• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem mindenki készült fel az extrém hidegre!

Hírek Forrás: MTI - Weborvos összeállítás

Kérik, hogy fokozottan figyeljen mindenki a rászoruló, kiszolgáltatott emberekre az extrém hidegben.

Az ország felkészült a rendkívüli hidegre, a hajléktalanellátó rendszer, valamint a Belügyminisztérium (BM) irányítása alá tartozó szervezetek munkatársainak felkészítése megtörtént, a földgázellátás pedig folyamatos - mondta egybehangzóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a BM és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egy-egy államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára közölte, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy senkinek se kelljen az utcán éjszakáznia, országszerte 11 100 férőhely áll a hajléktalanok rendelkezésére, ez még a leghidegebb éjszakákon is elégséges.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára elmondta, az országos rendőrfőkapitány, valamint a belügyminiszter utasította a rendőröket, polgárőröket és polgármestereket, hogy különösen figyeljenek oda a településükön egyedül élő, rászoruló, idős emberekre.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára közölte, a Magyarországra irányuló földgázszállítás folyamatos, nyomáscsökkenést nem tapasztaltak, és erre vonatkozó előrejelzés sem érkezett a partnerszolgáltatóktól.

A mentők a hideg időjárás veszélyeire figyelmeztetnek
A kihűlés, fagyás veszélye nem csak a szabadban tartózkodókat fenyegeti, a baj elégtelen fűtésű helyiségekben is bekövetkezhet. Az ilyen időjárási feltételek mellett fokozottan ügyeljünk a környezetünkben élő gyenge, idős emberekre. Őket ezekben a napokban nem szabad egyedül hagyni, mivel különösen nagy veszélynek lehetnek kitéve. Az utcán ugyancsak nagyobb odafigyelésre lesz szükség, akár 10-20 percnyi földön fekvés is a szervezet lehűléséhez vezethet. A közhiedelemmel ellentétben ilyenkor alkoholt fogyasztani különösen veszélyes, mivel nem ellensúlyozza az alacsony hőmérséklet okozta veszélyeket, sőt, nagy mennyiségben megbéníthatja a szervezet hőtermelését, tehát elősegíti a test gyors és életveszélyes kihűlését.

Az Országos Mentőszolgálat fokozott figyelmet fordít a kihűléses esetek megelőzésére, a fővárosban és környékén a Budapesti Módszertani Szociális Központ segítségével egy plusz mentőkocsit működtet a hajléktalanok gyorsabb ellátása érdekében, melyen egy szociális munkás is szolgálatot teljesít.

A nagy hidegben sokan ellenőrizetlen, az égéstermék elvezetését nem biztosító berendezéseket, barkácsolt fűtési megoldásokat alkalmaznak, ez pedig súlyos szén-monoxid mérgezéshez, tragédiához vezethet. Ha a helyiségben tartózkodók fejfájást, szédülést, hányingert, rosszullétet észlelnek, gondoljanak a mérgezés lehetőségére, szellőztessenek és hívjanak segítséget - tanácsolta az OMSZ közleményben.

Az ombudsman figyelemmel kíséri a hajléktalanellátást
Az alapjogi biztos munkatársai - az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan - idén januárban és februárban ismét felmérik a fővárosi hajléktalanellátó rendszer működését, és a tapasztalatokról átfogó jelentésben számol majd be az ombudsman - tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteken az MTI-t. Székely László ombudsman idén is nyomon követi, hogy a korábbi években tett ajánlásai nyomán hozott intézkedések milyen eredményeket hoztak a hajléktalanellátás gyakorlatában - olvasható a hivatal közleményében.

Kérik, hogy fokozottan figyeljen mindenki a rászoruló, kiszolgáltatott emberekre az extrém hidegben, ilyenkor ugyanis senki nem maradhat fedél, meleg és érdemi segítség nélkül. A téli krízisidőszak most is annak a próbája, hogy működik-e a szolidaritás - teszik hozzá.

A veszélyben lévő hajléktalan emberek mentése érdekében a biztos a Menhely Alapítvány regionális diszpécserszolgálatának értesítését javasolja a 06-1-338-4186-os telefonszámon, amely bármikor elérhető.

Azokra az emberekre is figyelni kell, akiknek a lakhatása látszólag megoldott, de fűtetlen otthonukban egyedül komolyabb veszélynek vannak kitéve, ráadásul sokan maguktól nem is mernek, tudnak segítséget kérni - írják.

Az ombudsman javasolja, hogy az állami és önkormányzati szervek fordítsanak még több figyelmet a jelzőrendszer működésére, szükség esetén hozzanak létre figyelőszolgálatot, és fokozottan működjenek együtt a közszolgáltatást végző szervekkel, civil szervezetekkel.

A katasztrófavédelem közzétette a melegedőhelyek listáját
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) internetes oldalán közzétette az elérhető melegedőhelyek listáját - közölte az OKF helyettes szóvivője az MTI-vel pénteken. Mukics Dániel közleményében felidézte, az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban igazi téli időjárásra számíthatunk.

A katasztrófavédelem összesítette az elérhető melegedőhelyek listáját. Ezeket akkor üzemelik be, ha például sérül a távhőszolgáltatás vagy az elektromos hálózat, és az áramkimaradás miatt többen nem tudnak otthon fűteni, ilyenkor a település polgármestere vagy a védelmi bizottság intézkedik a melegedőhely megnyitásáról - tette hozzá. A lista elérhető itt

Fokozottan kell figyelni a munkavállalók épségére
A tartós hideg időben a munkáltatóknak nagy figyelmet kell fordítaniuk a munkavállalók egészségének megőrzésére, különösen a szabadban végzett fizikai munkák (fakitermelés, építőipari kivitelezési tevékenység, útépítés, útburkolás, úttisztítás, szemétszállítás, állattartó telepeken végzett munka) esetében - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztálya.

Ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő több mint 50 százalékában nem éri el a plusz 4 Celsius fokot, akkor hidegnek minősül a munkahely és a munkaadóknak óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell biztosítani a dolgozóknak, a környezethez képest melegebb, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott helyiségben. A fűtőtestek elhelyezésénél gondoskodni kell arról, hogy azok ne szennyezzék a munkahely vagy a pihenőhely levegőjét.

Kiemelték: a gázkészülékek használata nem veszélyeztetheti a munkavállalók egészségét és biztonságát.

A hidegnek minősülő munkahelyeken meleg teát is biztosítani kell a munkavállalóknak.

Esetenként hideg elleni védőeszköz, védőruha (meleg sapka, téliesített védőkabát vagy védőmellény, hideg elleni védőkesztyű, bélelt munkavédelmi bakancs) biztosítása is szükségessé válhat. A védőeszközök kiosztásakor tekintettel kell lenni a munka jellegére és a dolgozók általános egészségi állapotára is.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a munkavégzés során a munkavállalók egymásra is figyeljenek, bármilyen egészségi állapotukkal összefüggő panasz, rosszullét, sérülés esetén a tevékenységet azonnal hagyják abba, és igényeljék a munkahelyi elsősegélynyújtást vagy az orvosi ellátást. Mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni - szögezte le az NGM munkafelügyeleti főosztálya közleményében.

Az egészségkárosító kockázatok miatt a hideg munkakörnyezetben végzett munka a sérülékeny csoportba tartozó fiatalkorúak és várandós nők számára tiltott.

Hideg évszakban szellemi munka esetén 20-22 Celsius fokos, könnyű fizikai munka esetén 18-20, közepesen nehéz fizikai munka esetén 14-18, míg nehéz fizikai munka esetén 12-14 Celsius fokos munkahelyi hőmérsékletet kell biztosítani a dolgozók számára - ismertette az előírásokat az NGM illetékes részlege.

Legolvasottabb cikkeink