• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem tudták bizonyítani a lakosságközeli ellátás előnyét

Hírek Forrás: GYEMSZI-ESKI

A kórházak leépítését, összevonását vizsgálni kell, mielőtt az alapellátásba fektetnek.

A brit parlament egészségügyi albizottsága előtt tanúskodó szakértők szerint nincs elegendő bizonyíték arra, hogy klinikai vagy gazdasági értelme lenne a krónikus betegellátás közösség felé történő elmozdításának.

A krónikus betegségek menedzsmentjét vizsgáló evidencia ülésszak június 18-án történt. Gazdasági szakértők kifejtették a parlamenti bizottság előtt, hogy komoly vizsgálatnak kell alávetni a kórházak leépítésének vagy összevonásának kérdését, mielőtt az alapellátás és a közösségi ellátás nagyobb befektetésben részesülne. A parlamenti képviselők megkérdezték a szakértők véleményét azt a feltevést illetően, hogy a jobb minőség és a nagyobb gazdaságosság a krónikus betegségben szenvedő emberek ellátásában csak az egészségügyi és a szociális ellátás nagyobb fokú integrálásával és a közösségi ellátásban nyújtott korai megelőzéssel érhető el.

A bizottsági vizsgálaton tanúskodó Alan Maynard, a University of York egészségügyi gazdaságtan professzora szerint kevés bizonyíték áll rendelkezésre, amely az ilyen változtatást igazolná.

Sok esetben nem vagyunk tisztában azzal, hogy a lakosság közeli ellátás különböző elemei működnek-e vagy sem, a hatékonysági és költséghatékonysági bizonyítékok is gyengék vagy nem létezők. Alan Maynard úgy véli, lehetséges, hogy a kórházi felvételek csökkentésének legmegfelelőbb eszköze a sürgősségi és baleseti szolgáltatásokban rejlik.

Judith Smith, a Nuffield Trust egészségügyi kutatóintézet szakpolitikai igazgatója szerint hiányoznak az olyan tanulmányok, amelyek a krónikus betegellátást érintő hosszú távú kísérletek átfogó hatásairól szólnak. A kórházon kívüli, közösségi ellátásról rendelkezésre álló bizonyítékok csak a betegek tapasztalatai és a kimenetek tekintetében meggyőzőek, míg a gazdasági bizonyítékok tekintetében jóval gyengébbek – ami miatt megkérdőjelezhető a krónikus ellátás áthelyezésének szándéka. (SZL)

Forrás: Adrian O’Dowd: Evidence on community based care for people with long term conditions is lacking, say experts. BMJ,  (letöltés: 2013.06.24.)