• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem szabad cserben hagyni a kórházi dolgozókat - külföldi hírek

Hírek 2021.04.14 Forrás: MTI
Nem szabad cserben hagyni a kórházi dolgozókat - külföldi hírek

Szlovéniában korhatár nélkül alkalmazzák az AstraZeneca oltóanyagát. Romániában előjegyzés nélkül is beadják az AstraZeneca vakcináját...

Ukrajnában már több mint 38 ezren haltak bele a betegségbe
Ukrajnában szerdára ismét gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, több mint 14,5 ezer, a megelőző napinál csaknem hármezerrel több új beteget, és csaknem 470 elhunytat jegyeztek fel - velük együtt a járvány kitörése óta már több mint 38 ezren haltak bele a vírus okozta betegségbe -, és kórházba is megint rendkívül sokan, több mint ötezren kerültek.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 14 553 új esettel 1 887 338-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 467-tel 38 225-re. Eddig 1 442 618-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont több mint 1700-zal 406 495-re nőtt.

Kórházba az elmúlt napban kimagaslóan sok, 5063 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző két napon még megközelítőleg a fele volt.

A legtöbb új beteget, 1457-et az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben jegyezték fel. Vitalij Klicsko polgármester szerdai tájékoztatóján bejelentette, hogy a fővárosi vezetés veszélyhelyzeti bizottsága április 30-ig meghosszabbította Kijevben a szigorított karantént.

Burgenlandban feloldják a teljes zárlatot
Burgenland - Ausztria két másik két keleti tartományával, Béccsel és Alsó-Ausztriával szemben - a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett, április 1-e óta tartó teljes zárlat feloldása mellett döntött - jelentette be Hans Peter Doskozil tartományfőnök szerdán.

Burgenlandban hétfőtől újra kinyithatnak az üzletek, valamint a közeli testi kontaktust igénylő szolgáltatók - fodrászatok, kozmetikák, masszázsszalonok -, és a diákok is visszatérhetnek az iskolákba.

"A nyitást egyrészt a koronavírusos napi új megbetegedések számának jelentős csökkenése, másrészt a kórházak intenzív osztályainak stabilizálódása teszi lehetővé" - hangsúlyozta a tartományfőnök. "A járványügyi mutatókat szem előtt tartó, felelősségteljes intézkedések - amelyeket a lakosság is maradéktalanul betart és magáénak érez - csak az egyik elemét képezik a sikeres válságkezelésnek. A politikának emellett az is a feladata, hogy kilátást nyújtson az embereknek, hogy érezzék, van remény, van jövő" - tette hozzá.

Doskozil elmondta továbbá, hogy a tartomány döntése a kormánnyal és az egészségügyi minisztériummal való egyeztetés és egyetértés mellett született meg. Hozzátette, jelentősen növelni kívánják a tesztkapacitást a tartományban, hogy megelőzzék a járvány további felfutását. Az iskolákban a diákokat heti háromszor, a tanárokat heti két alkalommal fogják koronavírusra tesztelni, és növelik a munkahelyi szűrések számát is.

Egyúttal felszólította a kormányt, hogy mielőbb teremtse meg a tervezett "belépőtesztek" jogi hátterét, melynek célja, hogy negatív koronavírus teszt birtokában mind a szolgáltatókat, mind - majd a későbbiekben - a vendéglátó, kulturális és sportlétesítményeket látogatni lehessen.

Burgenland a hét napra és százezer lakosra vetített új megbetegedések számát illetően javuló tendenciát mutat, ez az adat jelenleg 159,3, és ezzel az értékkel a tartomány megelőzte Vorarlberget (167,2), ahol már - ugyan szigorú védelmi intézkedések mellett - több mint egy hónappal ezelőtt kinyithattak az éttermek is.

Szlovéniában korhatár nélkül alkalmazzák az AstraZeneca oltóanyagát
Szlovéniában eltörölték azt a korlátozást, hogy csak a 60-64 éves korosztály kaphatja meg a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinát, amellyel ezentúl minden, 18. életévét betöltött felnőttet beolthatnak - jelentette a helyi sajtó kedden a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) közleményére hivatkozva.

Alojz Ihan, a kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottságának tagja a POP TV-nek nyilatkozva elmondta: a döntést a szakbizottság javaslatára, valamint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlásainak figyelembevételével hozták meg.

Az EMA a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem talált azonosítható specifikus kockázati tényezőt sem a nemek, sem pedig a kor alapján, ezért nincs ok arra, hogy az AstraZeneca-féle oltást a lakosság egy bizonyos csoportjára korlátozzák - hangsúlyozta a szakember. Hozzátette továbbá, hogy az oltási stratégiának megfelelően a 60 évnél idősebbek továbbra is elsőbbséget élveznek.

Szlovéniában keddre 1049-cel több mint 226 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon négy beteg hunyt el, s ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4130-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 636-an vannak kórházban, és 146-an intenzív osztályon.

Az országba eddig 577 380 ampulla oltóanyag érkezett, és a lakosság 5,8 százalékát oltották be mindkét vakcinával a koronavírus ellen. Az első dózist 334 706-an, közülük a másodikat 122 185-en kapták meg.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 1936 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 294 874-et. Az elmúlt 24 órában 25-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6358-ra emelkedett. Kórházban 1948 beteget ápolnak, közülük 192-en vannak lélegeztetőgépen.

Az Európában engedélyezett három oltóanyagból eddig 595 369 dózis érkezett az országba, amiből összesen 483 825 ampullát használtak fel; 370 544-en kapták meg az első dózist, 111 544-en pedig már a másodikat is.

Romániában előjegyzés nélkül is beadják az AstraZeneca vakcináját
Romániában péntektől előjegyzés nélkül is megkaphatja bárki az AstraZeneca gyógyszeripari cég Vaxvevriára keresztelt vakcináját, amennyiben az illető oltóközpontban vannak szabad helyek, és senki sincs a várólistán. Ezt keddi sajtóértekezletén jelentette be Valeriu Gheorghita katonaorvos, a koronavírus elleni oltáskampány koordinátora. Hozzátette: Romániában a jelenleg működő 1062 oltóközpontban elvileg 115 ezer vakcinát lehetne beadni naponta, de eddig legfeljebb 65 ezer embert sikerült beoltani 24 óra alatt.

A koordinátor szerint nem lehet az oltás iránti érdeklődés csökkenésére következtetni abból, hogy a korábbi 800 ezerről félmillióra csökkent az előjegyzési portálon várólistára feliratkozottak száma. Gheorghita úgy vélekedett: azért vannak egyre kevesebben a várólistákon, mert felgyorsult az oltás üteme, sokan pedig arra várnak, hogy előjegyzés nélkül a családorvosi rendelőben oltathassák be magukat.

A koordinátor optimizmusának azonban ellentmond az, hogy a családorvosi rendelőkben csak a - speciális mélyhűtést nem igénylő - Vaxvevriát fogják használni. Romániában nem függesztették fel az immunizációt az AstraZeneca oltóanyagával, de az esetleges vérrögképződéses mellékhatásokról szóló hírek még jobban megingatták a lakosság bizalmát a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinában.

Romániában mintegy 300 ezren visszamondták az AstraZeneca oltás-előjegyzésüket, amely korábban sem volt túl népszerű Romániában, tekintettel arra, hogy maga a gyártó - a másik két oltóanyagnál - szerényebb hatékonyságot ígért, másrészt magasabb arányban regisztráltak mellékhatásokat. Míg a Pfizernél a beadott oltások 0,28, illetve a Moderna 0,4 százalékánál, addig az AstraZeneca esetében a beadott oltások 1,3 százalékánál jegyeztek fel kisebb-nagyobb panaszokat a beoltottak részéről.

Romániában eddig 410 ezer dózist használtak fel az AstraZeneca oltóanyagából, és 910 ezer adag van készleten, kedden pedig újabb 57 ezer érkezett. Az országban február 15-e óta használják az AstraZeneca oltóanyagát, és mivel az emlékeztető dózist nyolc héttel később adják be, hétfőn kezdődött az AstraZeneca első adagjável beoltott 400 ezer ember beoltása a második dózissal.

A mintegy húszmilliós lakosságú Romániában augusztus 1-jéig legalább tízmillió embert szeretne immunizálni a kormány. Florin Citu miniszterelnök szerint akkor hagyhatnak fel a kötelező maszkviseléssel, ha meghaladják ezt a küszöbértéket.

Szlovákia enyhít a korlátozásokon, megnyithatnak az üzletek
Enyhülnek Szlovákiában hétfőtől a koronavírus terjedése kapcsán bevezetett korlátozások, bizonyos feltételek betartása mellett megnyithatnak az üzletek, és lehetővé válik a templomi istentiszteletek látogatása is - jelentette a TASR közszolgálati hírügynökség Igor Matovic miniszterelnök-helyettes közlésére hivatkozva kedden.

A korlátozások enyhítését több feltételhez kötötték, elsődlegesen ahhoz, hogy az üzletekbe való belépéshez, illetve az istentiszteleten való részvételhez negatív Covid-teszttel kell rendelkezni. Ezenfelül mindkét esetben - tehát az üzletekben és a templomokban is - be kell tartani azt a korlátozást, hogy 15 négyzetméteres területen legfeljebb egy ember tartózkodhat. Hasonló feltételek mellett megnyithatják kapuikat a múzeumok, a könyvtárak és a szállodák is, utóbbiak viszont továbbra sem nyithatják meg éttermeiket.

Szlovákiában már egy hónapja lassan, de folyamatosan csökken az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések száma, közel egy hete hasonló trend figyelhető meg a kór miatt kórházban ápoltak, illetve a kórnak tulajdonított új halálesetek tekintetében is.

Az országban jelenleg a Pfizer, az AstraZeneca és a Moderna oltóanyagait használják. A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ adatai szerint a már legalább egy védőoltással beoltottak száma kedden 870 ezer volt, közülük csaknem 300 ezren már a második adagot is megkapták.

Keddi pozsonyi sajtótájékoztatóján Vladimír Lengvarsky egészségügyi miniszter bejelentette: elképzelhető, hogy feloldják az oltásra jelenleg vonatkozó életkori korlátozásokat, ami azt jelentené, hogy a 40 évnél fiatalabbak is regisztrálhatnának az oltóanyag beadására.

Merkel: Nem szabad cserben hagyni a kórházi dolgozókat
Nem szabad cserben hagyni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségben (Covid-19) szenvedők gyógyításának "herkulesi feladatával" foglalkozó kórházi orvosokat és ápolókat, és meg kell hallani az intenzív osztályokon dolgozók "segélykiáltásait", ezért szigorúbban és következetesebben kell törekedni a vírus harmadik fertőzéshullámának megállítására Németországban - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben.

A kancellár a vészfékrendszernek nevezett járványügyi zárlat országszerte egységes szabályairól szóló törvénymódosító javaslat elfogadására összehívott rendkívüli kormányülés után tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a kórházi dolgozók a legjobb egészségügyi technológiai feltételek mellett sem tudják legyőzni a vírust, ha nem siet a segítségükre az állam, a politika és minden egyes ember.

A kórházban dolgozóknak "szükségük van ránk" a harmadik hullám "lefékezéséhez, megtöréséhez és megfordításához", ezért mindenütt egyformán szigorú korlátozásokat kell bevezetni, ahol száz fölé emelkedik a hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis az előző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma - mondta Angela Merkel.

Hatvan éven aluliaknak abban az esetben sem adnak többé az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni AstraZeneca-féle védőoltásból Németországban, ha már csak a második adag van hátra. A szövetségi egészségügyi miniszter és a tartományi kormányok egészségügyi minisztereinek kedd esti tanácskozásán kötött megállapodás szerint az úgynevezett hírvivő RNS-re (mRNS) alapuló vakcinák közül kell választani második oltást azoknál a 60 alattiaknál, akik első adagként AstraZeneca-féle oltást kaptak.

Ez azt jelenti, hogy ebben a korcsoportban egyelőre vagy a Pfizer/BioNTech-, vagy a Moderna-féle készítmény alkalmazható az AstraZeneca-vakcina utáni második oltásként. Az új szabállyal rövidesen kiegészítik az oltási kampányról szóló szövetségi szintű kormányrendeletet.

Németországban egyelőre az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech- és a Moderna-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint keddig a lakosság 6,2 százaléka - 5 117 056 ember - kapta meg mindkét adagot valamelyikből. Legalább egy adagot 13 567 817 ember, a lakosság 16,3 százaléka kapott.

Hollandiában április végéig érvényben maradnak a lezárások
Hollandiában április 28-ig érvényben maradnak a lezárások és a kijárási tilalom a koronavírusos esetek növekvő száma és a kórházi telítettség miatt - közölte kedden a helyi sajtó.

A járványügyi intézkedések meghosszabbítását Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök jelentette be. A kormányfő kedd esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy országában várhatóan július elejére lehet teljes egészségben felszámolni a korlátozó intézkedéséket, addig a kormány fokozatos lazításokat tervez bevezetni egy ötlépcsős terv alapján.

A kormány tervei szerint április végén a vendéglátó egységek megnyithatják kültéri teraszaikat, még több üzlet kinyithat, továbbá a felsőoktatásban tanulók visszatérhetnek a normális tanrendhez. Május első hetében negatív koronavírus teszt birtokában látogathatók lesznek a nagyobb szabású sportesemények. A harmadik lépésre, május végén kerülne sor, amikor is újranyithatnak a kisebb éttermek és bárok. A kormány június közepétől július elejéig felszámolna minden korlátozó intézkedést.

"Erőteljes nyitást július első hetében tervezünk, amikor már szinte minden felnőtt állampolgár megkapta az oltóanyag első adagját. Reméljük, augusztusban már el lehet hagyni a társadalmi távolságtartás minden formáját - jelentette ki Hugo de Jonge egészségügyi miniszter. Hozzátette: a kormány terve teljes mértékben a járványügyi helyzet alakulásától függ.

A 17,5 milliós lélekszámú Hollandiában, az utolsó hét napban, 24 százalékkal emelkedett az új fertőzöttek száma, napi átlagban 7361 ember betegedett meg. A kórházi felvételek száma naponta 300 körül volt, jelenleg 2554 ember szorul ellátásra egészségügyi intézményekben, ebből 800 embert intenzív osztályon ápolnak. Az országban 6,3 százalékos az átoltottság.

Franciaországban megnyílt az első autós oltóhely
Megnyílt Franciaországban kedden a koronavírus elleni első autós oltóhely: a déli Montpellier egyik elővárosban az előzetes bejelentkezés alapján érkező autósoknak az oltás idejére sem kell kiszállniuk a gépkocsijukból. A Saint-Jean-de-Védas településen kialakított központban naponta száz embert tudnak beoltani.

"Az ötletgazda a helyi Saint-Jean klinika, amely a prefektúrának és a regionális egészségügyi hatóságnak néhány héttel ezelőtt javasolta a kísérlet elindítását" - mondta Alexandre Pascal, az egészségügyi hatóság részéről az AFP hírügynökségnek. Hozzátette, hogy az újfajta lehetőséget egyelőre kiegészítésnek tekintik a klinikán januárban megnyitott hagyományos nagy oltóközpont mellett, s a lehetőségei is "szerények".

"Minden jó szándéknak örülünk, és meglátjuk, hogy lesz-e igény erre a megoldásra" - hangsúlyozta az illetékes.

A magánklinika tavaly költözött ki Montpellier belvárosából a szomszédos településre, ahol az A9-es autópálya mentén egy parkolóval is rendelkezik. Itt alakították ki az autós oltóhelyet.

"Megjelentek a Covid miatt a nozokomiális fertőzések, ezért megnyugtató lehet a honfitársainknak, ha nem kell bejönniük az intézménybe" - mondta Lamine Gharbi, a klinikát üzemeltető Cap Santé magánkórházi cégcsoport elnöke.

Az oltásra előzetesen regisztrált autósok a hagyományos oltóközpontokban megszokott eljárást követnek: a parkolóba érkezésük után az illetékesek ellenőrzik a személyazonosságukat, majd ki kell tölteniük egy kérdőívet, ha szükséges, orvossal konzultálnak, majd egy orvos vagy egy ápoló beadja nekik az oltást. "A nagy különbség, hogy az emberek mindezt a gépkocsijukban csinálják végig" - mondta Alexandre Pascal.

A prioritást élvező foglalkozási ágakban dolgozókon kívül a legalább 18 éves krónikus betegek és minden legalább 55 éves kérheti az oltást.

Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint kedd estig a teljes lakosság 17, a felnőtt lakosság 21,6 százaléka, azaz több mint 11,3 millió francia kapta meg az első vakcinadózist, és 4 millióan, a teljes lakosság 6, a felnőtt lakosság 7,7 százaléka mindkét adagot.

Olaszországban megkezdték a Szputnyik V-vakcina kipróbálását
Hatszáz önkéntes vesz részt a Szputnyik V orosz védőoltással indított oltási próbában, amelyet a Spallanzani római járványkórház indított. Erről Francesco Vaia kórházigazgató számolt be a keddi sajtótájékoztatóján.

Francesco Vaia bejelentette, hogy a gyakorlatban is megkezdődött a fertőző betegségekre szakosodott Spallanzani és a Szputnyik V-t fejlesztő moszkvai Gamaleja kutatóintézet közötti együttműködés, amelyhez a közép-olaszországi Lazio tartomány is csatlakozott.

A legnagyobb olasz járványkórházként ismert Spallanzani szakértői már február közepén "biztonságosnak és hatékonynak" minősítették a Szputnyik V-t.

A most indult tudományos együttműködés keretében az orosz vakcinának az új típusú koronavírus mutációi elleni hatékonyságát vizsgálják. Ezek során az oltóanyagok "vegyes" alkalmazását is vizsgálják: az AstraZenecával beoltottak a második dózist Szputnyik V-vel kapják meg.

A vizsgálatban hatszázan vesznek részt.

A kórházban tartott sajtótájékoztatón Vaia elmondta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezésére várva, a Spallanzani már az orosz vakcina használatára készül. "Az olasz egészségügyet szolgáljuk azzal, hogy valamennyi, hatékonynak tartott vakcinát alkalmazzuk, ha jelenleg még kísérleti jelleggel is" - jelentette ki a kórház igazgatója.

Megjegyezte, hogy a közel hatmillió lelket számláló Lazio tartomány lakóinak teljes átoltásához havi másfél millió dózis oltóanyagra lenne szükség, de egyelőre "azt sem tudjuk, mennyi vakcinánk lesz májusban".

Matteo Salvini, a jobboldali kormánypárt, a Liga vezetője köszönetét fejezte ki a Spallanzani kórháznak. Kiemelte, hogy "az orvostudomány az EMA-nál és az Európai Uniónál is gyorsabb". A politikus leszögezte: nem szabad "ellenségként" kezelni a Szputnyik V-t csupán azért, mert orosz védőoltás.

Az egészségügyi hatóságok bejelentése szerint április végéig több mint négymillió adag oltóanyagot várnak Olaszországba, de egyelőre csupán 175 ezer dózis AstraZeneca, valamint 184 ezer adag Johnson&Johnson-vakcina érkezett. Utóbbi használatával kapcsolatban az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) éppen kedden adott ki ajánlást, hogy elővigyázatosságból függesszék fel a vakcina használatát.

Az Olaszország területén található San Marino Köztársaság közlése szerint a 34 ezer lakosból eddig több mint 17 ezret oltottak be, és közülük több mint nyolcezren már második dózist is kaptak. A miniállamban többségében Szputnyik V-t használnak, tizennégyezren az orosz vakcinából részesültek.

Izrael május 23-tól fogadja a csoportban érkező beoltott turistákat
Izrael május 23-tól fogadja az új koronavírus ellen beoltott, csoportban érkező külföldi turistákat - jelentette kedden a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. Az Izraelbe készülőknek friss PCR-tesztet kell bemutatniuk az utazás előtt, és megérkezésüket követően a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren is PCR- és szerológiai vizsgálatokat végeznek védettségük igazolására, amelyek bizonyítják, hogy beoltották őket a koronavírus ellen vagy felgyógyultak korábbi fertőzésükből.

"A nemzetközi turizmus számára csakis az égbolt megnyitása pezsdíti fel az idegenforgalmi ágazatot, ideértve az éttermeket, a szállodákat, a turisztikai helyeket, az idegenvezetőket, a turistabuszok működtetőit és mindazokat, akik az ágazatban munkára és családjuk eltartására vágynak" - indokolta a lépést Orit Farkas-Kohen turisztikai miniszter asszony.

A döntést bejelentő közlemény szerint Izrael folytatja a tárgyalásokat számos országgal az oltási bizonyítványok kölcsönös elismeréséről, amely lehetővé teszi majd a lemondást a szerológiai vizsgálatokról.

A múlt héten egy meg nem nevezett magas rangú egészségügyi tisztviselő azt nyilatkozta a Kan nevű közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy a más országokban végzett oltások elismerését bonyolítja azon országok politikai érzékenysége, amelyek olyan oltásokat alkalmaztak, amelyeket Izrael nem engedélyezett - emlékeztetett a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál. A tisztviselő az Egyesült Arab Emírségekben felhasznált kínai oltásra hivatkozott, valamint azokra az országokra, ahol például az orosz Szputnik V vakcinát használják.

Izrael tavaly márciusban a koronavírus járvány elterjedésének megakadályozására a humanitárius okokból engedélyezett kivételek mellett lezárta a határait a külföldről érkező nem izraeli állampolgárok előtt, s ez tavaly 81 százalékos visszaesését okozott az idegenforgalomban az előző évhez képest. Múlt héten már engedélyezték az izraeliek oltott vagy felgyógyult közvetlen családtagjainak belépését, gyermekeik és házastársuk kíséretében.

Sikeres oltási kampánya nyomán Izrael az egyik első olyan ország lehet, amely megnyitja a turisztikai ágazatot a külföldi látogatók számára.

A rohamos oltási kampány eredményeként rendkívüli mértékben visszaszorult a koronavírus-járvány. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint jelenleg nincs súlyosan fertőzött "piros" település az országban, három helyet "narancssárgának", vagyis közepesen fertőzöttnek tekintenek, 16 helyet a kissé fertőzött "sárga" kategóriába soroltak, és 261 település "zöld", vagyis egyáltalán nem, vagy csak elenyésző számban élnek benne azonosított és izolált fertőzöttek.

A december 20-án kezdődött kampányban eddig 4 950 267-en kapták már meg a védőoltás mindkét dózisát, és további mintegy 379 ezren vannak túl az első oltáson az Izraelben kizárólagosan alkalmazott Pfizer/BioNTech vakcinával. A legalább egyszer beoltottak így a lakosság 57,31 százalékát teszik már ki.

A hétfőn elvégzett 60 766 teszt során 217 vírushordozót azonosítottak, ami 0,4 százalékos arányt jelent. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 3369 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, a pandémia megjelenése óta 836 261 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6304-en haltak meg Izraelben.

Legolvasottabb cikkeink