• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nemzetközi elismerések magyar onkológusoknak

Hírek Forrás: Weborvos

Az onkológiai intézet orvos szaktekintélyeinek munkáját nemzetközi elismeréssel díjazták.

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) több mint fél évszázada a magyar onkológia epidemiológiai, szervezési, módszertani, terápiás, kutatási és oktatási központja. A rákintézet betegforgalma évről évre nő, újabb szervezési és szakmai feladatokat állítva szakemberei elé. A nemzetközi szinten is elismert intézet, bármely ország nemzeti onkológiai intézetével összehasonlítható. A közelmúltban orvos szaktekintélyeinek munkáját, az onkológiai betegellátás, kutatás és oktatás területén végzett tevékenységét nemzetközi szinten két elismeréssel is díjazták - közölte az OOI.

A Királyi Kollégium tiszteletbeli tagja Kásler Miklós professzor

Prof. Dr. Kásler Miklóst tiszteletbeli tagjának választotta a Royal College of Physicians and Surgeons of Glasgow. A királyi kollégium a világ legrégebbi orvosi egyesülete, melyet 1599-ben alapítottak. Tagjai között szerepeltek többek között Fleming és Lister is. Az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosát, a fej-nyak lézersebészet és a kiterjesztett műtétek helyreállító sebészete területén végzett munkájáért tüntették ki. Munkássága során számos tudományos közleményt tett közzé, egy speciális műtéti eljárásról, melynek lényege a fej-nyaki daganat miatt végzett műtétek kiterjeszthetőségében rejlik. Ez a műtéti eljárás lehetővé teszi a nagy kiterjedésű daganatok miatt végzett műtétek során kialakult szöveti hiányok anatómiai igényű helyreállítását, ezáltal lehetővé teszi az életfunkciók és életminőség megőrzését.

Európai elismerés Oláh Edit akadémikusnak

Dr. Oláh Edit professzort, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezetőjét, a Magyar Tudományos Akadémia és az Európai Onkológiai Tudományok Akadémiájának (European Academy of Cancer Sciences) tagját a közelmúltban az Academia Europaea is tagjává választotta. Európa Akadémiája 1988-ban alakult, célja a szakterületükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó európai kutatók és tudósok munkájának elismerése. Oláh Edit, aki az Akadémia Orvostudományi Szekciójának tagja, a molekuláris onkológia, azon belül a molekuláris onkogenetika nemzetközileg elismert szaktekintélye, annak az első hazai művelője. A családi és fiatalkori emlőrákra (és különböző ritka örökletes daganatos megbetegedésre) hajlamosító genetikai változásokat kutatja, és génteszteket biztosít a nagy genetikai kockázattal élők azonosítására (pl. BRCA1- és BRCA2-teszt, és a munkacsoportjával felfedezett és bevezetett EPCAM/TACSTD1 gén örökölt mutációinak kimutatására). Ezen a területen elért eredményeit ismerték el, amikor az Academia Europaea tagjává választották.