzemeltető gazdasági társaság ellen.

A főigazgató szerint előnyös lesz a formaváltás az intézmény számára, hiszen új közbeszerzéseket kell kiírnunk a beszállításokra, így kedvezőbb feltételekkel köthetnek szerződéseket. A változásról értesítették a beszállítókat, akik eldönthetik, hogy a továbbiakban is akarnak-e üzleti partnerei lenni a kórháznak. Ha nem, akkor kidolgozott terve van a kórháznak arra vonatkozóan, hogy az átmeneti időszakot – amíg az új közbeszerzések le nem zajlanak – miként hidalják át az ellátásban.