• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Nemzeti gerinctörés regiszter jött létre Magyarországon

Hírek 2023.09.26 Forrás: Weborvos
Nemzeti gerinctörés regiszter jött létre Magyarországon

A GENERE platform értékes adatokat szolgáltathat orvostudományi kutatásokhoz és minőségbiztosítást célzó elemzésekhez.

A Neumann Medical Kft. vezette konzorcium a Semmelweis Egyetem és a Senso Media Zrt. részvételével mesterséges intelligencia alapú automatizált gerinctörés döntéstámogató diagnosztikai platformot és Gerincsérültek Nemzeti Regisztert fejlesztett Magyarországon - adta hírül a konzorcium vezetője. A teljes projekt vissza nem térítendő támogatási összege 951,68 millió forint volt. A projekt elszámolható költségei az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő európai uniós támogatás formájában kerültek finanszírozásra.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” tárgyú felhívásra a konzorcium regisztrált, és a 2020.09.09-i támogatási döntés szerint támogatásban részesült.

A fejlesztési projektben olyan Mesterséges Intelligencia alapú, automatizált döntéstámogató rendszer került létrehozásra, amely akár egész Magyarországon segítheti az incidentális gerinctörések gyors, biztonságos azonosítását és szűrését CT felvételeken. Incidentális, mivel a mesterséges intelligencia elemzése minden olyan CT vizsgálaton automatikusan megtörténik, amelyen a gerincoszlop akárcsak részben ábrázolódik, tehát olyan CT felvételeken is megtörténik a mesterséges intelligencia elemzés, amelyek eredetileg nem gerinctörés azonosítása céljából készültek.

A projekt megvalósítása során a résztvevő konzorcium tagjai egy olyan összetett adatgyűjtő rendszert fejlesztettek, amely használatával az orvosok mesterséges intelligencia betanítására alkalmas adatbázist hoztak létre. A kórházakban és szakrendelőkben naponta akár több száz CT vizsgálat készül. A mesterséges intelligencia közel valós időben, automatikusan elemzi az összes felvételt, és felhívja a figyelmet az incidentális törés jelenlétére és kezelésének szükségességére.

A platform támogatja a túlterhelt és orvoshiánnyal küzdő radiológiai szakmát, és akár szűrővizsgálatként elkészült alacsony dózisú, ún. „low-dose” mellkas CT-k automatikus elemzésére is használható az incidentális törések azonosítása céljából.

A Gerincsértültek Nemzeti Regisztere (GENERE), egy központi helyen futó strukturált adatgyűjtő rendszer, amelyhez indulása után a jövőben bármely orvos és intézmény csatlakozhat, hogy a gerincsérülések leképezéséből nyerhető adatokat anonimizáltan gyűjtse. A GENERE platform értékes adatokat szolgáltathat orvostudományi kutatásokhoz és minőségbiztosítást célzó elemzésekhez.

A projekt Balassagyarmaton, illetve Székesfehérváron valósult meg a Neumann Medical Kft., a Semmelweis Egyetem, és a Senso Media Zrt. együttműködésében. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt fizikai befejezése 2023.09.30., a konzorcium a fejlesztés eredményeként tesztelt prototípust és piacra vihető terméket állít elő 951,68 millió forint európai uniós támogatás segítségével - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink