• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem okoz világjárványt az Ebola-vírus

Hírek Forrás: MTI

A legtöbb megbetegedést a fertőzött tűvel adott injekció okozta várandós kismamák körében, akik terhestanácsadásra jártak.

Nem okoz világjárványt az Ebola-vírus a jelenlegi nyugat-afrikai gócon kívül, mivel a kórokozó terjedéséhez "igen közeli kontaktus" szükséges - jelentette ki a vírus belga felfedezője.

"Még ha egy Ebola-hordozó Európába, Amerikába vagy Afrika egy másik régiójába repülne, akkor sem gondolom, hogy emiatt nagy járvány törne ki. Nyugodtan le mernék ülni egy Ebola-fertőzött mellé, ha csak nem fog rám hányni vagy ilyesmi. Nagyon szoros érintkezés kell ahhoz, hogy valaki elkapja a kórokozót" - idézte Peter Piot szavait a The Daily Telegraph brit napilap. Piot 27 éves korában, 1976-ban vett részt az új vírus azonosításában. Ma a nagy hírű londoni Higiénia és Trópusi Betegségek Iskolájának igazgatója.

Az Ebola-vírust egy Zairéban (a mai Kongói Demokratikus Köztársaság) meghalt apáca vérmintájának elemezésekor azonosították egy antwerpeni laboratóriumban. Ezután Piot elutazott egy Ebola-járványtól sújtott zairei faluba. "A tartományban élők igen el voltak keseredve, mert voltak települések, ahol minden nyolcadik embert az ebola ölt meg" - mesélte Piot.

A kutatók észrevették, hogy a legtöbb fertőzés 20-30 éves nőket sújtott, akik terhestanácsadásra jártak egy klinikára. Megállapították, hogy a vírus terjedését néhány tű okozta, ezekkel adtak injekciót a várandós kismamáknak.

A temetésekkel kapcsolatosan is sok volt a fertőzés. "Aki ebolában halt meg, és testét mindenütt elborította a vírus, azt is szabad kézzel mosdatták. Így terjedt a kórokozó, és ilyesmi történik most Nyugat-Afrikában" - magyarázta Piot.

Elmondta: Libéria és Sierra Leone évtizedeken át tartó háborún van túl, ez nehezíti a halálos kór elleni erőfeszítéseket. "Az emberek nem bíznak a hatóságokban, a szegénységgel és az elégtelen egészségügyi ellátással együtt ez magyarázza a járvány mostani kitörését és gyors terjedését" - vélte Piot.

Az egészségügyi dolgozók felszerelése is hiányos, nincs védőöltözékük, védőkesztyűjük sem - tette hozzá.

"Kísérleti Ebola-oltóanyagok léteznek már, és vannak kezelések, amelyek állatoknál ígéretes eredményeket hoztak, ezeket embereken kellene most megvizsgálni. Világos, hogy új vírusok mindig fel fognak bukkanni, és az ebola is folyton visszatér - hangsúlyozta a kutató.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján február óta 672 ember halálát okozta az ebola Guineában, Libériában és Sierra Leonéban.

Eltanácsolták az amerikai utazókat három nyugat-afrikai országtól
Az Egyesült Államok járványügyi hatósága (CDC) csütörtökön arra figyelmeztette az amerikai utazókat, hogy a minden korábbinál súlyosabb Ebola-járvány kitörése miatt lehetőség szerint kerüljék el Libériát, Guineát és Sierra Leonét. A CDC legutóbb 2003-ban adott ki hasonló figyelmeztetést, a SARS tömeges ázsiai kitörése idején. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) csütörtöki összesítése szerint az Ebola-járványban február óta eddig 729-en haltak meg, a vírust 1323-an kapták el. A fertőzöttek mintegy 60 százaléka elhunyt.
Az Ebolát csaknem 40 évvel ezelőtt észlelték először Afrikában. A veszélyes betegség emberi testnedvekkel történő érintkezés útján terjed. Eddig még sem oltóanyagot, sem gyógyszert nem sikerült kifejleszteni ellene.

A CDC szakemberei jelenleg 20 amerikai repülőtéren és határátkelőhelyen vesznek részt az Ebola-gyanús utasok kiszűrésében.

A CDC egyébként a hét elején, a csekély kockázat ellenére is azt tanácsolta az amerikai orvosoknak, hogy ha valamelyik páciensüknél az Eboláéhoz hasonló tünetekkel - hányással, hasmenéssel, lázzal és fejfájással - találkoznak, akkor kérdezzenek rá, hogy nem jártak-e külföldön a közelmúltban.

A CDC-nek jelenleg kéttucatnyi alkalmazottja segédkezik a járvány megfékezésében Nyugat-Afrikában. Az amerikai járványügyi hatóság augusztusban újabb 50 emberét küldi majd a helyszínre.

Libériában már két amerikai segélymunkás elkapta a vírust. Csütörtökön mindkettőjük állapota romlott. Az 59 éves Nancy Writebol misszionárius kísérleti gyógyszert kapott, a 33 éves Kent Brantly doktor pedig egy egységnyit egy általa az Ebolából kigyógyított 14 éves fiú véréből. A Fehér Ház csütörtökön közölte, hogy magánrepülők bevonásával megpróbálják az Egyesült Államokba szállítani a két beteget.

A járványban eddig egy amerikai vesztette életét. A 40 éves Patrick Sawyer, a libériai pénzügyminisztérium egyik vezető munkatársa július 25-én Nigériában halt meg. Itt Monroviából a minnesotai Coon Rapidsban található otthonába vezető útján állt meg, hogy részt vegyen egy konferencián. Sawyer egy Libériában élő nővérétől kapta el a kórt.